Szociális területen dolgozó nőket is díjaznak idén

Ötéves lett a Richter Aranyanyu Díj. A jubileumi év méltó megünneplése alkalmából az alapítók új kategória létrehozásával tisztelegnek azok előtt a nők előtt, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a társadalom számára.

Idén az orvosnő, a pedagógus és az egészségügyi szakdolgozó kategórián kívül már a szociális területen dolgozó nőket is lehet jelölni a díjra. A díj alapítói: a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író, valamint a zsűri tagjai szeptember 15-ig várják a jelöléseket a www.aranyanyu.hu oldalon.

A tavalyi nyertesek

Tízezreket mozgósítottak a tavalyi Aranyanyuk. Akkor negyedik alkalommal ismerte el a szakma és a nagyközönség azokat az egészségügyi dolgozókat, orvosnőket és pedagógusokat, akiknek munkája nélkülözhetetlen a közösségek számára. Kattintson!

Ötéves a Richter Aranyanyu Díj

A Richter Aranyanyu Díj az elmúlt négy évben igazi sikertörténet lett. Több mint százezren fejezték ki szavazatukkal elismerésüket azoknak a nőknek, akik szinte láthatatlanul visznek végbe igazi hőstetteket nap mint nap. A Richter Aranyanyu Díjat olyan klasszikus segítő szakmákban dolgozó nők kapják, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a közösségek számára. Eddig 28-an, köztük orvosok, pedagógusok és egészségügyi szakdolgozók vehették át a díjat.

"Az elmúlt évek sikere bizonyította számunkra, hogy a Richter a nőkért programunk, melynek a Richter Aranyanyu Díj az egyik eleme, az egész társadalom számára fontos. Célunk, hogy megmutassuk és elismerjük ezeket a nőket, támogatva ezáltal társadalmi megbecsültségük és önbecsülésük növelését" - hangsúlyozta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

Új kategória a szociális területen dolgozóknak

Az ötödik, jubileumi év méltó megünneplése alkalmából az eddigi három kategória - orvosnő, pedagógus és egészségügyi szakdolgozó - kibővül. 2015-től a szociális területen dolgozó nőket is díjazzák. "A díj történetében eddig is számos jelölés érkezett azokra a nőkre, akik szociális területen végzik odaadó munkájukat. A kezdetektől tervben volt, hogy az ezen a területen dolgozó nőket is bemutassuk és elismerjük, a jubileumi év pedig a legjobb alkalom arra, hogy bevezessük az új kategóriát" - mondta Rácz Zsuzsa író, a Richter Aranyanyu Díj megálmodója.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai szerint a szociális területen 75 000-en dolgoznak, körülbelül 80%-uk nő. Ők foglalkoznak a védelemre szoruló gyermekekkel és felnőttekkel, a gondoskodást igénylő idősekkel és fogyatékos emberekkel, a hajléktalanokkal, a betegekkel, kirekesztettekkel, a szociális krízisben lévőkkel és a szegénységben élőkkel. A 80-as években még elsősorban pedagógusok, egészségügyi dolgozók, védőnők, szociológusok és lelkészek dolgoztak a területen.

Ötéves a Richter Aranyanyu Díj

Ötéves a Richter Aranyanyu Díj


A 90-es évektől azonban egyre nagyobb számban indultak szociális munkás képzések a felsőoktatási intézményekben és a középiskolák is képeztek szociális asszisztenseket, szociális gondozó ápolókat. Hiába nőtt azonban a szociális szakemberek képzettsége, a szakma presztízse mégis csökkent, ma is gyakran kerülnek ugyanolyan nemkívánatos státuszba, mint az általuk képviseltek, pedig munkájuk az egész társadalom számára nélkülözhetetlen.

A területen dolgozók százezreket segítenek. A legutóbbi KSH adatok szerint csak a házi segítségnyújtás során több mint 87 000 emberrel kerülnek kapcsolatba, de a gyermekjóléti szolgáltatásban részesülő 155 000 gyerek, vagy a családsegítő szolgáltatást igénybe vevő több mint 460 000 ember támogatása is az ő feladatuk.

"A szociális terület szakemberei emberfeletti munkát végeznek. Saját vállukon viszik más emberek sorsát, mégis kevés elismerésben van részük. Azt gondolom, minden olyan kezdeményezés, amely ráirányítja a figyelmet a szociális területen dolgozók kitartó munkájára, ahol a szakembereknek lehetőségük van megmutatni a szakmájuk törvényszerűségeit, módszereit, nehézségeit és ugyanakkor szépségeit, hozzájárulhat a társadalmi megbecsültségükhöz" - hangsúlyozta Donkó Erzsébet szociális munkás, főiskolai oktató.

A szociális területen dolgozókra az öregedő társadalom és a válság miatt egyre nagyobb felelősség hárul, munkájukra és annak elismerésére a közeljövőben még nagyobb szükség lesz.

Kilenc nő lehet Aranyanyu 2015-ben

A Richter Aranyanyu Díjra az ajánlásokat négy kategóriában várják szeptember 15-ig a www.aranyanyu.hu honlapon. Személyes történetben kell bemutatni a jelölni kívánt orvosnőt, pedagógust, egészségügyi szakdolgozót illetve a szociális területen dolgozó nőket. A maximum 1500 karakteres írásban meg kell jelennie a jelölt elhivatottságának, odaadó személyiségének, különlegességének, annak, hogy miért tartja őt jelölője érdemesnek a díjra.

A nagyközönség internetes szavazással dönti el, hogy a döntőbe jutott jelöltek közül kik legyenek díjazottak. A már jól ismert zsűri tagjai - Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Rácz Zsuzsa író, Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó, valamint Dobó Kata színésznő - szintén odaítélnek egy-egy díjat kategóriánként, a Ridikül Magazin pedig idén is különdíjat ad át. Az ünnepélyes díjátadó november végén lesz.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag