Kávé, torna és szex - Muszáj lemondania róla?

Azon nyugtalankodik, hogy árt-e a születendő babának a sport, a reggeli kávé vagy a testi szenvedély, amelyről esze ágában sincs lemondani? Nézzük, mi számít legendának, és mi az, ami tényleg veszélyes a terhesség ideje alatt.

A reggeli kávé illata

Muszáj lemondani a koffeinről, kiváltképp, ha a kismama félálomban tölti a terhesség első trimeszterét - ami teljesen normális? A válasz röviden: nem. Az Egyesült Államokban több, sok ezer várandós nőt vizsgáló kutatás eredményei szerint a mérsékelt koffeinfogyasztás semmilyen káros következménnyel nem jár a magzatra nézve. A vizsgálatok a magzati károsodás, a koraszülés, az alacsonyabb születési súly és a koffeintartalmú ételek és italok fogyasztása közötti kapcsolatot célozták meg, de a mai napig nem sikerült összefüggést találni az említett változók között. Felhívták viszont a figyelmet a rendszeresen kávét fogyasztó és dohányzó kismamákra, hiszen a két jelenség gyakran kíséri egymást.

Persze, mit jelent a "mérsékelt" mennyiség? Az amerikai kutatók szerint napi négy csésze (fontos: amerikai!) kávé - azaz 300 mg-nál több - már kockázatot jelenthet a születendő gyermek egészségére. És mennyi koffeint tartalmaz egy "csésze" forró ital? A kávé általában 85 mg-ot, ez az instant kávé esetében 60 mg körüli érték, a koffeinmentes kávé pedig maximum 4 mg koffeint tartalmaz. Egy csésze tea koffeintartalma nagyjából 30 mg, a kakaóban pedig 4 mg koffein van. Azt az egy csésze kávét tehát nem kell megtagadnia magától, főleg, ha minél több tejjel issza.

Méz, nyers hal és lágy sajt nélkül

Nincs is jobb egy sajtvacsoránál, vagy egészségesebb a nemrég elterjedt japán finomságnál, a sushinál, mégis, jobb, ha tartózkodik a lágy sajtoktól és a nyers halaktól a terhesség teljes ideje alatt. Utóbbiak veszélye a bennük előforduló parazitákban rejlik. A paraziták olyan kórokozók, amelyek a gazdaszervezeten élősködnek. A terhesség alatt különösen fontos, hogy a magzat megkapja az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagokat, amelyek eljuttatása veszélybe kerülhet azáltal, hogy a parazita elvonja azokat az anya testétől. A kórokozókat elpusztíthatja az élelmiszerek főzésével, sütésével, de nyersen mindenképpen kerülnie kell őket.

A másik alapvető veszélyforrás a Listeria monocytogenes nevű kórokozó, amely elsősorban állatokat - főleg kérődzőket - betegít meg, de várandós nő fertőzése esetén vetélést eredményezhet, vagy a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja. Ez a baktérium szintén előfordulhat a nyers halakban, húsokban és a lágyabb sajtokban, különösképp a brie-ben és a camembert-ben. Ezért a terhesség ideje alatt tanácsos kerülni azokat a sajtokat, amelyek nem pasztörizált tejből készültek, a mélyhűtött tengeri finomságokat, és az olyan húsárut, mint a virsli vagy a löncshús. Ez utóbbiakat csak akkor fogyaszthatja nyugodtan, ha újramelegítés során az étel eléri azt a hőmérsékletet, amelyen gőzölög.

Sok szülő tisztában van azzal, hogy a gyermeknek nem tanácsos mézet adni egyéves kora előtt. Ez azért van, mert a mézben előfordulhat a Clostridium botulinum spórája, amely a botulizmus nevű súlyos mérgezést okozhatja. A baktériumot a gyomor savas közege semlegesíti, de az újszülött gyomortartalma még nem rendelkezik azzal a vegyhatással, amely a botulinummal felveheti a harcot. A várandós nő gyomorsavjának pH-értéke viszont elég alacsony ahhoz, hogy elbánjon a kórokozóval, ezért a terhesség alatt bátran fogyasszon akár mézet, akár mézes ételeket.

Torna, séta vagy lovaglás?

Hetente háromszor rendszeresen edzett, és még nem járt le a bérlete az edzőteremben? Vagy reménykedve nézi a napsütést, és alig várja az első hétvégi futást? Nem kell lemondnia róla, ha kiderült, hogy babát vár, bár érdemes megfontoltabban és óvatosabban sportolnia.

A rendszeres testmozgás - akár hetente három alkalommal - rengeteget segít abban, hogy kisebb legyen a súlygyarapodása, különösen a harmadik trimeszterben, és jótékonyan befolyásolja a hányinger, az álmatlanság és a lábdagadás kellemetlen tüneteit. Nem kevésbé jelentős a szubjektív jó érzés, amely a sportolást kíséri. Fontos viszont, hogy legyen tudatában "másállapotának". Ajánlott elkerülni minden olyan mozgást, amelynél szükség van egyensúlyérzékére, vagy ami balesetveszélyes lehet. Nem túl ideális ezért a kerékpározás, a korcsolyázás, illetve a sérülés lehetősége miatt a lovaglás, a téli sportok gyakorlása vagy a csapatjátékok, amelyek során a várandós nőt meglökhetik, eleshet, vagy véletlenül hasba dobhatják. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a test felmelegedésének kockázatát sem, amely kifejezetten árt a magzatnak - ehhez kapcsolódik a túlságosan forró fürdő és a szauna messziről történő elkerülése a terhesség teljes ideje alatt -, és a pulzusszám extrém emelkedését, amely magában rejti annak a veszélyét, hogy a baba vérellátása hiányt szenved.

A sportolást ezen túl azonnal fel kell függeszteni vérzés, magzatvízcsorgás, a vérnyomás emelkedése, erős szívdobogás-érzés, hasi fájdalom, folyamatosan jelentkező méhösszehúzódások esetén, illetve ha a lábszáron élénkvörös bőrpír, vagy a bokák, a kezek vagy az arc hirtelen duzzanata jelentkezik.

Szenvedélyes hónapok

Képzeljük el a friss házasokat, akik talán nemrég töltötték a mézesheteket, és boldogságukat most bearanyozza a születendő gyermek, de... mi lesz a szexszel? Persze, a várandós nőnek lehetnek aggályai saját testének változását tekintve, de ne felejtsük el: minden a fejben dől el, és ha csábítóan közeledik párjához, fel sem fog tűnni neki az a pár csík vagy a nagyobb pocak.

Egyáltalán nem bizarr, ha a szexuális vágy fokozódik a teherbe esés után. A jelenség elsősorban az altesti vérbőségnek köszönhető: a várandós nő intenzívebben kívánhatja a testi együttlétet, és előfordul, hogy sokkal erőteljesebb gyönyört képes átélni. A szex semmilyen káros hatást nem gyakorol a magzatra egészséges terhesség esetén, bár fontos megjegyezni, hogy mind a női orgazmus, mind a mell ingerlése méhösszehúzódásokat eredményez. A has növekedése miatt az eddig gyakorolt testhelyzetek esetleg nem tűnnek olyan kényelmesnek, mint eddig, de ez egy jó alkalom lehet arra, hogy új pozitúrákat próbáljanak ki kedvesükkel.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a magzat fokozottan érzékeny a fertőzésekre, ezért ha partnerének olyan fertőzése van, amely szexuális úton átvihető, tartózkodniuk kell a testi érintkezéstől, illetve ajánlott az óvszer használata, amíg a kezelés tart.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: