Rejtélyes fájdalom: így leplezi le az orvos

Égő, áramütésszerű, bizsergő fájdalmat tapasztal? A hidegre és az érintésre is érzékeny? Úgy érzi, nem használ semmiféle fájdalomcsillapító? Érdemes részt vennie egy speciális szűrővizsgálaton!

Ha a fájdalmakat kategorizáljuk, három típust különíthetünk el: az úgynevezett nociceptív és pszichogén fájdalmak mellett a harmadik nagy csoportot a neuropátiás (idegi) fájdalmak alkotják, melyek hátterében a gerincvelő, az agy és az idegek károsodása áll. Ezek a fájdalmak általában krónikusak, melyekkel nehéz együtt élni. Kialakulásuk gyakori cukorbetegség, agyvérzés, a gerincvelő sérülése vagy övsömör, kemoterápiás kezelés esetén, és az ún. fantomfájdalom is ide sorolható.

Lehet, hogy neuropátiás fájdalmai vannak? Válaszoljon kérdéseinkre, és kiderül! Neuropátiás fájdalom tesztünket ide kattintva érheti el!A fájdalom teljesen átírhatja életünket, és a kísérő tünetek (fokozott ingerlékenység, alvászavar, étvágytalanság, szorongás, depresszió) mindent meg tudnak változtatni. Érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, ahelyett, hogy az otthoni kísérleteznénk a fájdalomcsillapítással. Ha tehetjük, beszéljünk panaszainkról háziorvosunknak, illetve használjuk ki az ingyenes egészségügyi szűrőnapokon a szűrési lehetőséget!

Hogyan szűrnek?

A szakember rá fog kérdezni minden korábbi betegségünkre, a szedett gyógyszerekre, terápiákra, illetve valószínűleg elvégez egy rövid tesztet (pl. DN4 kérdőív), melyből kideríthető, hogy neuropátiás fájdalom okozza-e a panaszainkat. A DN4 kérdőív arra alkalmas, hogy az orvos elkülönítése a "közönséges" (nociceptív) fájdalomtól a panaszokat, hiszen a nociceptív és a neuropátiás fájdalom kezelése eltérő, így például a hagyományos fájdalomcsillapítók hatástalanok az idegi eredetű fájdalmakban.

A szakember a teszt mellett igyekszik mindent megtudni a fájdalom jellegéről (nyilalló, villanyozó vagy folyamatosan égő stb.), erősségéről is, illetve lokalizációjáról. Érdemes felkészülni arra a kérdésre is, hogy mi váltja ki a fájdalmat: például hogy spontán lép-e fel, vagy valamilyen kiváltó inger hatására.

A neurológiai vizsgálat segítségével tisztázzák a fájdalom helyét, a motoros, a szenzoros és a vegetatív tüneteket, ennek legfontosabb része az érzésvizsgálat. A tapintást vattával, a fájdalmat tompa hegyű eszközzel (fogpiszkálóval), a hőérzést változtatható hőmérsékletű tárgyakkal, a vibrációs érzést hangvillával lehet vizsgálni.

Másodlagos szerepet kapnak az ennél komplexebb vizsgálatok, így a kvantitatív érzésvizsgálat (QST), az elektromiográfia, a lézerrel történő ingerlés hatására kialakuló kiváltott válasz (LEP) technika. Az idegrostok vizsgálatára egyre gyakrabban használják a "punch" bőrbiopsziát, mely során egy speciális bőrlyukasztó segítségével 3 milliméteres bőrdarabkát távolítanak el, és mikroszkóp segítségével ellenőrzik a vékony idegrostok sűrűségét.Jó tudni, hogy ezek a vizsgálatok otthon is bármikor használhatók: a kézfejünket simítsuk végig valamilyen nagyon puha eszközzel (vatta, ecset, puha toll), és igyekezzünk megjegyezni, hogy ez milyen érzetet kelt. Jöhet a lábfej is: mindkét lábfejünket, talpunkat simítjuk át, és ezeknél ugyancsak figyeljük meg, hogy mit érzünk. Ha nem érezzük, hogy valami megérintette lábfejünket, akkor ne halogassuk felkeresni orvosunkat! Egy fogpiszkáló segítségével a fájdalominger érzékelését is tesztelhetjük, és azt figyeljük meg, hogy a szúrás hatására érzékeljük-e a fájdalmat.

Ha a fizikális szűrővizsgálat is megerősíti a teszt eredményeit, akkor a szakemberek a megfelelő szakorvoshoz, vagyis neurológushoz vagy fájdalomcsillapítási szakrendelésre irányítanak bennünket.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)