A nemi szervünket nem a lábunk között hordjuk...

Szexfüggőség, aszexualitás, nőiesség 45 fölött - ezekkel a problémákkal gyakran találkozik Sz. Mikus Edit szexológus, aki azt vallja, hogy nem a lába között hordja az ember a nemi szervét, hanem a nyaka fölött.

A szex megkönnyíti a klimaxot

- A mostani középkorúaknak van kedvük a szexhez?

- Igen, ha olyan a hozzáállása. Azt érett nő megfelelően laza is tud lenni, ha szereti magát. Bölcsesség, tapasztalat, tudás, már nem feszes, nem annyira hamvas már, nem olyan szép, de NŐ. Így, nagybetűvel.

A szakember tapasztalatai szerint sok nő felszabadultabban él szexuális életet 45 éves kora után, mint előtte, legfőképpen azért, mert a változókor eljöttével már nem kell a terhességtől tartani, ugyanakkor ismerik saját érzéseiket, testüket, tudják, mire van szükségük.

- A nőiséget a gondolkodás határozza meg?

- Alapvetően igen, de erre csak 40 körül jön rá az ember. Addig a mellméret, a jó láb, a szépség, a dekoltázsával tud hódítani, de az én vesszőparipám, hogy az agy is lehet erogén zóna. Nem a lába között hordja az ember a nemi szervét, hanem a nyaka fölött!

Olyannyira, hogy azok a nők, akik szexuálisan aktívak, méheltávolítás után is ugyanolyan orgazmust képesek átélni, mint előtte, pedig az orgazmus során a méh lüktet.

A szex még arra is képes, hogy csökkentse a hőhullámok számát. És az is bizonyított, hogy kevésbé lesz érzelmileg labilis az a nő, akinek tartós párkapcsolata van, rendszeres szexuális életet él, és képes elfogadni a testében zajló változásokat. Legkésőbb a negyvenes éveiben a nőnek el kell kezdenie sportolni, mert rendkívül sok jótékony hatása van - mondta a szexológus.

Az öregedésnek az az egyik biztos jele, ha valaki szidni kezdi a fiatalokat. Erre figyeljen oda mindenki!

- A klimax megváltoztatja a nők gondolkodását?

- Nem feltétlenül! Nem kötelező a hőhullám és az elsárkányosodás. Nem kell bebeszélni magunknak, hogy az öregedés rossz dolog, ráncokkal, gondokkal, banyalázzal jár - mert akkor jön is. Ha elfogadjuk a korunkat, az idő előrehaladtát, akkor ez kihagyható, és ki is marad.

A szex rendben tartja a szervezetet, biológiai és pszichés értelemben is, ezért az állandó szexuális életet élő nők könnyebben belenyugszanak a klimaxba is.

- Mi változik a szexuális életben klimax után?

- Ha elfogadja a testét, elfogadja a megjelenő változásokat, akkor terhességtől már nem kell félni. Fogamzóképes korában mindig ügyelni kell arra, hogy védekezzen - a klimax eljöttével ezért a nők egy része felszabadultabban tud szerelmeskedni. Egyetlen biológiai hátrány van: a hüvely kicsit szárazabb ebben az életkorban. Azonban ezerféle síkosítót lehet kapni, senkinek soha nagyobb baja ne legyen, mint ez!

De jól néztem ki ezen a fotón!

- A testünk változását azért nehéz elfogadni, nem?

- Sok nő van így, hogy előveszi a fotóját, megnézi az 5-10 évvel korábbi önmagát és azt mondja: a betyár életbe! Egészen jól néztem ki! És így megy sorra a képeken, és azt állapítja meg, hogy most tetszenek neki ezek a képek. Én is így jártam, pedig amikor a fotó készült, akkor úgy éreztem, hogy kövér vagyok, ez sem jó, ez sem stimmel.

Nem tudtam az adott pillanatban jól érezni magam a bőrömben. 5-10 év múlva jövünk rá, hogy többé már olyanok nem leszünk - pedig az milyen jó volt.

Nem lenne jó, ha akkor éreznénk magunkat jól a bőrünkben, amikor ott vagyunk éppen? Mert ennél csak rosszabb lesz: az öregedést nem lehet megállítani.

Mikus Edit azt is hozzátette, hogy aki nagyon csinos, szép volt fiatalon, annak nehezebb lesz a változást elfogadni, de nem kell traumaként megélni ezt. A legjobb visszajelzés soha ne a tükör legyen, hanem a szex. Ha a partnerünk megkíván kövérebben, ráncosabban, akkor örüljön, és higgye el, hogy kívánatos. Bár sokan nem gondolnák, de az 50 év körüli férfiak már férfiként lecsendesedtek, nekik már nem csibe kell, hanem igazi nő. Ha szeretik, úgyis szebbnek látják.

És ne feledjük - mondta a szakember - az orgazmus az egyik leghatásosabb kozmetikum, van olyan jó, mint egy drága krém.

- Milyen nők kerülnek nehéz helyzetbe - legalábbis ami a szexualitást illeti?

- Például azok, akik 45-50 évesek, elváltak és egyáltalán nincs párkapcsolatuk. Ilyen korban örökké hódítani már nem nagyon lehet, nagyon nagy hátrányokkal indulnak.

A szexuális szenvedélyt nem biztos, hogy szexshopok termékeinek használatával kell kiélni, mert akkor egyre éhesebb lesz, és nem talál kielégülést a vágya. Inkább érdemes konvertálni ezt a vágyat munkába, sportba, az unokák szeretgetésébe, bármibe, ami örömöt tud okozni.

A szexológus szerint ilyen helyzetben kompromisszumot kell kötni, már nem lehet a hercegre várni. A felkínált lehetőségek közül kell a legjobbat kiválasztani.

- És ha ez a felállás jön elő, hogy van hol, van kivel, de minek? Tehát ha valakinek van partnere, de kedve nincs a szexhez?

- A szex olyan dolog, amire rá lehet szokni és le is lehet szokni róla. Igen, ez a legjobb kifejezés. Amikor valakinek problémája van a szexszel, arra szoktam rávezetni a pácienseimet, hogy ne arra várjon, hogy rátör a vágy mint a reklámban és akkor majd hú, jó lesz. Hanem tegyen róla, hogy a gyakorlatba visszatérjen, és menet közben jön meg az étvágy.

És ha egyre gyakrabban él szexuális életet, egyre jobban rászokik. És ugyanígy le is lehet szokni róla.

- De azért lehet szex nélkül is élni?

- Persze. Még szexológusként sem állítom azt, hogy aki nem él szexuális életet, az nem ember. Teljes értékű lehet az a nő is, aki nem szül gyereket, illetve teljes értékű az a nő és férfi is, aki nem él szexuális életet.

Szexfüggés, párkapcsolati problémák

A szakember ismertette azt az adatot, hogy Magyarországon körülbelül minden második embernek szüksége lenne - legalább időnként - szexuális tanácsadásra, ám csak töredékük fordul szakemberhez.

- Felkeresik a szakembert azok, akiknek gondjuk van a szexuális életükkel?

- Nem. Bátran állíthatom - és ez szomorú dolog - hogy a felnőtt lakosság 75 százalékának gondja van a nemiségével. Vagy az önértékelésével, vagy a párkapcsolatával, vagy a párkereséssel. egyre inkább úgy látom, hogy nagyon bonyolult dolog ez a szex. Szerintem minden második ember nyugodtan járhatna tanácsadásra. Persze sokan keresnek megoldást: az interneten kérdeznek.

Vannak aztán olyanok, akik a baráti körüktől kérnek tanácsot szakember helyett. Pedig ez nem feltétlenül jó ötlet, hiszen minden második házasság csődbe jut. Azok, akik elváltak, az esetek zömében nem azt fogják mondani, hogy ne válj el mert én is hülyeséget csináltam, hanem a saját hibájának az aláhúzására - hogy én jól döntöttem ám - az összes többi barátnak azt fogja mondani, hogy válj el te is.

Legjobb, ha egy kívülálló segít tisztában lenni a dolgokat.

- Olyan ember fordult már önhöz, aki például szexfüggő?

- Igen. Van ilyen betegség. Van aki finomabban, van aki durvábban tud szexfüggő lenni. Az a függő, akinek a napi közérzete azon múlik, hogy volt-e neki a közelmúltban, lehetőleg aznap szexuális élménye, orgazmusa. Ha valaki képtelen enélkül magát jól érezni a bőrében, túlságosan feszült, akkor az függő. Tehát nem attól függ, hogy ki hányszor szeretkezik, hanem az, hogy a közérzete mennyire függ ettől.

- Lehet változtatni ezen az állapoton?

- Igen. Minden akkor gyógyítható, ha más szenvedélybe konvertáljuk. Akik függők, azok szenvedélyesek. Ezt nem kell kivenni az életéből, nem lesz más a vérmérséklete, csak át kell helyezni egy másik, társadalmilag elfogadottabb, az ember számára kisebb problémát okozó örömforrásba. Ez a megoldás.

Nem véletlen, hogy az egyházak azért tudnak jók lenni ebben, mert tudják helyette nyújtani a hitet, a hit örömét. A keleti szerzetesek például olyan spirituális technikákat ismernek és gyakorolnak, amelyekkel teljesen el tudják tüntetni a nemi vágyukat. Az így keletkezett energiát aztán máshol használják fel. És nincs hiányérzetük.

Az örömöt nem elvenni kell, csak ki kell cserélni valami másra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)