Biztonságosabb a barátok közti szex

Az érzelmi komplikációk ellenére a barátok közti szexuális kapcsolatoknak úgy tűnik, egyetlen előnyük mégis van: a biztonság.

Ezért működik a "barátság extrákkal"

Kutatások szerint a "barátság extrákkal" típusú kapcsolatokban a felek nagyobb arányban használnak óvszert orális és vaginális közösülés során, mint a hagyományos szerelmi kapcsolatban élők. A kutatók egy online felmérés alapján jutottak erre a következtetésre, amelyet 376, húszas éveik közepén járó fiatal részvételével végeztek.

Mitől működik a "barátság extrákkal" kapcsolat?
Mitől működik a "barátság extrákkal" kapcsolat?

Mikor jobb a szex?

A felmérés idején a résztvevők nagyjából fele hagyományos szerelmi kapcsolatban, a többiek pedig "barátság extrákkal" típusú kapcsolatban éltek. Mindkét csoport tagjai átlagosan négy éve ismerték partnerüket. A barátok közti szexnek természetesen vannak hátulütői is: az ilyen kapcsolatban élők kevésbé voltak elégedettek szexuális életükkel és ritkábban beszélték meg szexuális jellegű problémáikat, igényeiket, és vágyaikat partnerükkel, mint a szerelmi kapcsolatban élők.

"Ezen kívül meg kell jegyezni, hogy a gyakoribb óvszerhasználat nem feltétlenül jelent egyet a biztonságos szexszel" - írják a kutatók. Ennek elsődleges oka az, hogy a baráti szexpartnerek általában egyszerre több emberrel is folytattak szexuális viszonyt (64 százalék a 7 százalék ellenében), és nem minden együttlétnél használtak óvszert.

Szex az exszel: nem jó ötlet A felmérések szerint a szakításon átesett tinédzserek és fiatal felnőttek fele időről időre újra találkozik az exekkel és több mint 50 százalékuk le is fekszik velük. Kiderült, miért baj ez .

Veszélyes egy baráti szexkapcsolat

" A partnerek gyakori váltogatása , a nem minden esetben megfelelő óvszerhasználat, és a szexuális problémák megvitatásának hiánya miatt a barátok közti szexuális kapcsolatok eredendően sok veszélyt rejthetnek magukban" - olvasható a Journal of Sex Research című szaklap egyik 2012-es számában megjelent tanulmányban. Ennek ellenére az ilyen típusú szexuális kapcsolatok meglehetősen gyakoriak, a felmérések alapján ugyanis az egyetemista korú fiatalok közel felének voltak már hasonló kalandjai. A tudósok szerint emiatt a szexuális felvilágosítás során kiemelten kell foglalkozni a "barátság extrákkal" típusú kapcsolatok esetleges egészségügyi veszélyeivel.

A hagyományos szerelmi kapcsolatban élőknél valószínűleg azért marad el az óvszerhasználat , mert a kapcsolat jellege alapvetően monogám. "A szerelmespárok tagjai megbíznak partnerükben, és emiatt nem félnek a különböző szexuális eredetű megbetegedésektől, ezen kívül idővel sokan áttérnek más, kényelmesebb fogamzásgátlási módszerekre" - nyilatkozta Justin Lehmiller, a Harvard Egyetem szociálpszichológusa. "Ehhez persze idő és legfőképpen bizalom kell, mivel ezek a módszerek nem óvnak meg a szexuális úton terjedő megbetegedésektől."

Tényleg létezik férfi-nő barátság. Csak ritkán Tudományos kutatások szerint létezik ugyan barátság férfi és nő között, de aki kételkedik ebben, annak van inkább igaza. Túl sok ugyanis a feszültség .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: