Romantikus lányregények: torz világkép a szexualitásról

A modern nőket is befolyásolja a romantikus történetekben megjelenített idealizált kép a szerelemről és a szexualitásról - állítja a Journal of Family Planning and Reproductive Health Care című folyóiratban megjelent cikk.

Az írás szerzője, Susan Quilliam nem tagadja, hogy ezek a művek akár élvezetesek is lehetnek, véleménye szerint azonban a kapcsolatokról sugárzott képük gyakran hat károsan a női olvasókra. "Meggyőződésem, hogy a pszichológusokat felkereső hölgyek problémái jelentős részben visszavezethetőek ezen regények olvasására. Úgy tűnik, a romantikus füzetek még mindig nagyobb hatással vannak a fogyasztókra, mint a Családtervezési Szövetség kiadványai."

Quilliam szerint ugyan a műfaj már némileg jobban közelít a való élethez, mint néhány évtizeddel ezelőtt, még mindig jellemző rá az idealizmus, a perfekcionizmus és a légvárépítés.

"Ezek a történetek éppen az ellenkezőjét sugallják mindannak, amit mi, a tudatos családtervezést támogatók hirdetünk" - véli a szerző, utalva ezzel a füzetekben megjelenített szexuális aktusokra, amelyek gyakran nem mindkét fél beleegyezésével történnek, és a női főszereplőkre, akik ahelyett, hogy kezükbe vennék a sorsukat, arra várnak, hogy a férfi "ébressze fel" őket.

A valóságtól elrugaszkodott epizódok folytatódnak azzal, hogy a hősnő rendszeresen eget rengető, többszörös orgazmust él át a szeretkezés alatt, majd az ezt követő terhességet minden gond nélkül hordja ki.

Még egy aggasztó jelenség figyelhető meg ezekben a regényekben: az óvszer mellőzése. A szerző tíz történet szexuális jeleneteit vetette össze, amelyekből mindössze egy esetben említették, hogy sor került a kondom használatára. Sok esetben maga a hősnő utasította vissza, mondván, hogy nem szeretne "falat emelni" közte és a férfi közé. Ennek is köszönhető, hogy felmérések szerint ezen könyvek olvasói közül az átlagosnál kevesebben figyelnek oda a biztonságos nemi életre.

"Nem állítom, hogy a romantikus irodalom mindenestül félrevezető, rossz és gonosz. Ha így tennék, megtagadnám kamaszkori önmagam, és olvasók millióit, akik ártatlanul élvezik ezeket a történeteket. Mégis gyakran a legbölcsebb tanács, amit a hozzánk fordulóknak adhatunk, az, hogy tegyék le a könyveket - és térjenek vissza a való életbe."

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: