Romantikus lányregények: torz világkép a szexualitásról

A modern nőket is befolyásolja a romantikus történetekben megjelenített idealizált kép a szerelemről és a szexualitásról - állítja a Journal of Family Planning and Reproductive Health Care című folyóiratban megjelent cikk.

Az írás szerzője, Susan Quilliam nem tagadja, hogy ezek a művek akár élvezetesek is lehetnek, véleménye szerint azonban a kapcsolatokról sugárzott képük gyakran hat károsan a női olvasókra. "Meggyőződésem, hogy a pszichológusokat felkereső hölgyek problémái jelentős részben visszavezethetőek ezen regények olvasására. Úgy tűnik, a romantikus füzetek még mindig nagyobb hatással vannak a fogyasztókra, mint a Családtervezési Szövetség kiadványai."

Quilliam szerint ugyan a műfaj már némileg jobban közelít a való élethez, mint néhány évtizeddel ezelőtt, még mindig jellemző rá az idealizmus, a perfekcionizmus és a légvárépítés.

"Ezek a történetek éppen az ellenkezőjét sugallják mindannak, amit mi, a tudatos családtervezést támogatók hirdetünk" - véli a szerző, utalva ezzel a füzetekben megjelenített szexuális aktusokra, amelyek gyakran nem mindkét fél beleegyezésével történnek, és a női főszereplőkre, akik ahelyett, hogy kezükbe vennék a sorsukat, arra várnak, hogy a férfi "ébressze fel" őket.

A valóságtól elrugaszkodott epizódok folytatódnak azzal, hogy a hősnő rendszeresen eget rengető, többszörös orgazmust él át a szeretkezés alatt, majd az ezt követő terhességet minden gond nélkül hordja ki.

Még egy aggasztó jelenség figyelhető meg ezekben a regényekben: az óvszer mellőzése. A szerző tíz történet szexuális jeleneteit vetette össze, amelyekből mindössze egy esetben említették, hogy sor került a kondom használatára. Sok esetben maga a hősnő utasította vissza, mondván, hogy nem szeretne "falat emelni" közte és a férfi közé. Ennek is köszönhető, hogy felmérések szerint ezen könyvek olvasói közül az átlagosnál kevesebben figyelnek oda a biztonságos nemi életre.

"Nem állítom, hogy a romantikus irodalom mindenestül félrevezető, rossz és gonosz. Ha így tennék, megtagadnám kamaszkori önmagam, és olvasók millióit, akik ártatlanul élvezik ezeket a történeteket. Mégis gyakran a legbölcsebb tanács, amit a hozzánk fordulóknak adhatunk, az, hogy tegyék le a könyveket - és térjenek vissza a való életbe."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)