FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

50 felett: mi történik odalent? (x)

HáziPatika

Sokáig azt gondoltam, hogy a változókor beköszöntével nem csak a fájdalmas menstruációnak inthetek majd végre búcsút, de magam mögött hagyhatom az időközönként vissza-visszatérő hüvelyfertőzéseket is. Nos, ma már tudom, hogy nem is gondolhattam volna rosszabbul. Az igazi intim pokol csak 50 felett köszöntött be életembe, ám szerencsére ma már van segítségem a problémámra.

Sok nőtársammal ellentétben a változókor érkezését én megkönnyebbüléssel fogadtam. Tinédzser korom óta szenvedtem a fájdalmas menstruációtól, így érthető módon fellélegeztem, mikor a vérzésem nem jelentkezett többé. A menstruációm elmúltát azért is fogtam fel áldásként, mert azok a bizonyos napok rendszeresen negatív hatással voltak a munkámra. Tudni kell, hogy ügyvédként dolgoztam egy jól menő ügyvédi irodánál, a munkám gyakorlatilag folyamatos stresszel járt, a fájdalmas görcsök pedig általában a szokásosnál is idegesebbé tettek.

A vérzésem elmúlásával fellélegeztem, gondoltam, innentől kezdve egy fokkal könnyebb lesz majd az életem. A vérzés okozta stresszfaktor helyére azonban váratlanul egy újabb probléma fészkelte be magát. A hivatásom, amiért 25 évig rajongtam, egyszerre már nem okozott több örömet, csak feszültséget. 25 év kellett hozzá, hogy a 12-13 órás munkanapjaim fizikailag és lelkileg is szépen lassan kikészítsenek. Türelmetlenné váltam nem csak másokkal, de magammal szemben is. Annyira kiborítottak a mindennapok, hogy már az irodába is gyűlöltem bejárni. Nem tudtam jobbat, a stressz elől az evésbe menekültem. Egészen pontosan az édességekben kerestem a vigaszt. Minden reggel munkába menet 5-6 csokit betáraztam a táskámba, a feszült pillanatokban pedig előkaptam egyet, hogy a cukorral nyugtassam és jutalmazzam magam.

Valami történik odalent
"Valami történik odalent" . Fotó: iStock

Valami történik odalent

Nagyjából egy hónapja élhettem már a stressz, a kimerültség és a cukor fogságában, mikor először vettem észre magamon egy kellemetlen tünetet. Az irodámban ülve egy rendkívül kellemetlen érzés fogott el. Egyszerre éreztem viszkető és égő érzést odalent. Rendkívül zavaró volt, ám először nem tulajdonítottam neki túl nagy jelenséget. Gondoltam, biztos csak a fehérneműm irritálja a bőrömet, és ha másik bugyit veszek fel, elmúlik majd. Mondanom sem kell, nem így lett. Hiába vettem fel másnap reggel pihe-puha pamut fehérneműt, a kellemetlen érzés csak nem akart elmúlni. Sőt, nem hogy nem múlt el, néhány nap múlva egy újabb szintre lépett.

A párommal 20 éve alkotunk egy párt, rendkívül hálás vagyok neki, hogy a hullámvölgyekben, a rendkívül stresszes időszakokban is mindig mellettem állt, támogatott és vigasztalt - még akkor is, ha nem mindig tudtunk annyi időt együtt tölteni, amennyit szerettem volna. Elfogadott a munkámmal együtt, türelmes volt, soha nem követelőzött vagy keltett bennem lelkiismeret-furdalást. Talán ez az őszinte szeretet volt az, aminek köszönhetően még 50 felett is izgalmas és kielégítő a szexuális életet éltünk. A mennyiség helyett mindig inkább a minőségre koncentráltunk, ami azt jelenti, hogy ha a rohanó hétköznapokban nem is volt időnk egymásra, a hétvége mindig csak a mi kettőnké volt. Így volt ez azon a bizonyos hétvégén is, néhány nappal a kellemetlen intim érzés megjelenése után.

A párom egy romantikus vacsorával lepett meg, ami után az éjszakát egymás karjaiban szerettük volna eltölteni. A szűnni nem akaró feszítő, szúró érzés azonban gyakorlatilag tönkretette az esténket. Annyira fájt odalent, hogy szex közben egyszerűen leállítottam a páromat. Próbáltam neki elmagyarázni a problémámat és megnyugtattam, hogy csak egy átmeneti "üzemzavarról" lehet szó - ő pedig rendkívül megértő volt.

Hüvelyfertőzés 50 felett?

Az üzemzavar azonban sajnos nem maradt átmeneti. A továbbra is fennálló kellemetlen panaszok mellett hamarosan egy újabb tünet ütötte fel a fejét. A húzódó, szúró érzés mellé fehér, sűrű, túrós állagú folyás társult, zuhanyozáshoz készülve pedig azt is észrevettem, hogy a szeméremajkaim kivörösödtek, megduzzadtak, ráadásként már vizeléskor is furcsa fájdalmat éreztem. Őszinte leszek, annyira elkeseredtem, hogy a fürdőszobában ülve egyszerűen elsírtam magam. A tüneteimből arra gyanakodtam, hogy valószínűleg hüvelygomba alakulhatott ki nálam, de nem igazán értettem a helyzetet. Azt gondoltam, hogy a változókor beköszöntével megszabadultam az ilyen jellegű problémáktól, ráadásul nem tudtam hova tenni a hetek óta fennálló egyéb tüneteimet sem. Hogy összeszedjem magam - no meg abban a reményben, hogy hátha a fájdalmamon is segít - vettem egy hideg zuhanyt, és elindultam a munkába. A zuhany azonban nem segített, semmi sem segített.

A napom maga volt a pokol, annyira fájt, viszketett, húzódott odalent, hogy egyszerűen nem tudtam mit kezdeni magammal. A pokol pedig nem szűnt meg, ilyen állapotban töltöttem el a következő és azutáni napot is, mígnem megelégeltem a szenvedést és kivettem pár nap szabadságot. A szabadságom alatt aztán felhívtam a legjobb barátnőmet, mert úgy éreztem, most már muszáj kiönteni valakinek a lelkem.

MICOVAG Plus hüvelykúp, segítség a kínzó tünetekre

Eddig a percig - a páromon kívül - senkivel nem beszéltem a kellemetlen tüneteimről, ám eljutottam arra a pontra, hogy úgy éreztem, egyszerűen nem birok ki így még egy napot. Zsófi barátnőm végighallgatott, majd a lelkemre kötötte, hogy aznap este mindenképpen maradjak otthon, mert át szeretne ugrani. Teltek az órák, aztán este hat körül kopogtak az ajtón, Zsófi pedig ott állt megnyugtató mosollyal az arcán. Először nem igazán értettem, mire fel ez a jó kedv, mikor engem egész nap sírás kerülgetett. De nem szóltam semmit, beengedtem, ő pedig elővett a táskájából egy dobozt.

Micovag

Egy doboz, kifejezetten hüvelygomba kiegészítő kezelésére javasolt MICOVAG Plus hüvelykúpot nyomott a kezembe, és azt mondta, hogy este lefekvés előtt mindenképpen használjak el belőle egyet, valamint hogy másnap a biztonság kedvéért keressem fel a nőgyógyászomat. Én pedig így is tettem. Lefekvés előtt felhelyeztem egy kúpot, a legnagyobb meglepetésemre másnap reggel már sokkal jobb állapotban ébredtem. A kellemetlen folyásom enyhült, és a viszkető, fájó érzés is elviselhetőbb volt. Reggel 9-kor már túl is voltam a nőgyógyászati vizsgálaton, ami során kiderült, hogy valóban hüvelygombám volt. A MICOVAG Plus hüvelykúp mellé az orvosom szájon át szedhető antibiotikus kezelést írt fel. Nem mellékesen pedig eloszlatta a tévhitemet a változókor és a hüvelyfertőzések kapcsán. A hüvelyfertőzések bizony klimax után is bármikor kiújulhatnak.

Egy hétig szedtem az orvos által felírt gyógyszert, mellette minden este használtam a hüvelykúpot, a hatás pedig a legnagyobb boldogságomra nem maradt el. Egy hét után nyoma sem volt a túrós folyásnak, a viszkető érzésnek. Ez alatt az idő alatt azonban én sem voltam tétlen. Az orvosnál tett látogatásom rávilágított arra, hogy milyen keveset is tudok a női test működéséről - főleg változókor után - így hát bújni kezdtem a különböző egészségügyi oldalakat, amiknek hatására szépen lassan összeállt a fejemben a kép.

Cikatridina hüvelykúp: a hüvelyszárazság a múlté

Rájöttem, hogy a hüvelygomba előtt is fennálló kellemetlen húzó, égető érzést nem más okozta, mint a hüvelyszárazság. Az esetleírásokat olvasva azonnal magamra ismertem, és egyik pillanatról a másikra egy hatalmas kő esett le a szívemről. Legszívesebben azonnal felhívtam volna a páromat és elújságoljam volna neki, hogy hamarosan újra minden rendben lesz, de eldöntöttem, hogy inkább a hétvégére készülök majd valami pikáns meglepetéssel a számára. Tovább olvasgatva egyébként arra is rájöttem, hogy mitől alakultak ki a kellemetlen tüneteim.  Kiderült, hogy egyrészt a fokozott stressz, másrészt pedig a temérdek édesség okozta a vesztem. A hüvelyszárazság egyik hajlamosító tényezője ugyanis nem más, mint a túlzott stressz - amiből valljuk be, az életemben nem volt hiány. A temérdek édesség, amit kompenzációként magamba tömtem pedig szépen lassan megágyazott a hüvelygombámnak. Tudniillik a szénhidrátdús táplálkozás hüvelygombára hajlamosít.

Cikatridina

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz 

Most, hogy mindezzel tisztában voltam, munkából hazamenet be is ugrottam a legközelebbi patikába, hogy beszerezzek egy doboz Cikatridina hüvelykúpot. Erről ugyanis azt olvastam, hogy enyhíti a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteit, és helyreállítja hüvely nedvességtartalmát.

És hogy miként is végződött a hetekig tartó tortúrám? A Cikatridina hüvelykúpnak hála a panaszaim valóban mérséklődtek, a hétvégéink pedig végre újra a romantika jegyében telnek. Mondhatnám, hogy minden jó, ha a vége jó, ám valójában éppen egy új kezdet előtt állunk. Most, hogy rendbe tettem a testem, a lelkemen a sor. Jó ideje váratott már magára egy karrierváltás, amit végre meg is lépek. A párom következő szülinapjára reményeim szerint már a saját kis cukrászdánkból hozzuk a tortát.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag