A depresszió legkellemetlenebb tünete

A depresszió egyik jellegzetes tünete az úgynevezett anhedónia, ami azt jelenti, hogy valaki elveszti az érdeklődését az olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyek korábban örömet okoztak neki. Sok kedélybeteg számára pedig ebbe a szex is beletartozik.

Negatív irányba változik a libidó

A depresszióban szenvedők önbizalma nagyon gyakran lecsökken, alulmotiváltak lesznek, és a libidójuk is negatív irányba változik. Ez pedig egyértelműen hatással van a szexuális teljesítőképességre , illetve a szeretkezési kedvre is. Emellett számos antidepresszáns mellékhatása is a libidóvesztés , illetve a csökkent szexuális teljesítőképesség.

Gyakran eszükbe sem jut a nemi élet

Amikor az emberek depressziósak, gyakran szinte eszükbe sem jut a nemi élet - ahogy egy 2015-ös amerikai tanulmány is igazolja. A készítése során megkérdezett emberek közül az egyik azt mondta, hogy "csak azt szeretné, ha békén hagynák, hogy ne legyen rossz a hangulata", egy másik pedig, hogy "minden olyan megerőltetőnek tűnik" - és ebbe a szex is beletartozik.

Így hat a depresszió a szexuális életünkre
Depresszió esetén van, hogy a szex is megerőltetőnek tűnik

A tanulmány arra is kitért, hogy azok a párok, amelyeknek csak az egyik tagja depressziós, sokkal több nehézséget tapasztalnak a nemi életükben, mint ahol mind a két fél kedélybeteg .

"Amikor valaki nem érzi jól magát a bőrében vagy nem szereti magát, akkor általában nincs elég önbizalma, illetve érdemtelennek érezheti magát a partnerével való testi kapcsolatra" - mondta Amy Delaney, a Millikin Egyetem professzorhelyettese, aki 2018-ban készített tanulmányt a depresszió és az intimitás kapcsolatáról.

A kedélybetegség sajnos nem csak a mentális állapotunkra van rossz hatással - fizikailag is meglehetősen igénybe veszi a szervezetet. Milyen fizikai tünetei lehetnek a depressziónak? Kattintson!

Alacsony önbizalom és elszigeteltség

A libidóvesztés, illetve a szexuális teljesítőképesség csökkenése mellett az alacsony önbizalom, illetve az elszigeteltség érzése az, ami a párok esetében zavarokat okoz a nemi életben, ha az egyik fél kedélybeteg. Különösen akkor igaz ez, ha a felek nem képesek beszélni ezekről a problémákról.

Éppen ezért a libidó visszanyeréséhez gyakran nemcsak a depressziót kell kezelni, hanem a pár tagjai között kialakult, intimitással, illetve kommunikációval kapcsolatos nehézségeket is. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, aki megfelelő terápiás módszert javasolhat.

Forrás: menshealth.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.