+10° - +25°
Nincs front

Meggyűrűzött egészség?

Kiss Éva

Tudta, hogy a házasságban élők egészségesebbek, hosszabb életűek, mint az egyedülállók?

Aggasztó statisztikák mutatják, hogy az évezredes intézmény, a házasság súlyos válságban van: a világ legfejlettebb országaiban ma már egyre csökken a házasságkötések száma, és azoknak is több mint fele válással végződik. Amerikában a gyerekeknek közel fele házasságon kívüli kapcsolatban születik. Magyarországon is hasonló a tendencia: az élettársi kapcsolat egyre terjed az együttélési formák között, a válási statisztikák pedig alig maradnak el a nyugat-európai vagy amerikai adatoktól.

Durván ötven százalék az esély arra, hogy az esküvő egy valóban tartós szövetség ünnepe lesz, hiszen minden második házasság a válóperes bíróságon végződik. Különösen sok a válóper a fiatal, néhány éve házasok között. Ahogy nő az együtt töltött idő, úgy csökken a szakítás, a válás veszélye: a bontóperek egyharmada öt évesnél fiatalabb házasságnak vet véget. Eszerint valóban szükség van arra, hogy - akár a világnap kapcsán - felhívjuk a figyelmet a házasság értékeire, előnyeire.

Holtomiglan, holtodiglan - hosszabban

Bizony, a házasságnak számos előnye van, és nemcsak érzelmileg és egzisztenciálisan, hanem az egészség megőrzésének szempontjából is. Statisztikák bizonyítják, hogy a boldog házasságban élők egészségesebbek, hosszabb életűek, mint az egyedülállók, vagy azok, akik instabil kapcsolatban élnek. A kiegyensúlyozott életet élő, szeretetteljes kapcsolatban lévő házasok hosszabban megőrzik aktivitásukat, ritkábban betegek, sőt több forrás állítja: közöttük kevésbé aratnak például a daganatos megbetegedések is. Az önpusztító szenvedélyeknek (láncdohányzás, alkoholfüggőség, drog) is kevésbé válnak áldozataivá a tartós, stabil házasságban élők. Hogyan lehetséges ez?

A szakemberek az általános előnyökön kívül (nagyobb érzelmi és anyagi biztonság, támogatottság, egymásra figyelés, kölcsönös segítségnyújtás, felelősségvállalás) elsősorban a stresszel szembeni védelemnek tulajdonítják a kedvező adatokat. Érdekes megállapítást tettek harvardi kutatók: a férfiak egészségét jobban védi a házasság, mint a nőkét. Míg a házas nők körében a szívbetegség, a májzsugor és az öngyilkosság előfordulása ötödével kevesebb, a férfiaknál markánsabb a különbség: a magányos férfiak esélye ezekre a betegségekre két-háromszor annyi, mint boldog férj státusban élő kortársaiké.

"Te majd kézen fogsz és hazavezetsz..."

Egyszerűbb szavakkal, szebben kevesen foglalták össze egy jól működő, valódi társkapcsolat lényegét Presser Gábornál. Minden, a pénztelenség, a reménytelenség, az öregség, a családi kapcsolatok szétesése, betegség, baj könnyebben elviselhető, túlélhető, ha van valaki, akire számítani lehet, aki csendes megértéssel a társa mellé áll, akivel az otthon védettségébe vissza lehet húzódni. Szakszerűen fogalmazva ez a leghatékonyabb stresszkezelés, amelynek könnyen belátható egészségvédő hatása is. "A jó házasság: fél gond, dupla öröm" - a feladatok, a terhek megosztása, a pozitívumok közös megélése komfortosabbá teszi a házasfelek életét.

Mégis ér valamit a papír?

Eltérőek a vélemények arról, mi a helyzet azokkal a párokkal, akik boldog kapcsolatban élnek, de nem házasok. Azt szokták mondani, hogy az esküvő, a "papír" megléte vagy hiánya nem tesz különbséget. Ez azonban nem egészen így van, hiszen a házasságkötés több külsőségeknél: jogilag rendezett helyzetet teremt, amelynek egzisztenciális következményei, előnyei vannak mindkét házasfél számára. Még ma, modern világunkban is van különbség az élettársi kapcsolat és a házasság társadalmi megítélése, megbecsültsége között.

A családjog egyes paragrafusai is előnyt biztosítanak a házasságban, vagy - ami egy átmeneti forma - a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők számára a mindenfajta megerősítés nélkül együtt élőkkel szemben. Ráadásul általános tapasztalat az is, hogy a két fél családja, barátai, ismerősei nagyobb elfogadással, támogatással veszik őket körül, mintha csak "barátok", élettársak lennének. (Jellemző, hogy a magyar nyelvben csak ilyen suta, modoros megnevezések vannak erre: "párom", "barátom", "barátnőm".) A boldog párkapcsolat egészségvédő hatásai, vagyis a kiegyensúlyozottság, a biztonság, egymás támogatása és a közös stresszkezelés előnyei megmutatkoznak a tartós, harmonikus élettársi kapcsolatban is, még ha a kutatók látnak is a védelem hatékonyságában különbséget. Ennek a különbségnek oka abban lehet, hogy a család, a környezet a házasság kötelékében élőket valamivel jobban elfogadja, támogatja, növelve egzisztenciális és érzelmi biztonságukat.

Boldogság, gyere haza!

A dolognak a másik, nem kevésbé fontos oldala is van: a boldog házasság számos egészséget védő hatása mellett tisztában kell lenni azzal is, hogy a boldogtalan, feszültségekkel teli életközösség viszont súlyos egészségi károkat okozhat mindkét fél számára. Olyan állandó stresszforrást jelenthet ugyanis, amely hosszabb távon meggyengíti az immunrendszert, alááshatja a testi-lelki egészséget egyaránt. Szív és érrendszeri megbetegedéseket, cukorbetegséget, depressziót válthat ki, fogékonyabbá teszi az érintetteket a fertőző betegségekre és növeli a daganatos betegségek veszélyét is.

"A házasság, igenis, korszerű!"

A szingli életforma elterjedtsége, divatja, a lazább élettársi kapcsolatok növekvő száma, a gyakoribb partnerváltás és a válások nagy aránya láttán sokakban felmerülhet a gondolat, hogy a házasság elavult intézmény, eljárt felette az idő. Ranschburg Jenő pszichológus azonban épp ellenkezőképp vélekedik. "A házasság igenis, korszerű intézmény" - jelentette ki "Rögök az úton" című könyvében, amelyet a párkapcsolatok elemzésének szentelt.

"A nő összehasonlíthatatlanul nagyobb biztonságban él a házasság keretein belül, mint magányos szingliként, kiszolgáltatva alig ismert 'barátok', szeretők önkényének, és a férfi is a házasságban - és a családban - élheti át ősidők óta igényelt alapélményét: azt, hogy szükség van rá" - fogalmazott a pszichológus, aki szerint ezért a kapcsolatért, a boldogságért folyamatosan küzdenie, tennie kell a házasfeleknek. A legfőbb konfliktust abban látja, hogy a XX. században megváltoztak a hagyományos férfi-női szerepek, már nemcsak a munkahelyeken, az egzisztencia világában folyik kiéleződött dominancia harc, hanem ez áttevődött az otthon falai közé is. Kiutat az önkontroll és a helyzetfelismerés jelenthet, ha a felek le tudják győzni indulataikat, hogy megőrizhessék biztonságot adó, a család stabil alapjául szolgáló kapcsolatukat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag