Mit várnak a nők a fogamzásgátlóktól?

Elsősorban nyilván azt, hogy megakadályozzák a nem tervezett terhességet - válaszolnánk. Ám ez nem ilyen egyszerű: az életkor és az élethelyzet nagyban befolyásolja, kinek, mikor, mire van szüksége.

Szex és Európa

Nemrégiben egy nagyszabású kutatás igyekezett választ találni arra a kérdésre, hogy az európai nőknek milyen a szexuális viselkedése, aktivitása, milyen módszerrel kerülik el a nem kívánt terhességet, és mennyiben segítik az életüket a modern fogamzásgátló eljárások. Dr. David Cibula kérdéssorát tizennégy országban, közel tizenkétezer, fogamzóképes korban lévő, vagyis 15-49 év közötti nőnek tették fel személyes megkeresés és internetes interjú formájában. A felmérés a vártnál több érdekességre derített fényt.

Az olasz nők aktívabbak?

A szexuális aktivitásról sok tévhit kering, bizonyos országokbeli nőket és férfiakat legendák öveznek. Nos, a kutatás - amelynek során megpróbálták az egyes korosztályokhoz tartozókat arányos számban megszólaltatni - azt az eredményt hozta, hogy a legnagyobb szexuális aktivitást az olasz nők mutatják, őket követik kis különbséggel a csehek és az oroszok. E három ország megkérdezett asszonyainak többsége ugyanis úgy nyilatkozott, hogy hetente többször is, de egyszer mindenképpen van szexuális együttléte. Úgy tűnik, a németek, valamint a balti és a skandináv országokbeli nők hűvösebbek, hiszen náluk jóval kisebb volt az aránya a heti többszörös gyakoriságnak, és sokkal többen mondták azt, hogy csak havonta egyszer vagy még ritkábban, alkalmilag van szexuális kapcsolatuk.

Szex, de kivel?

A szexuális viselkedés természetesen nagyban függ az illető élethelyzetétől. A megkérdezett európai nők több mint felének van állandó partnere, házasságban vagy élettársi kapcsolatban él. Ehhez jön még az a 21 százalék, aki tartós kapcsolatnak minősíti ugyan a párjával való viszonyát, de nem életvitelszerűen élnek együtt közös háztartásban. Hasonló, 22 százalékos arányban vallották magukat szinglinek, egyedülállónak, öt százaléknyi pedig nem tudott, vagy nem akart a kérdésre válaszolni. Nyilván ez az arány befolyásolja a fogamzásgátlási szokásokat is, hiszen más igényeket támaszt a különböző módszerek iránt az, akinek folyamatosan kell a biztonságáról gondoskodni, mint az, akinek csak alkalmilag van fogamzásgátlóra szüksége.

Legnépszerűbb a tabletta

Európa-szerte a legnépszerűbb fogamzásgátlási módszer a fogamzásgátló tabletta - derült ki a felmérésből. A 15-49 éves korosztályban minden harmadik nő ezt használja, jócskán megelőzve például az óvszerhasználók arányát, amely 28 százalékot tesz ki. Nemcsak ezt használják, hanem ezt is ismerik a legtöbben: a nők 94 százaléka tisztában van használatának előnyeivel és hátrányaival. Az óvszert közel ennyien ismerik, és 84 százalék úgy nyilatkozott, hogy a megszakított közösülés módszeréről is tud. A tudás azonban ez utóbbi esetben nem jelent feltétlenül elfogadást is, hiszen a tényleges használók aránya másként alakul: alig több, mint egyharmaduk próbálkozott megszakított közösüléssel védekezni a nem kívánt terhesség ellen. (A szakemberek szerint ez jól is van így, hiszen az összes módszer közül ez nyújtja a legkevesebb biztonságot.)

Először is felkészülten?

A megkérdezettek bevallása szerint a nők legnagyobb része 17 éves korában veszíti el a szüzességét - ebben a különböző nemzetiségű nők között nincs igazán nagy különbség. Nagyon tanulságos viszont az, hogy kétharmaduk már az első alkalommal valamilyen módon védekezett a párjával együtt a nem kívánt terhesség ellen. A legtöbben ekkor még a gumióvszerben keresték a biztonságot (43 százalék), de egyharmaduknál már úgy került sor az első szexuális együttlétre, hogy a nő már szedte a tablettás fogamzásgátlót. Igaz, viszonylag kevesen (20 százaléknyian) voltak, akik a módszert jó előre az orvosukkal beszélték meg, a többiek leginkább édesanyjuk, barátnőjük tanácsaira hagyatkoztak.

Miért döntött a tabletta mellett?

Kíváncsiak voltak a kutatók arra is, miért éppen a hormonális tablettákat választják a legtöbben fogamzásgátló módszerül. A megbízhatóság az első számú kulcsszó, majd rögtön utána a kényelem, a praktikum következik. Sokan állítják, hogy a tabletta pozitív hatással van fizikai közérzetükre: rendezi menstruációs ciklusukat azzal, hogy csökkenti a vérzés időtartamát és mennyiségét, pontosabbá, kiszámíthatóvá teszi a ciklust, megszünteti, legalábbis jelentősen csökkenti a menzesz előtti napok (PMS) kellemetlenségeit, és a klimax előtt állók hőhullámait is. Még érdekesebb, hogy a válaszolók nagy része (79 százalék!) úgy tapasztalja, hogy a tablettaszedés lelkileg is igen jó hatással van rájuk: nagyobb aktivitást mutatnak és vidámabban, nyugodtabban, felszabadultabban élik meg a szexuális együttléteiket a hormonális fogamzásgátló védelmében. A tanulmány úgy fogalmaz, hogy a tablettával védekező nők általában ambiciózusabbak, magabiztosabbak, függetlenebbek, sikeresebbek és aktívabbak korosztályuk többi tagjainál - legalábbis ilyennek érzik magukat...

Ők úgy érzik, hogy az általa nyújtott biztonságnak, a kényelemnek köszönhetően még a libidójukra is pozitív hatással van a tabletta. Mindenesetre a tablettaszedők körében a felmérés szerint valóban magasabb a nemi aktus gyakorisága: 41 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy hetente többször is sor kerül rá, 17 százalék legalább hetente, 15 százalékuk pedig havonta többször él szexuális életet a párjával. Életszerűnek tűnik ez az eredmény, hiszen nyilván a tartós párkapcsolatban élők nagyobb arányban választják ezt a folyamatos biztonságot nyújtó megoldást, és a felszabadult örömérzést csak növelheti, ha nem kell görcsösen félniük a nem jókor érkező gyermekáldástól.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció