Ön dönt: iszik, vagy szeret?

Egy pohár az "esemény előtt" hangulatba hoz, vagy épp közönybe taszít? Milyen hatással van az alkohol a szexuális teljesítményre?

Veszélyes segédeszköz?

Sok félreértés van a köztudatban az alkohol hatásaival kapcsolatban. Vannak szép számmal olyanok, akik a társasági élet nélkülözhetetlen kellékének, a kapcsolatteremtés motorjának tartják, és bíznak a nemi vágyat fokozó hatásában is, sőt, egyenesen afrodiziákumnak tekintik. Egy tavalyi felmérés szerint az európai fiatalok legalább egyharmada azért iszik és drogozik, hogy ezzel javítsa a szexuális életét. Kilenc országban, összesen 1341 fiatalt kérdeztek meg, Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Görögországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Szlovéniában vizsgálódtak. A BBC által közreadott adatok arról tanúskodnak, hogy a fiatalok az alkoholtól és a különböző ajzószerektől, drogoktól egyrészt azt várják, hogy több esélyük legyen szexuális kapcsolatra, illetve az együttlét élvezetesebb, jobb legyen. Bár tisztában vannak az óvatlanságból fakadó kockázatokkal, mégis a "doppingszer" hatása alatt kiteszik magukat ezeknek, így például a túl korán elkezdett nemi élet, a nem kívánt terhesség, a szexuális úton terjedő betegségek mögött is sokszor áll az alkohol és a drog hatása.

A flört része is lehet

Egy férfi és egy nő, könnyű, válogatott ételekkel kényeztető jó vacsora, elegáns teríték, rafináltan szexis öltözék, gyertyafény, karcsú poharakban csillogó ital: minden együtt van a filmekből ismert jelenethez, ami egy szerelmes együttlét csábító bevezetője lehet. Hogy milyen szerepet játszik ebben az alkohol? Fontos maga a tevékenység is, hiszen sokféle, tradicionális jelentéssel bíró szokás, apró szertartás kapcsolódik hozzá, mint ahogy sokaknak például a kávézás vagy a cigaretta fele örömét is ezek adják. Az ital kiválasztása, a kínálás, a töltés, a koccintás, a fény felé emelt poharak stb. megannyi alkalom arra, hogy két ember közeledésének apró lépése legyen. Gazdag, évszázados kultúrája van ennek, kifinomult üzeneteket lehet így közvetíteni. Egészen mást árul el két ember kapcsolatának jellegéről például, ha pezsgőt, illatos konyakot, színes koktélt vagy ha sört, pálinkát, forralt bort isznak így együtt. Nem kell hozzá tudományos vizsgálat, hogy elhiggyük: valószínűleg "közelebb vannak az ágyhoz" azok, akik kettesben vacsorázva könnyű pezsgővel koccintanak, mint akik nagy korsó sörökkel. Ezeket a benyomásokat, apróságokat nem szoktuk tudatosítani, megfogalmazni magunkban, de a társas kapcsolatokban kicsit is járatos emberek ezt pontosan érzékelik. Az ivás a testbeszéd finom, erotikus jelzéseire is alkalmat adhat: egy összenézésnek koccintás közben akár ígéretértéke is lehet, ráterelheti a figyelmet a pohárra fonódó ujjakra, a szájra, és az ital színének, illatának, ízének érzékelése fogékonyabbá teheti az érzékeket egyéb örömekre is. Ráadásul a pohár, az ivás segítséget adhat akkor is, ha valamelyik fél zavarban van, ideges, izgatott: tevékenységet ad, elfoglalja a kezeit, társalgáshoz is mankót, témát szolgáltat.

Pohár vagy szex: csak csínján!

A közvélekedés szerint a szeszes italok fogyasztása pozitív hatással van a szexuális életre, lelkileg azért, mert hangulatfokozó, stresszoldó, lazítja a társadalmi gátlásokat, szorongásokat, görcsöket, testileg pedig, mert élénkít, emeli a vérnyomást, ami megmutatkozik abban, hogy hatására a bőr kipirul, melegebbé válik. Azonban nagyon kell vigyázni a mennyiségre, sőt, a minőségre is, és jó tudni, hogy másként reagál az alkoholra a férfiak, mint a nők szervezete. Egy-két pohárka nemes ital (például jó minőségű vörösbor) a nőt felpezsdíti, élénkíti, kipirult arcával, csillogó szemével akár testileg is vonzóbbá teheti. A mennyiséggel azonban csínján kell bánniuk, mert a női szervezet általában sokkal érzékenyebb az alkoholra, mint a férfiaké, és a túlzásba vitt lazulás, a lerészegedés csúfos következményekkel járhat, a vonzásból hamar taszítás lehet. Nem mindegy, hogy a hálószobában vagy a fürdőszobában, szerelmes öleléssel vagy a vécékagylót karolva végződik-e az este. (Az egészségre tett káros hatásokról most nem is beszélve, jó tudni, hogy a közvélemény is sokkal szigorúbb a nőkkel szemben, jobban elítéli a részegséget a nők, mint a férfiak esetében.)

A férfiaknak más okokból is érdemes mértéket tartani. Régi tapasztalat ugyanis (már Shakespeare is megállapította), hogy az ital "fölgerjeszti a vágyat, ám lerontja a teljesítményt" - a férfiak potenciája az elfogyasztott itallal egyenes arányban csökken. Könnyen előfordulhat, hogy mire poharazgatás után eljutnak az ágyig a megkívánt nővel, már csak alvás lesz a dologból. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az elfogyasztott egy-két pohártól beszédesebb, nyíltabb, derűsebb, sármosabb férfi még talán lehet vonzó, de egy ittasan hőzöngő, izzadó, bandzsító, rossz leheletű, suta mozgású férfit egy nő sem tart kívánatosnak.

Távlatok: teljes csőd

Dr. Zbigniew Lew-Starowicz szexológus a páciensei tapasztalatait összegezve felsorolja a nemi életre legkedvezőtlenebb hatást gyakorló italfajtákat, sorrendben ezek: vodka, rum, gyümölcsborok, sör. A huzamosabb ideig tartó alkoholizálás, nagyivás tartósabb, nehezen visszafordítható következményekkel jár. Az alkoholisták többnyire nagyon súlyos szexuális gondokkal küzdenek. Nőknél a szexuális késztetés, a libidó csökkenése, hüvelyszárazság, fájdalmas közösülés jelentkezik, a férfiaknak pedig a potenciájuk jelentősen csökken, merevedési zavarok, korai magömlés rontja a szexuális életüket. Mindezt tovább nehezíti az, hogy az alkoholizálás tönkreteszi a párkapcsolatokat is, így a partner együttérző segítségére sem lehet úgy számítani, mintha önhibáján kívül, egyéb betegség miatt került volna ilyen kellemetlen helyzetbe. Előkerülhet ilyenkor a "mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás" kérdése is, hiszen sokan azért kezdenek inni, mert rossz a szexuális életük, ami természetesen tovább rontja azt. A középkorú férfiak szexuális problémáinak hátterében akkor is gyakran áll az alkohol, ha még nem tekinthetők alkoholistáknak. Partnereik természetesen szintúgy szenvednek ettől, így az érintettek száma igen nagy, még akkor is, ha szemérmes hallgatás övezi is ezt a témát.

Az egészségre tett hatás is ijesztő: az alkohol károsítja a herék sejtjeit, struktúráját, kórosan módosítja az ondó összetételét, csökkenti mennyiségét, felborítja a női ivarszervek működését, károsítja nemcsak az érintett férfi vagy nő szervezetét, hanem születendő gyermekeikét is. Az alkoholizmussal együtt járó egyéb tünetek, betegségek is hozzájárulnak a szexualitás zavaraihoz: hormonzavar, emésztési problémák, idegrendszeri károsodás, a medence vérellátásának romlása, a vitaminhiány, stb.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső