Szinglik, rámenős lányok, mulya fiúk

Új életforma jelent meg a "piacon" az önmegvalósító, könnyen manipulálható "egyszemélyes csoport", a szingli. Divatos dolog, de vajon megéri-e?

A szexuálpszichológusok már régóta felfigyeltek a címben jelzett változásokra, amelyek napjainkban felerősödni látszanak, a gazdaság és a média támogatását is "élvezik".

Egy olyan társadalmi jelenségről van szó, amelyben mindannyian benne vagyunk. Ezért nehezebb még rálátni, mert ahhoz történelmi távlat kellene. De azért próbáljuk meg!

Történelmi áttekintés

Amerika a második világháborúból nemcsak megerősödve és meggazdagodva került ki, hanem óriási technológiai fejlődést hozott neki a haditechnika fejlesztése és az azt megalapozó tudományos kutatások, amik a nem hadijellegű ipari termelésben is robbanásszerű termelékenység növekedést eredményeztek. A termelői szférában foglalkoztatottak száma rohamosan csökkent, ugyanakkor növekedett a nem termelői, szolgáltatási szférában megélhetést találók száma. Létrejött a posztindusztriális társadalom, ami a lakosság sokféle igényét kielégítő, de új terméket nem létrehozó szféra. Természetesen megváltozott a társadalom szerkezete, jelentős életmód- és értékrend változásokat hozva magával.

Témánknak megfelelően vegyük a nőkkel majd a szingliséggel összefüggő dolgokat.

Ötvenes évek értékrendje: Golden Age of Marriage, a házasság aranykora, amikor a későn házasodó fiatalokat érzelmi éretlenséggel, netán homoszexualitással vádolták. Közben azonban kezdtek kibontakozni a posztindusztriális társadalomra jellemző munkaerőpiaci feltételek, egyre keresettebbek lettek a különböző ügynökségekben, stúdiókban, kisvállalkozásokban a fiatal, nem családos, egyedülálló nők, akik ráadásul alacsonyabb munkabérért is alkalmazhatók voltak, mint a férfiak. Társadalmi megítélésük először negatív. A swinging single a nemi szabadosságot jelenti, ami nagyrészt igaz, hiszen Amerikában ez időtájt kezd elterjedni a fogamzásgátlás. 1962-ben azonban megjelenik a "Sex and the Single Girl' című könyv, ami bestseller lett. Az évtized közepétől a Cosmopolitan című női magazin már dicsőíti a "Cosmo" girlt, a szexuálisan aktív, nem házasságban élő, mind magánéletében, mind karrierjében sikeres nőt. Ekkor jönnek létre a szinglilakások, single bárok és egyéb igényeiket kielégítő termékek - természetesen a jómódúaknak.

Közben felbomlottak a háromgenerációs "nagycsaládok", megnövekedett a válások száma, ami nemcsak az egyfős háztartások, de a szinglik számát is növelte.

A 70-es években már kialakult a szingli mozgalom, a közismert feminista, Caroline Bird könyvet írt "Women should stay single" címmel. Támogatta az American association for Single People szervezetüket a Zero Populatin Growth szervezet, amely az emberiség legnagyobb problémájának a túlnépesedést tekinti, és azt hirdeti, hogy az anyaszerep nem jelenti a női lét kiteljesedését, a nő teljes felszabadulását annak tagadása jelenti. A baby boom a 70-es évek elejétől kezdi éreztetni hatását. A savanyú a szőlő szingli reakció: nem probléma, hogy kevesebb a házasulandó férfi, mert a sikeres szakmai érvényesülés úgyis összeegyeztethetetlen a családi élettel.

A Harvard-Yale vizsgálat a férjhez menési esélyekről (Where are the men for the women at the top?) azt írja, hogy egy 40-es éveiben járó karrierista nőnek nagyobb esélye van arra, hogy terrortámadás áldozatává váljon, minthogy férjhez menjen. A 80-as években a férjhezmenési esélyeket tovább rontja a yuppik megjelenése. Ők a fiatal sikeres, sokat fogyasztó, anyagi javakkal rendelkező fiatalemberek, akik azonban nem gondolnak (még) házasságra. A 80-as években sokasodnak a kritikák, a családot védő írások, no meg a férfiak felelősségének hangsúlyozása.

Biológiai feladat

A nő természetadta és biológiai feladata a fajfenntartás, tehát gyereket szülni és felnevelni. Ennél nagyobb feladata egy nőnek nem lehet, ha ezt nem teljesíti vagy nem tudja teljesíteni, abból sok probléma adódhat (depresszió, értéktelenség érzése, nemi szervek megbetegedésének kockázata nő). Legyen bármi a divat, a természettel nem vitázhatunk, csak alkalmazkodhatunk.

Szinglik személyisége, pszichológiai problémák

Kőrössy Ágnes vizsgálatai szerint a szinglik: jó tanulók voltak, a siker titka a tanulás. A párkapcsolatot is megoldandó feladatnak tartják, de az nem megy az állásinterjún alkalmazott sémákkal. Ezért a médiából ismert minták felé fordulnak. (Cosmo, Szex és New York.) Ez viszont ijesztő a mai fiúk számára. Őket nagyrészt nők nevelték, kevésnek volt jó férfi mintája, akit a rámenős lányok el tudnak kapni. Őket viszont mulyának kiáltják ki. Vannak férfiak, akik "átesnek a palánkon" és inkább a macho-t alakítják, csak nehogy ki kelljen adni magukat. A szociológusok és a pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy egyre többen képtelenek az intim kapcsolatok bármely formájának fenntartására. A személyes én kultusza romboló hatású az elköteleződésre, a mások iránti felelősségvállalásra. Autonómia, önmegvalósítás ára a magány (társadalmi, érzelmi). Szomorúság, társtalanság, nyugtalanság, depresszió, csökkentértékűség, elbizonytalanodás, önsajnálat, pánikbetegség, a magánytól való félelem. Ezek egy csapásra elmúlnak, ha szerelmes lesz az illető! Hát még ha megkérik a kezét! Az erre vonatkozó kutatások azt mutatják, hogy "a magyar szingli férjhez akar menni"! (Utasi Ágnes: Feláldozott kapcsolatok)

Néhányan a szingli életmódról

"Nem mondom, hogy szinglinek lenni könnyű. Átéltem, borzasztó. Szerintem minden nő elemi vágya, hogy párra találjon. Szükségből kovácsol erényt az, aki az ellenkezőjét állítja. A legtöbb ember életében kényszerű átmeneti állapot az egyedüllét, el kell tudni viselni, önsajnálatba temetkezés helyett lehetőleg optimista várakozással és humorral." (Szulák Andrea) "Hány olyan nő van, aki belebetegedett a sok fogyózásba, hogy szép sovi lehessen, most meg nem tud teherbe esni, mire végre megalkuvásból 37 évesen férjhezmegy a gyerek miatt. Nem akart, de jobb nem volt, mert mikor lehetett volna, ami volt, nem volt elég jó. Szóval körmagyar."

"Ha hallanának normális életekről, utakról, valódi nőkről, valódi pasikról, akkor hihetőbb lenne nekik, hogy lehet így is. Nem biztos, hogy a dizsi legjobb neccharisnyás csaja lesz a legjobb anya, meg feleség. És ami a legfontosabb, nem kell legnek lenni utána se, sehol. Ez tudom, hogy elképzelhetetlen egy valódi huszonéves karrieristának. Ő még ugyanolyan értékes lesz, ha csak huszadiknak megy férjhez a tankörből!"

"Szinglinek lenni ideig-óráig szórakoztató, és nagyon hamar dögunalmas párkeresésbe torkollik. A "Született feleségek" sem más, mint háziasszonyi köntösbe bugyolált szingli-sztorik özöne, amely azt sugallja, hogy a nászéjszakát követő időszak a legkevésbé sem jó dolog."

Németországban a háztartások 40 százaléka egyszemélyes (férj ill. feleség nélküli) argóban: szingli Amerikában értelmiségi módi, de ott kiegyenlítődik a sorozatházasság találmányával. (5 évig tart egy házasság általában, mert addig bírják ki egymást, majd újra házasodik mindkét fél, új házasság, új gyerek, egy gyereknek több apja és anyja is van)

Iparágak épültek rájuk

Kontakt partyk szervezése, partnerkereső szolgálatok, szingli lakótelepek, szingli ételadagok, fittness termek, pszicho boom, szingle folyóirat - csak hogy néhány szolgáltatást említsünk, amik a szinglikért vannak. A reklámügynökségek időről időre felmérést készítenek köztük, vásárlói szokásaikról, mert ők képezik a pénzes fiatal réteget, akikre hatni akarnak. A fogyasztói társadalom szempontjából jó a szingli életforma!

A nagy vágyálom, a függetlenség és a szabadság. Az ember kiélheti a rigolyáit. Nincs család, nincs gond a költekezési limittel, amit megkívánsz, rögtön megveheted! De csak akkor lehet élvezni, ha nincsenek egzisztenciális gondok!

Ennek az életformának az ára a magány

Minden szoros kapcsolat önfeltárást igényel, ez sok szinglit megrémít a csalódástól való félelem miatt. A szerelmi szoros kapcsolat azonos hullámhosszt feltételez, ami csak akkor jöhet létre, ha rokonlelket talál. Sok emberrel kell ehhez találkozni, ez sok erőfeszítést kíván és nem történik gyorsan. Szoros kapcsolat kifejlesztése nem versengő atmoszférát igényel. Jelenleg a versengő egot kikapcsolni sokaknak nehéz.

Egyelőre kísérlet, mert nem tudjuk, hogy mi lesz velük, ha megöregszenek? Családi kötelékek és gyerekek nélkül vajon lesznek-e hűséges barátok, akik mellettük állnak majd?

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: