Tinik fogják szerelemre tanítani kortársaikat

Lili, Loki, Zsu, Karesz, Nina és Geri - ez a hat fiatal fogja majd az elkövetkező esztendőkben minden középiskolában elmesélni, mi is az a szex, miért szép, hogyan hozhat kölcsönös örömet, és mire kell vigyázni.

Feszengő felnőttek, vihogó gyerekek?

Emlékeznek az általános iskola felső tagozatában, illetve a középiskolában, osztályfőnöki órák kötelező témájaként sorra került szexuális felvilágosításra? Állt a középkorú tanárnő vagy egy amúgy ritkán látott, fehérköpenyes iskolaorvos, esetleg védőnő a zavartan vihogó, sugdolózó fiatalok tekintetének kereszttüzében, és nehéz volt megmondani, ki érzi rosszabbul magát. Aligha lehetett várni, hogy mondjuk az osztályfőnökük vagy a biológiatanáruk előtt "megnyíljanak" a gyerekek, és fel merjék tenni azokat a kérdéseket, amelyek e témával kapcsolatban foglalkoztatják őket, vagy éppen elárulják tudatlanságukat társaik előtt.

"Mit tudhat már erről" - gondolták a gyerekek az előadóról, a felnőttek pedig legtöbb esetben rosszul mérték fel a hallgatóságuk eddigi ismereteit. Mert - különösen a barátoktól - szinte óvodás kortól kezdve áradnak feléjük a "felvilágosító" információk, csak a legtöbb esetben ezek nem állnak össze egy megnyugtató, teljes képpé, amely saját életük alakításához irányt, értékrendet adhat.

Nem csoda, hogy a Durex Network közelmúltban végzett online felmérése szerint a fiatalok 97 százaléka elégedetlen a kapott szexuális felvilágosítással, sokan meg is fogalmazták, hogy azt szeretnék, ha többről szólna, mint egy biológiaóra; a testi folyamatokon, működésen túl az érzelmekről, a kapcsolatok alakításáról, a nemi szerepekről is sokkal többet szeretnének tudni. Ugyanakkor az is kiderült a felmérésből, hogy a biológiai ismeretekkel sincs rendben semmi: nagy a tájékozatlanság a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatban is.

Tízpercenként egy abortusz

Ma Magyarországon óránként hat terhesség-megszakítást végeznek el, vagyis tízpercenként történik egy-egy ilyen végletes, visszavonhatatlan döntés, amely hosszú időre befolyásolja az állapotos nő életét is. Ez a riasztó adat is jelzi, hogy bőven van még feladat a nemi élettel kapcsolatos ismeretek terjesztésében. Az abortusz többnyire ugyanis elkerülhető lenne felelősebb szexuális viselkedéssel, az élethelyzethez illő, szakszerű fogamzásgátlással. Nagyon fontos tehát, hogy eljusson időben a fiatalokhoz az információ, és tudhassák azt is, kihez, hova fordulhatnak segítségért, ha bajba kerülnek, vagy személyes tanácsért, ha - és ez lenne a legjobb - el szeretnék kerülni a nem kívánt terhességet.

Aha!!!!

Ez a rácsodálkozó felismerést kifejező indulatszó lett a kulcsszava a hét éve indult A-HA! Programnak, amely a fiatalok minél teljesebb szexuális felvilágosításáért folytat küzdelmet. A Szülészeti - Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) által működtetett - A-HA! néven ismert - Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program keretében már eddig is több száz szülész-nőgyógyász és védőnő tett meg mindent azért, hogy a tizenévesek szexuális nevelése, ismeretei terén tapasztalható óriási hiányosságokat csökkentsék.

A több száz közép- és általános iskolában folytatott rendszeres felvilágosító tevékenységüknek, az ország minden sarkába eljuttatott oktató-nevelő kiadványaiknak és honlapjuknak köszönhetően sok százezer fiatal juthatott olyan ismeretekhez, amelyek hatékonyan segíthetik őket abban, hogy elkerüljék egy felelőtlen együttlét akár egész életüket mellékvágányra terelő következményeit - legyen az egy nem tervezett, nem kívánt terhesség vagy akár egy szexuális úton terjedő betegség. Az A-HA! Program eddigi sikeressége és népszerűsége bizonyította az SzNPTT számára, hogy rendkívül nagy az igény az ilyen jellegű tevékenységre - mutatta be dr. Szőnyi György, a SzNPTT főtitkára.

Új formák, újjászületett program

Ezek a tapasztalatok, továbbá a tény, hogy még mindig nagyon magas a művi abortuszok száma a 13-18 évesek körében (bár némi csökkenés tapasztalható az A-HA! Program beindítása óta eltelt időszakban), arra indították a programot működtető civil szervezetet, hogy megújulva, új eszközökkel bővítve fegyvertárát, még szélesebb körre terjessze ki munkáját. Ehhez több oldalról is támogatásra számíthat, a kezdeményezés mellé állt a szakminisztérium, több cég és önkormányzat, civil szervezet.

A fiatalok szexuális felvilágosításáért folytatott küzdelembe a multimédiás eszközök széles körét éppúgy bevetik a jövőben az A-HA! Program gazdái-szakértői, mint a személyre szóló tanácsadás, segítségnyújtás lehetőségét minden olyan rendezvényen, amelyről előre tudható, hogy tinik ezreit-tízezreit vonzza az adott helyszínekre. Így a Balaton környékén egy nyári roadshow-t szerveznek, amelynek segítségével elérhető lesz a tanácsadó és gyorssegély szolgálat a balatoni strandokon, és terveik szerint jelen lesznek és tanáccsal, segítséggel szolgálnak az A-HA! szakemberei a nagyobb kulturális és zenei rendezvényeken, így a Volt, a Balaton Sound, az EFOTT és a Sziget fesztiválon is.

Lili, Loki, Zsu, Karesz, Nina és Geri

Ők azok, akik az elkövetkező esztendőkben segítik majd az A-HA! Program céljainak megvalósulását. Ezek a jól kitalált karakterrel rendelkező fiatalok annak a hét részes rajzfilmsorozatnak a tinédzserkorú főhősei, akik majd az iskolákban "elmesélik" kortársaiknak, hogy miről szól a szex, miért szép, hogyan kell csinálni és mire kell vigyázni.

A szakemberek sokat várnak attól, hogy az életből ellesett történetek, jellegzetes, személyiséggel bíró figurák kerülnek így a fiatalok elé, akik testközelibbé, hitelesebbé tehetik a felvilágosító munkát. Ezen kívül lesz multimédiás DVD, megújult az eddig is nagyon népszerűnek bizonyult A-HA.hu weblap, évente 2000-nél több "komoly" felvilágosító tanórát tartanak a középiskolákban, lesz 150.000 diákcsomag, benne Kamasz-útra-való címmel kiadvány, Zsebfüzet, Tipp-tár, és a gyártó jóvoltából még óvszer is. A program tervezi a szülők számára egy segítő kiadvány terjesztését is, hiszen, ahogy dr. Szőnyi György saját szülői tapasztalataiból felidézte a megújult A-HA programot útnak indító sajtótájékoztatón, a saját gyermekkel szemben még a szakembereknek is sokkal nehezebb a dolga, ha komolyan és őszintén szeretne ezekről az intim témákról beszélni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció