A melltartó evolúciója

Számtalan nő elégedetlen a mellével: vagy az alakja, vagy a mérete nem tűnik számukra előnyösnek. Egy jól kiválasztott melltartó sokat segíthetnek a vélt vagy valós "hibák" elrejtésében.

A fűzőtől a melltartókig

Az ókori görögök a női kebleket kislányokéra emlékeztető méretben és formával ábrázolták a művészetben, vázákon, szobrokon. Ekkor még híre-hamva sem volt a melltartóknak.

A középkori nők ruhásszekrényeiben még szintén nem fedezhető fel a melltartó, mint ruhadarab. Ekkor a hölgyek praktikusan és könnyedén öltözködtek. A középkor szabad öltözéke után a nő testét egyre természetellenesebb formájúvá alakították az időközben megjelent fűzők és abroncsszoknyák. A fűzőt a testen erősen elszorították, hogy minél vékonyabbnak tűnjék a derék. A különböző korokban a kebleket vagy leszorították a fűző alá, vagy annak segítségével jelentősen kiemelték.

A fűzőviselet 16-17. században terjedt el általánosan, és ez a szokás sokáig tartotta is magát. Éles változást hozott viszont a barokk, ahol a mellek már "közszemlére" kerültek. A 19. elején terjedtek el az egyszerű ruhák, amelyek a mell alatt voltak elvágva, és ennek hatására a nők többnyire lemondtak a fűzőkről, amelynek népszerűsége évszázadok során fokozatosan csökkent: a 20. század elején sokan már nyilvánosan és határozottan elutasították.

Az első modern melltartót 1913-ban kreálta Mary Phelps Jacob New York-ban, aki gondolt egyet, és a merev fűzőjét lecserélte két zsebkendőből és egy szalagból alkotott kezdetleges melltartóra.

Ezt követően fokozatosan szaporodtak a különféle modellek. A melltartóviselet egyre népszerűbb lett, de nehéz volt kiválasztani a megfelelő méretet és formát. Az 1930-as években a melltartó legfőbb funkciója az volt, hogy szétválassza a kebleket. A különböző méretben készült kosarak bármilyen formájú és méretű keblet tökéletesen meg-és kiemeltek. A 30-as évek vége felé Warner két különböző skálát vezetett be a mellbőség mérésére. Számos változat készült különféle anyagokból (szatén, batiszt, selyem, műselyem, krepp). Nagy népszerűségnek örvendett a nylonból készült típus, mert könnyen mosható volt, percek alatt megszáradt, és vasalást sem igényelt. Később, a Howard Hughes által készített drótozott melltartókért rajongtak az 50-es évek sztárjai: Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor, stb.

A melltartógyártók nagy lendületet kaptak: a franciák alma-alakú melltartókat terveztek, míg az amerikaiak a kúpalakú mellkosarakat részesítettek előnyben. A 70-es évek uniszex divatja idején jó néhányan nem is hordtak melltartót. A 80-as években a testre simuló ruhák kiegészítőjeként egyre több luxus-fehérnemű jelent meg. Színben is óriási volt a választék. A mai nőknek a legfontosabb kritériuma a melltartókkal szemben a kényelem.

A szép, feszes keblekért

A melltartók sokat segíthetnek a nőknek keblük vélt apró "hibáinak" elrejtésében, de azért nem szabad szem elől veszteni azt sem, hogy mi mindent tehetnek a hölgyek azért, hogy mellük szépsége ne vesszen el idő előtt, hisz, az idő múlása nem múlik el nyomtalanul. De ha figyelünk az étkezésünkre, testsúlyingadozásainkra, nem élünk huzamosabb ideig stresszes helyzetben, nem dohányzunk, ha figyelünk a helyes testtartásra, s mindezek mellett még rendszeresen sportolunk is, akkor már sokat tettünk azért, hogy keblünk szépsége minél hosszabb ideig megmaradjon.

Melltartó a sportosoknak

A megfelelő típusú és méretű melltartónak edzés közben nagyobb jelentősége van, mint gondolnánk. A mell főként zsírszövetekből tevődik össze, amelyeket sérülékeny inak és bőr tart össze. Sajnos ezek a tartó szálak nem rugalmasak, ezért rendszeres, nagy igénybevétel esetén, amikor a mellek mozgása nagy, nyúlásnak indulnak, és ha egyszer megnyúltak, nem húzódnak össze többé. Így alakulhat ki a lógó mell. Intenzív sportolás közben, a mell megfelelő védelme nélkül, fájdalom jelentkezhet a mellekben. Ha melltartó nélkül futunk, a mellünk átlagosan 8-9 cm-t mozog. Normál - nem sportolásra kifejlesztett - melltartóval ez a mozgás mintegy 30 százalékkal csökkenthető. Sport-melltartó használatával ezen még további 20 százalékkal enyhíthetünk.

Két-típusú sport-melltartó létezik: az egyik, amelyik a mellkasra lapítja a melleket, és a másik, amelyik a normál melltartóval megegyező módon tartja őket. Az első típus általában elegendő védelmet nyújt bármilyen sport esetén a kismellűeknek, és kisebb igénybevétel esetén még a nagyobb méretűeknek is. Nagyobb mellek és intenzív mozgás esetén viszont a második melltartó-típus használata javasolt. A nagy mellekkel rendelkezőknek mindenképpen ajánlott a sportolás közbeni sport-melltartó viselete.

Melltartóméretek

A varródobozból előhúzott "centivel" pár perc alatt egyszerű méretet venni és gyorsan megállapítható, hogy milyen melltartót érdemes vásárolnunk.

Két fontos méretet kell mindenképpen megmérni ahhoz, hogy a melltartó mérete és kosárformája is helyes legyen. A mellbőséget úgy tudjunk a legegyszerűbben megmérni, ha a mérőszalagot a mellcsúcson vezetjük körbe, figyelve arra, hogy hátul is a mell magasságában fusson végig.

A másik fontos adat, a test körmérete a mell alatt, ami azért fontos adat, mert a melltartó itt fut körbe, itt illeszkedik a testhez.

A mellbőség és a mell alatti körméret centiméterben mért különbsége határozza meg a kosár, vagy kúp méretet.

A női kebel gyorsan reagál a női test változásaira: mind hízás, mind fogyás alkalmával változik a méret, a "nehezebb napokon" pedig megduzzad, feszesebb lesz. Az áldott állapot és a szoptatás is nagymértékű változást okoz a keblek méretében. Vásárlás előtt ezeket érdemes figyelembe venni, hiszen fontos szempont, hogy a melltartó valóban kényelmes ruhadarab maradjon. Azt szokták mondani, hogy a melltartó vásárlása akkor sikeres, ha aki hordja, szinte észre sem veszi, hogy viseli.

Ma már - szó szerint- rendkívül színes a melltartók tárháza. A push up típusoktól - szivacsos kialakításúak, kicsit megemelik a mellett - a merevítős melltartókon át a szoptatós melltartókig mindenféle kapható a kereskedelemben. A mai kór választéka színben, alakban, stílusban és textíliában minden igényt kielégít.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső