FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Prostitúció és emberkereskedelem

A prostitúciót nem lehet önmagában tárgyalni, eredetét, kialakulását, fennmaradását több oldalról, mint többtényezős jelenséget kell vizsgálni.

A prostitúció társadalmi megközelítése

A prostitúciót nem lehet önmagában tárgyalni, eredetét, kialakulását, fennmaradását több oldalról, mint többtényezős jelenséget kell vizsgálni. A prostitúció léte, működése minden strukturált társadalomban a monogám házasság intézményének kiegészítéseként működik, de ugyanakkor szociális, gazdasági probléma is. A prostitúció (az európai kultúrkör kialakulását véve tekintetbe) akkor alakult ki, amikor a biológiai ösztön elvált a fajfenntartás ösztönétől és csak a szexuális élvezet céljából, - az aktusnak - érzelmi és szociális kötődés nélküli formája jött létre, mely a fajfenntartás (a tudatos szaporodás) következményétől mentesen megvásárolhatóvá, árucikké vált (a vevő ill. a használó számára). Ha az áru - a prostituált - vásárolható, akkor ő maga kénytelen az áruforgalom szabályainak alávetni működését, azaz önmagát. Ily módon maga a biológiai aktus jelentkezik vevőként, és alanyává a piac törvényeinek alárendeltje: a prostituált válik.

A prostitúciós aréna és az emberkereskedelem szereplői

A prostitúciós intézményrendszerben résztvevők meghatározott szerepet játszanak az összehangolt nemzetközi "prostitúciós multik", más néven maffia hálózatában.

A prostitúció és az emberkereskedelem szereplői:
  • szexuális szolgáltatást adó (prostituált)
  • szexuális szolgáltatást igénybe vevő (kliens)
  • harmadik, profitorientált személy (élősködő, strici/prostitútor), személyek

A prostituált

A szexuális szolgáltatást adó, a prostituált: az a személy, aki anyagi ellenszolgáltatásért, szexuális szolgáltatást nyújt, függetlenül az ellenszolgáltatás nyújtásának időpontjától, illetve attól, hogy az ellenszolgáltatás a szexuális szolgáltatás igénybe vevőjétől vagy a szolgáltatásra tekintettel - más személytől származik. (1999. évi LXXV. Törvény 1. fejezet 4. §. e.). A prostituált olyan, a szolgáltatást igénybevevővel való testi érintkezést is igénylő tevékenysége, amely a szolgáltatást igénybe vevő szexuális vágyának felkeltésére, illetve annak kielégítésére irányul. (1999. évi LXXV. Törvény 1. fejezet 4. §. f.)

A prostituált feladata: a vágy felkeltése, illetve a vágy kielégítése. A prostituáltak szolgáltatásaikat a különböző társadalmi rétegeknek nyújtják. Szolgáltatásuk minősége és ennek megfelelően az ára különböző rétegigénynek felel meg. A társadalom ábrázolását egy piramishoz szoktuk hasonlítani: legalul a széles szegény tömeg, később a kis-, majd polgárság, legtetején a pénzarisztokrácia, a prostituáltak között is így oszlik meg a különbség a szolgáltatási helyek, árak, minőségek a szexvásárló, vagyis a kliens társadalmi igényének és hierachiájának megfelelően.
A legnagyobb tömegben a szegény, vagy olcsó, vagyis az utcai, autópálya, országút, kamionparkolóban lévő prostituáltak állnak. A legtöbb szociális, egészségügyi probléma az utcai prostituáltakkal van. Ők a legkiszolgáltatottabbak, s ők függenek leginkább a futtatótól.

A kliens

A kliens, vagyis a szolgáltatást igénybevevő nemét tekintve általában férfi, de kora, társadalmi helyzete nagyon változó, széles variabilitást mutat. Az indítékai különbözőek. Mindenképpen a cselekvés a szexualitásban összpontosul, de a motiváció változó: kapcsolati, házassági problémák, magány, érzelmi, gátlások felszabadítása, stb. szexuális igényüknek, kedvtelésüket, kalandvágyukat barátok, haverok elvárásának eleget téve, vagy alkohol és drog hatására, vagy státuszszimbólumként, stb.

A harmadik személy

A harmadik személy, vagy személyek / élősködők gyakran láthatatlan, de jelenlévő holdudvar, akik a ráülnek és ellenőrzik, fenyegetik és félelemben tartják, kihasználják és visszaélnek erejükkel, hatalmukkal és a kikényszerített pénzzel. A szereplőket egyetlen kapocs fűzi össze a pénz, s annak körforgása.

Emberkereskedelem

(ENSZ 2000. évi Bécsi Határozata alapján /a Nemzetközi Szervezett Bűnözés Elleni Egyezmény kiegészítése). Személyek toborzása, szállítása, utaztatása, átmeneti elszállásolása, vagy átvétele, fenyegetéssel vagy erőszakkal, vagy a kényszerítés egyéb formáinak alkalmazásával, elrablással, csalással, megtévesztéssel, hatalommal vagy a sebezhetőséggel való visszaélés útján, egy olyan, másik személy beleegyezésének elnyerése fizetség, illetve előnyök nyújtása/elfogadása révén, aki más személyek felett felügyeletet gyakorol, mindez azon célzattal, hogy a kizsákmányolás valamelyik formája megvalósuljon. Az erőszak egyik súlyos formája az emberkereskedelem. A történelem során hosszú időszakon keresztül létezett a rabszolga-kereskedelem, és ez a probléma a mai napig se tűnt el teljesen. A nők adás-vétele szexuális célból nem véletlenül kapta a "fehér rabszolgaság" (white slavery)" elnevezést. A prostitúcióból élők - mivel ez sokaknak hatalmas jövedelmet hozó "iparág" - kifinomult módszerekkel veszik rá a lányokat arra, hogy előbb-utóbb prostituáltak legyenek.

Nő- és gyermekkereskedelem Európában

A nő- és gyermekkereskedelem elleni küzdelem emberjogi, egészségügyi, közigazgatási és morális kérdés is. Pontos adat közlése nagyon nehéz, de még a becslések is rémisztőek. Évente 500 000 nő és gyermek kerül nemzetközi bűnbandák kezébe. Ebből évente 120 ezret szállítanak el közép- és kelet-európai országokból nyugatra (Bulgáriából, Moldáviából, Romániából, Ukrajnából stb.). Más, nem kormányzati szervezetek ennél jóval nagyobb számokat említenek, különösen, ha tekintetbe vesszük a munkaerőként kihasznált embereket is. A tömeges megjelenés egyre élesedett az elmúlt években.

A probléma okai

A probléma egyik gyökere a reménytelen helyzet a származási országokban. Bulgáriában, Albánia, Moldávia a lakosság 80 százaléka a létminimum alatt él, de Romániában, Ukrajnában sem sokkal jobb a helyzet, vagy, ha Magyarország keleti és nyugati felét hasonlítjuk össze a munkanélküliség szempontjából, a tartós munkanélküliek száma nagyon magas, s egyre csak nő.
Tanulmányok igazolják, hogy a nők összehasonlíthatatlanul erősebben szenvednek a gazdasági-társadalmi változások miatt, mint a férfiak. A lakosság női részének különösen kevés képzési lehetőség és munkahely áll rendelkezésére. Az áldozatok, szétzilált, vagy nem létező családi háttérrel, többnyire a társadalom legalsóbb rétegeiből származnak. Amúgy sem veszíthetnek mást, mint méltóságukat, azt azonban elveszik tőlük. Ha kevesüknek mégis sikerül elmenekülni az emberkereskedőktől, szégyenükben félnek visszatérni hazájukba.

A bekerítés, toborzás módszerei

Az emberkereskedők módszerei sokfélék. Felhasználnak munka- és házasságközvetítő szervezeteket, utazási irodákat, modellügynökségeket. A kapcsolatfelvétel az áldozatokkal újsághirdetéseken keresztül is történik, melyekben jól fizető külföldi munkahelyeket ígérnek, mint au-pair, pincérnői, ápolónői, háztartásvezetői, táncosnői, foto-modell, hostess stb. állások. Néhányan tudják, hogy a szex-ipar valamely területén kell dolgozniuk, az őket váró feltételekről azonban fogalmuk sincs. Még az is előfordul, hogy saját szüleik adják el a lányokat, vagy állami intézetekből idősebb kikerült diákok adják el sorstársaikat.

Következmények

A prostitúciós hálóból szinte reménytelen kikerülni úgy, ahogy a kezdetén elképzelték a bekerülők: gazdagon, fiatalon és egészségesen. Az első félévben már a kiégés, az elmagányosodás és depresszió általános tünetként jelenik meg. A nemi betegségek a HIV fertőzés előfordulása minden kliens után fokozottan nő. Fizikai fenyegetettség kiszámíthatatlan mind a klienstől, mind a futtatótól. A családtól elszakadva, kirekesztve egyre nagyobb a szakadék a társadalomba a munkaerőpiacra való visszakerülésre.

Az EU-politikájának prioritásai

Az Európai Bizottság nagy elsőbbség biztosít a nő- és gyermekkereskedelem elleni küzdelemnek; és felszólítja a tagállamokat, hogy hozzanak megfelelő törvényes intézkedéseket. A területet érintő, létező EU-programok: a STOP hálózatok, DAPHNE megelőző civil projektek, Európai Szociális Alap támogatása, PHARE a csatlakozó országoknak EU-programokon való részvétel.

Európai civil védőhálózatok

Európai szervezetek különös hangsúlyt fektetnek az országokon keresztülhaladó mobil és migráns csoportok emberjogi szempontból és a HIV/AIDS megelőzés és gondozás területén. TAMPEP (Transnational AIDS/STD Prevention Among Migrant Prostitutes in Europa), az AIDS and Mobility, az ENMP (Europian Network Male Prostitution) 27 európai ország hálózatai.

Értékelje a cikket!

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+1, +8 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt nuygat felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag