Intim higiénia

Régi időkről hallva nehezen tudjuk elképzelni, milyen kevés figyelmet fordítottak eleink a testi tisztaságra. Ma már a civilizált világban természetes, hogy az alapvető személyes higiénia elengedhetetlen az egészséghez, sőt, az erotikus vonzóerőhöz is.

Áporodott titkok

Egy anekdota szerint a francia királyi udvar fénykorában, a XVIII. században felnyitották a versailles-i kastély egy rég lezárt szobáját, és találtak benne egy akkoriban merőben szokatlan holmit: egy fürdőkádat. Állítólag a fényes királyi udvartartásban, a sok drága illatszerrel befelhőzött, felékszerezett elegáns hölgy és nemes arisztokrata között nem akadt egy sem, aki tudta volna, mire való...

A történetet nincs módunk ellenőrizni, de elég csak arra gondolnunk, hogy a rokokó korban divatba jöttek az arany vagy elefántcsont hosszú pálcikák, amelyek a tornyos, álhajas frizurák alatt megbújó tetvek terelgetésére voltak rendszeresítve. Nem véletlenül kerültek aranyárba a keleti illatszerek sem: volt dolguk, míg a mosdatlanság, a szifiliszes sebek szagát elnyomták. Míg a keletről hozott drága selymekből, brokátból készült ruhacsodákra nagy gondot fordítottak, a "bűnös test" ápolása, fürdővel való kényeztetése illetlen dolognak számított, csak nyomós okkal kerülhetett rá sor. Máig mutogatnak a Harz hegységben egy fürdőt, ahova a helyi szokás szerint az esküvő előtt a menyasszonyokat vitték el, hogy ünnepélyesen, életükben másodszor megfürödjenek...

Vonzó tisztaság

A modern világ egyik vitathatatlanul jó hozadéka a felismerés: a tisztaság fél egészség. A divatos öltözet mellett a test ápoltsága - a személyi higiénia - nemcsak az egészséges élet követelményeihez tartozik, hanem a kulturáltság ismérve is, sőt személyiségünk részét is képezi.

Az, hogy ki-ki hogyan igyekszik megjelenésén javítani, szépségét ápolni, kihangsúlyozni, függ az illető egyéniségétől, a kor divatjától, az illető élethelyzetétől, de vannak olyan alapvető teendők, amelyeknek a körülményektől, életkortól, stb. függetlenül is eleget kell tenni, különösen, ha nem egy erdei remeteként, hanem emberek között él az illető.

Valamennyien tudunk példát mondani arra például, mennyire ronthatja a kedvező benyomást valakiről a felőle áradó izzadtságbűz, vagy beszéd közben érezhető szájszag. Mindez még inkább érvényes arra, aki arra vágyik, hogy szexuálisan vonzó legyen: az elegáns ruha, a divatcikkek hatásosan kiemelhetik a vonzó adottságait, de az alap mindenképpen a testi tisztaság, ápoltság, és karbantartott intim szféra kell, hogy legyen.

A szakemberek megegyeznek a napi kétszeri zuhanyozás optimális voltában (a tisztálkodás legegészségesebb módjának a zuhanyzást tartják, a hosszú, áztató fürdőzést a fürdőkádban csak időnként, lazító céllal ajánlják). A tisztálkodás vegyi és mechanikus módon történik: a szappan (vagy tusfürdő, stb.) segít leoldani a bőrfelületre rakódott zsíros réteget, majd a dörzsölés és a folyóvíz eltávolítja azt. Kinek-kinek tudnia kell, hogy a szennyezettség mértékére, a bőre érzékenységére, esetleges allergiájára való tekintettel milyen vegyi anyagot, tisztálkodó szert használhat. (Kemény fizikai munkát végzőknek például, a gépolajos kezükre ma is ajánlható az egyszerű mosószappan, azoknak pedig, akiknek nagyon sokszor kell kezet mosni a munkájuk miatt, de az nem nagyon szennyezett, a legkevesebb illat- és egyéb adalékanyagot tartalmazó semleges babaszappan a legmegfelelőbb.)

Különös figyelmet kell fordítani a hajlatok (hónalj, combtő, lábujjak köze) tisztán tartására, szárazra törlésére, mert ezeken könnyen megjelenhet a gombás fertőzés, ami a kellemetlen testszagot tovább erősíti. Az ápolt körmök és haj is hozzátartozik az összképhez. A száj- és a fogápolás nemcsak esztétikusabbá teszi a megjelenést, hanem megakadályozza a romló fogak miatt gyulladt gócok, kellemetlen szájszag kialakulását is.

Intim tájakon

Az ápoltsághoz és tisztasághoz az intim testrészek rendszeres gondozása is hozzátartozik. A fokozott tisztántartásukra azért van szükség, mert sérülékenyebbek. Ha mindenki legalább annyi figyelmet fordítana erre, mint a reggeli arcápolásra, kevesebb beteg keresné fel orvosát kellemetlen tünetekkel és panaszokkal.

Tévedés ne essék: ez éppúgy vonatkozik férfiakra is, mint a nőkre.

A nemi szervek anatómiai felépítéséből következik ugyan, hogy a nagyobb fokú nyitottsága, érzékenyebb és sérülékenyebb nyálkahártyája miatt a nők jobban ki vannak téve különféle fertőzéseknek, viszont az is igaz, hogy ezeket leggyakrabban nemi érintkezés során, a partnertől "kapják". Tehát mindkét nemhez tartozóknak egyaránt saját maguk és párjuk egészsége, komfortérzése érdekében kell vigyázniuk egészségükre, intim higiéniájukra.

Mit is jelent mindez?

A napi kétszeri zuhanyozáson kívül az ürítéskor illetve a szexuális tevékenység során kell gondot fordítani az intim testrészekre. Az már remélhetőleg mindenkinek természetes, hogy vizelés után is érdemes vécépapírt használni, illetve hogy székelés után belülről kifelé törléssel tudjuk megakadályozni, hogy a székletmaradvány a nemi szervek közelébe kerüljön. Ha a bidé még nem is terjedt el Magyarországon, de azért módot lehet találni a végbél környékének alaposabb megtisztítására.

A hüvelyben termelődött és a külső nemi szervet szennyező váladék eltávolítása különösen fontos - így zuhanyozáskor ezekre különös figyelmet kell fordítani.

Megoszlanak a vélemények arról, szükség van-e hüvelyöblítésre. Egy egészséges nő hüvelye tiszta, a benne termelődő tejsavbaktériumok gondoskodnak a megfelelő egyensúly fenntartásáról, külső beavatkozásra (irrigálásra, a hasznos baktériumflóra visszatelepítésére) csak akkor van szükség, ha valami miatt ez a védő tejsavköpeny sérül, a mikrobiológiai egyensúly felborul.

Férfiaknak is célszerű zuhanyozáskor alaposan, az előbőrt is felhúzva megtisztítani a nemi szervüket, hiszen a vizeletcsepp, az izzadtság, az esetleges váladéktermelődés kellemetlen testszagot okozhat, és a nedves közeg a baktériumoknak, gombáknak is ideális táptalajt biztosíthat. A szoros nadrágok, műszálas fehérneműk is megfelelő környezetet teremtenek számukra, ezért lazább pamut fehérnemű ajánlatos.

Tiszta erotika

Szexuális együttlét alkalmával természetesnek kell lennie, hogy mindkét fél ápolt testtel közelít a másikhoz. Ha közvetlenül az aktus előtt nincs mód zuhanyozásra, fogmosásra, akkor se teljen el néhány óránál több az utolsó tisztálkodás óta. Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy az intim együttlétet tönkreteheti, ha valamelyik fél nem gondol erre: nehéz elképzelni például oldott orális szexet egy vizeletszagú vagy váladékkal szennyezett nemi szervű partnerrel.

A menstruáció önmagában nem kizáró ok, vannak párok, akiket nem zavar, mások viszolyognak ez idő alatt a közösüléstől. Ennél is fontosabb azonban a nemi szervek egészségének kontrollálása, hiszen felelőtlenség intim kapcsolatot létesíteni például akkor, ha valaki tudja vagy akár csak gyanítja magáról, hogy gombás, HPV-, hepatitisz vagy herpeszvírus fertőzése van, netán más, szexuális úton terjedő betegségben szenved. Ha egy pár egyik tagja beteg, akkor mindenképpen a másik félnek is el kell mennie orvoshoz, hogy ne kerüljön sor a "ping-pong-effektusra", a visszafertőződésre. A kezelés ideje alatt óvszer használata mindenképpen ajánlatos, de előfordulhat, hogy a betegség jellege miatt az orvos azt tanácsolja, hogy egy időre tartózkodjanak a nemi együttléttől.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: