FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

A szex miatt álltunk 2 lábra?!

A nemrégiben az eddigi legrégebbi emberi maradványként megjelölt "Ardi" életével kapcsolatos kutatások arra vallanak, hogy ez a faj az élelem és a szex miatt kezdett két lábon járni.

1994-ben Etiópiában talált egy kézcsontot Yohannes Haile-Selassie projekttudós, a Clevelandi Természettörténeti Múzeum paleontológusa és kurátora. Ennek alapján bukkant rá a tudóscsoport egy csontváz-töredékre, melynek az Ardi nevet adták.
A női csontváz 4,4 millió éves, 1,2 millió évvel idősebb Lucy-nél, az Australopithecus afarensis-leletnél, mely eddig a leghíresebb és a legkorábbi csontváz az emberfélék közül. A National Geographic jelentése szerint a kutatási anyagban kitérnek az élőlény szexuális életére is.
Lucy és társainak egyik alapvető jellemzője az volt, hogy felegyenesedve, két lábon jártak. Ardi is két lábon állt a földön, de a fák között négy lábon mászott. Ardi épp ezért csodálatos belátást enged abba, ahogy a majom emberré lett. Ardi idejében azt a környéket erdő borította, sokkal hűvösebb és nedvesebb volt az éghajlat, mint a jelenleg ott elterülő sivatagban.

Vajon miért emelkedett két hátsó végtagjára ez a faj, miközben részben még a fákon élt, és könnyebb volt négy lábon közlekedni? A Kent State Egyetemről Owen Lovejoy szerint mindez az élelem és a párosodás miatt történt.
A majmoknál - a mai korban élőknél, és feltételezhetően az őseiknél is - a hímek a jó öreg harcos módszert választják a termékeny nőstények elnyeréséért. A sikert az utódok számában mérték, a nyertesek pedig a hatalmas, macsó hímek lettek, hatalmas szemfogakkal. Ők párosodtak a lehető legtöbb fogamzóképes nősténnyel. A hímek sokkal hatékonyabban tudtak gondoskodni az élelemtől, ha a kezük szabadon maradt, hogy abban cipelhessék haza a gyümölcsöket. Így kedvezőbbnek bizonyult a két lábon járás.

Lovejoy szerint az eredmények világosan kivehetők az Ardipithecus esetében. Ennél a fajnál még a hímeknek is kisebb foguk volt és felegyenesedve jártak. Lovejoy szerint a felegyenesedés magyarázata a monogám kapcsolatok kialakulásához köthető. Szerinte ez nem csak az utóbbi évezredekben alakult ki, hanem mintegy 6 millió évvel ezelőtt.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag