+16° - +35°
Nincs front

FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Tinik fogják szerelemre tanítani kortársaikat

Kiss Éva

Lili, Loki, Zsu, Karesz, Nina és Geri - ez a hat fiatal fogja majd az elkövetkező esztendőkben minden középiskolában elmesélni, mi is az a szex, miért szép, hogyan hozhat kölcsönös örömet, és mire kell vigyázni.

Feszengő felnőttek, vihogó gyerekek?

Emlékeznek az általános iskola felső tagozatában, illetve a középiskolában, osztályfőnöki órák kötelező témájaként sorra került szexuális felvilágosításra? Állt a középkorú tanárnő vagy egy amúgy ritkán látott, fehérköpenyes iskolaorvos, esetleg védőnő a zavartan vihogó, sugdolózó fiatalok tekintetének kereszttüzében, és nehéz volt megmondani, ki érzi rosszabbul magát. Aligha lehetett várni, hogy mondjuk az osztályfőnökük vagy a biológiatanáruk előtt "megnyíljanak" a gyerekek, és fel merjék tenni azokat a kérdéseket, amelyek e témával kapcsolatban foglalkoztatják őket, vagy éppen elárulják tudatlanságukat társaik előtt.

"Mit tudhat már erről" - gondolták a gyerekek az előadóról, a felnőttek pedig legtöbb esetben rosszul mérték fel a hallgatóságuk eddigi ismereteit. Mert - különösen a barátoktól - szinte óvodás kortól kezdve áradnak feléjük a "felvilágosító" információk, csak a legtöbb esetben ezek nem állnak össze egy megnyugtató, teljes képpé, amely saját életük alakításához irányt, értékrendet adhat.

Nem csoda, hogy a Durex Network közelmúltban végzett online felmérése szerint a fiatalok 97 százaléka elégedetlen a kapott szexuális felvilágosítással, sokan meg is fogalmazták, hogy azt szeretnék, ha többről szólna, mint egy biológiaóra; a testi folyamatokon, működésen túl az érzelmekről, a kapcsolatok alakításáról, a nemi szerepekről is sokkal többet szeretnének tudni. Ugyanakkor az is kiderült a felmérésből, hogy a biológiai ismeretekkel sincs rendben semmi: nagy a tájékozatlanság a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatban is.

Tízpercenként egy abortusz

Ma Magyarországon óránként hat terhesség-megszakítást végeznek el, vagyis tízpercenként történik egy-egy ilyen végletes, visszavonhatatlan döntés, amely hosszú időre befolyásolja az állapotos nő életét is. Ez a riasztó adat is jelzi, hogy bőven van még feladat a nemi élettel kapcsolatos ismeretek terjesztésében. Az abortusz többnyire ugyanis elkerülhető lenne felelősebb szexuális viselkedéssel, az élethelyzethez illő, szakszerű fogamzásgátlással. Nagyon fontos tehát, hogy eljusson időben a fiatalokhoz az információ, és tudhassák azt is, kihez, hova fordulhatnak segítségért, ha bajba kerülnek, vagy személyes tanácsért, ha - és ez lenne a legjobb - el szeretnék kerülni a nem kívánt terhességet.

Aha!!!!

Ez a rácsodálkozó felismerést kifejező indulatszó lett a kulcsszava a hét éve indult A-HA! Programnak, amely a fiatalok minél teljesebb szexuális felvilágosításáért folytat küzdelmet. A Szülészeti - Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) által működtetett - A-HA! néven ismert - Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program keretében már eddig is több száz szülész-nőgyógyász és védőnő tett meg mindent azért, hogy a tizenévesek szexuális nevelése, ismeretei terén tapasztalható óriási hiányosságokat csökkentsék.

A több száz közép- és általános iskolában folytatott rendszeres felvilágosító tevékenységüknek, az ország minden sarkába eljuttatott oktató-nevelő kiadványaiknak és honlapjuknak köszönhetően sok százezer fiatal juthatott olyan ismeretekhez, amelyek hatékonyan segíthetik őket abban, hogy elkerüljék egy felelőtlen együttlét akár egész életüket mellékvágányra terelő következményeit - legyen az egy nem tervezett, nem kívánt terhesség vagy akár egy szexuális úton terjedő betegség. Az A-HA! Program eddigi sikeressége és népszerűsége bizonyította az SzNPTT számára, hogy rendkívül nagy az igény az ilyen jellegű tevékenységre - mutatta be dr. Szőnyi György, a SzNPTT főtitkára.

Új formák, újjászületett program

Ezek a tapasztalatok, továbbá a tény, hogy még mindig nagyon magas a művi abortuszok száma a 13-18 évesek körében (bár némi csökkenés tapasztalható az A-HA! Program beindítása óta eltelt időszakban), arra indították a programot működtető civil szervezetet, hogy megújulva, új eszközökkel bővítve fegyvertárát, még szélesebb körre terjessze ki munkáját. Ehhez több oldalról is támogatásra számíthat, a kezdeményezés mellé állt a szakminisztérium, több cég és önkormányzat, civil szervezet.

A fiatalok szexuális felvilágosításáért folytatott küzdelembe a multimédiás eszközök széles körét éppúgy bevetik a jövőben az A-HA! Program gazdái-szakértői, mint a személyre szóló tanácsadás, segítségnyújtás lehetőségét minden olyan rendezvényen, amelyről előre tudható, hogy tinik ezreit-tízezreit vonzza az adott helyszínekre. Így a Balaton környékén egy nyári roadshow-t szerveznek, amelynek segítségével elérhető lesz a tanácsadó és gyorssegély szolgálat a balatoni strandokon, és terveik szerint jelen lesznek és tanáccsal, segítséggel szolgálnak az A-HA! szakemberei a nagyobb kulturális és zenei rendezvényeken, így a Volt, a Balaton Sound, az EFOTT és a Sziget fesztiválon is.

Lili, Loki, Zsu, Karesz, Nina és Geri

Ők azok, akik az elkövetkező esztendőkben segítik majd az A-HA! Program céljainak megvalósulását. Ezek a jól kitalált karakterrel rendelkező fiatalok annak a hét részes rajzfilmsorozatnak a tinédzserkorú főhősei, akik majd az iskolákban "elmesélik" kortársaiknak, hogy miről szól a szex, miért szép, hogyan kell csinálni és mire kell vigyázni.

A szakemberek sokat várnak attól, hogy az életből ellesett történetek, jellegzetes, személyiséggel bíró figurák kerülnek így a fiatalok elé, akik testközelibbé, hitelesebbé tehetik a felvilágosító munkát. Ezen kívül lesz multimédiás DVD, megújult az eddig is nagyon népszerűnek bizonyult A-HA.hu weblap, évente 2000-nél több "komoly" felvilágosító tanórát tartanak a középiskolákban, lesz 150.000 diákcsomag, benne Kamasz-útra-való címmel kiadvány, Zsebfüzet, Tipp-tár, és a gyártó jóvoltából még óvszer is. A program tervezi a szülők számára egy segítő kiadvány terjesztését is, hiszen, ahogy dr. Szőnyi György saját szülői tapasztalataiból felidézte a megújult A-HA programot útnak indító sajtótájékoztatón, a saját gyermekkel szemben még a szakembereknek is sokkal nehezebb a dolga, ha komolyan és őszintén szeretne ezekről az intim témákról beszélni.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag