Miért bolondulnak a férfiak a mellekért?

Általánosan elfogadott tény, hogy a férfiak imádják a női melleket. De vajon miért van ez így? A tudósok hosszú évek óta kutatják a jelenség titkát, de eddig még nem sikerült biztos válaszra lelniük.

Természetesen a mellek szeretetének vizsgálata az alapokról indul, azaz az állatvilágból. A Földön élő többi emlős esetében a mellek szexuális szerepe tulajdonképpen elhanyagolható, sem látványban, sem érzetben nincsen szerepe az emlőknek.

Egyes emberszabásúaknál, például közeli rokonunknál, a bonobónál (az utolsóként felfedezett emberszabású majomfaj) feljegyezték, hogy saját mellbimbóikat stimulálták önkielégítés közben. Tehát az állatvilágban igazán csak a mellbimbók számítanak, az ember az egyetlen faj, ami méretes, zsírban gazdag kebleket növesztett az evolúció során. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a szexualitásban játszott szerepe volt a döntő tényező. Azt sem szabad elfelejteni, hogy amint azt Owen Lovejoy antropológus tanulmányában kifejtette, a férfiak esetében testméretükhöz képest relatíve nagy pénisz fejlődött ki.

Miért nézik a férfiak a nők fenekét? Még mindig a kőkor befolyásolja azokat a férfiakat, akik a "homokóra alakú" nőket keresik? Miért nézik folyton a nők fenekét? Kattintson tovább!

Termékenység, táplálás

Magunk mögött hagyva közeli és távoli rokonainkat, a tudósok egy része egyetért abban, hogy a mellek szerepe a fiatalság és a termékenység szimbolizálása a nők esetében. A tanulmányok során kiderült, hogy a férfiak alapvetően előnyben részesítik a nagy melleket (relatíve nagyokat, nem a szilikonnal töltött óriási kebleket), és fontos a derék-csípő arány, ezért is hódítanak a homokóra alakú nők. Ráadásul egy 2004-es kutatás rámutatott, hogy a nagy keblekkel rendelkező hölgyek esetében, a menstruációs ciklus közepén nagyobb az ösztraidol hormonok (ez a legfontosabb ösztrogéntípus, kulcsfontosságú szerepe van a nemi és reproduktív működésben, de más szervekre is hat, például a csontokra) mennyisége, ezáltal termékenyebbnek bizonyultak.

A férfiak evolúciós okok miatt vannak oda a női mellekért.
A férfiak evolúciós okok miatt vannak oda a női mellekért. Fotó: Getty Images

Ez mind szépen hangzik, azonban van a teóriának egy hátulütője. Több különálló kutatás is bizonyítja, hogy a férfiaknak a mellekhez való kapcsolata kultúránként más lehet. Más tetszik egy maszáj (Kelet-Afrika egy etnikai csoportja) férfinak és más egy európainak, de például a malik között végzett kutatás során, mikor a szexuális előjátékról és a mellekkel történő játszadozásról esett szó a hallgatóság körében, a döbbenet és a rémület volt a meghatározó érzelem. Kulturálisan nézve a dolgot tehát a férfiak nem annyira biológiailag vannak programozva a mellek szeretetére, sokkal inkább tanult folyamatról van szó.

Mire jó a mell?

A mellek legfontosabb biológiai szerepe egyértelmű: az utódok táplálása. Egyes tudósok szerint a szexuális vonzalom a mellek iránt egyfajta mellékhatás. Larry Young, az Emory University professzora úgy véli, hogy a szoptatáskor erősödő anya-gyermek kapcsolatért felelős folyamat a párok közti kapcsolatot is erősíti. Ennek eredménye, hogy a férfiak ugyanúgy rajonganak a mellekért, mint a kisbabák.

Szoptatás alatt a nők mellbimbóinak stimulálása során a csak "szerelmi drognak" nevezett oxitocin szabadul fel, és az anyák emiatt sokkal több figyelmet és törődést tudnak a baba irányába fókuszálni. Kiderült, az embereknél ez a jelenség nem csak az utódok esetében igaz.

A mellbimbók izgatása a nők jelentős többségében növeli a szexuális vágyat ugyanazokat az agyi területeket aktiválva, mint a vaginális és klitorális stimulálás. Szex közben, a mellek izgatása során ugyanúgy oxitocin szabadul fel, mint szoptatáskor, és a nő ugyanúgy fókuszálja figyelmét a partner felé, arra sarkallva, hogy sokkal mélyebben kötődjön hozzá. Más szavakkal a férfiak a mellekkel történő játszadozás során sokkal kívánatosabbá teszik magukat a partnernők számára. És természetesen az evolúció során a férfiakban kialakult a vágy, hogy ez így legyen. A mellek iránti kitüntetett figyelem ezért a férfiaknál már pubertáskorban jelentkezik.

Miért csak az ember?

Már csak az a kérdés, miért csak az embernél ment végbe ez az evolúciós folyamat, és más emlősöknél miért nem? Young szerint ennek oka az, hogy az embereknél kialakult a monogámia, ami az emlősök 97 százalékánál nem jellemző. Az is fontos szempont lehetett, hogy az ember felegyenesedett és elkezdett szemtől szembe párosodni, ami lehetővé tette a mellbimbók izgatását.

A professzor szerint nem állja meg a helyét az az elmélet, hogy a férfiak azért szeretik a nagy mellű nőket, mert azok alkalmasabbak a gyermekek táplálására, hiszen spermából sokkal több van, mint petéből, ezért a férfiaknak nem szükséges "válogatósnak" lenniük. Ugyanakkor Young hipotézisét sem szabad perdöntőnek tekinteni, pont a feljebb már említett kulturális különbségek miatt. Tény azonban, hogy a mellbimbók izgatása a férfiak többségénél is örömöt vált ki, ezért Young a maga nézetét erős lábakon álló feltételezésnek tartja.

Forrás: livescience.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.