A depresszió legkellemetlenebb tünete

A depresszió egyik jellegzetes tünete az úgynevezett anhedónia, ami azt jelenti, hogy valaki elveszti az érdeklődését az olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyek korábban örömet okoztak neki. Sok kedélybeteg számára pedig ebbe a szex is beletartozik.

Negatív irányba változik a libidó

A depresszióban szenvedők önbizalma nagyon gyakran lecsökken, alulmotiváltak lesznek, és a libidójuk is negatív irányba változik. Ez pedig egyértelműen hatással van a szexuális teljesítőképességre , illetve a szeretkezési kedvre is. Emellett számos antidepresszáns mellékhatása is a libidóvesztés , illetve a csökkent szexuális teljesítőképesség.

Gyakran eszükbe sem jut a nemi élet

Amikor az emberek depressziósak, gyakran szinte eszükbe sem jut a nemi élet - ahogy egy 2015-ös amerikai tanulmány is igazolja. A készítése során megkérdezett emberek közül az egyik azt mondta, hogy "csak azt szeretné, ha békén hagynák, hogy ne legyen rossz a hangulata", egy másik pedig, hogy "minden olyan megerőltetőnek tűnik" - és ebbe a szex is beletartozik.

Így hat a depresszió a szexuális életünkre
Depresszió esetén van, hogy a szex is megerőltetőnek tűnik

A tanulmány arra is kitért, hogy azok a párok, amelyeknek csak az egyik tagja depressziós, sokkal több nehézséget tapasztalnak a nemi életükben, mint ahol mind a két fél kedélybeteg .

"Amikor valaki nem érzi jól magát a bőrében vagy nem szereti magát, akkor általában nincs elég önbizalma, illetve érdemtelennek érezheti magát a partnerével való testi kapcsolatra" - mondta Amy Delaney, a Millikin Egyetem professzorhelyettese, aki 2018-ban készített tanulmányt a depresszió és az intimitás kapcsolatáról.

A kedélybetegség sajnos nem csak a mentális állapotunkra van rossz hatással - fizikailag is meglehetősen igénybe veszi a szervezetet. Milyen fizikai tünetei lehetnek a depressziónak? Kattintson!

Alacsony önbizalom és elszigeteltség

A libidóvesztés, illetve a szexuális teljesítőképesség csökkenése mellett az alacsony önbizalom, illetve az elszigeteltség érzése az, ami a párok esetében zavarokat okoz a nemi életben, ha az egyik fél kedélybeteg. Különösen akkor igaz ez, ha a felek nem képesek beszélni ezekről a problémákról.

Éppen ezért a libidó visszanyeréséhez gyakran nemcsak a depressziót kell kezelni, hanem a pár tagjai között kialakult, intimitással, illetve kommunikációval kapcsolatos nehézségeket is. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, aki megfelelő terápiás módszert javasolhat.

Forrás: menshealth.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.