FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Az unalom megölheti a házasságot - de hogyan?

Nem csak a viták, de az unalom is okozhatja, ha a házaspárok elveszítik az érdeklődésüket a kapcsolat iránt, állítja egy tanulmány.

A Michigani Egyetem és a Stony Brook Egyetem kutatói kikérdeztek 123 olyan párt, akik hét éve voltak házasok, majd kilenc évvel később ismét. "Az eredmények most először közvetlenül azt mutatják, hogy nem csak a konfliktusok, de az egyszerű unalom is átalakíthatják a kapcsolatokat" - mondta Terri Orbuch kutatóprofesszor, a Társadalmi Kutatóintézetből és a Nők és Nemek Kutatóintézetből.

A Psychological Science hasábjain megjelent tanulmányban Orbuch együttműködött Irene Tsapelasszal és Arthur Aronnal a Stony Brook Egyetemről. A kutatás megvizsgálta az unalom szerepét a kapcsolat minőségének előrejelzése szempontjából, kilenc év viszonylatában. A hetedik és tizenhatodik évre koncentráltak afroamerikai és fehér detroiti párok reprezentatív mintájában. A párok között nem volt vegyes házasság, mindegyikük először házasodott, a feleség fiatalabb volt 35 évesnél.

A résztvevőket megkérdezték, hogy az előző hónapban milyen gyakran érezték házasságukat zsákutcának, hogy mindig ugyanazt csinálják, ritkán adódik csak izgalom a házaséletükben. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire elégedettek a házasságukkal, és arra kérték őket, egy képpel jellemezzék azt, mennyire állnak közel egymáshoz a párjukkal.

A tanulmány kimutatta, hogy minél jobban unatkoztak a hetedik évben, annál kevésbé mutatkoztak elégedettnek a 16-ikban. Ráadásul a hetedik évben tapasztalható nagyobb elégedettség nem feltétlenül jelentette azt, hogy kilenc évvel később sem fognak unatkozni. Az unalom aláássa a közelséget, így csökken az elégedettség - állítja Orbuch.

"Azt sejteti, hogy a kapcsolatokban levő izgalom közelebb hozza egymáshoz a pár tagjait hosszú távon." A párok megelőzhetik az unatkozást, ha együtt kezdenek különböző tevékenységekbe. Ha közelebb kerülnek egymáshoz, elégedettebbek lesznek, erősödik az elkötelezettség és a bizalom.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag