Jó időben könnyebben gyűlne a pénz defibrillátorra

Jó idő esetén akár hatezer emberre számít az Egészségváros következő állomásán a házigazda Kiskunhalas kórházának vezetője, dr. Romhányi Zoltán. A befolyt összeget defibrillátorra és inkubátorra fordítanák.

Milyen a Bács-Kiskun megyeiek egészségi állapota? Van-e olyan egészségügyi probléma, vagy betegségcsoport, amelyre Kiskunhalason kiemelten kell figyelni?

A kiskunhalasi kórháznak szembe kell néznie a tanyasi emberek ellátásával kapcsolatos problémákkal. Ez azt jelenti, hogy a betegek hazabocsátására különös gondot kell fordítanunk, hiszen gyakran egyedül, vagy két-három idős ember él egy tanyán, olyan körülmények között, amelyek nehezítik a gyógyulást. A tanyán élő emberek számára az állatok és a föld az első, így jellemzően már nagyon betegen kerülnek kórházba. Az életmód miatt kiemelkedően sok a reumatológiai és kardiológiai megbetegedés, előbbinél jellemző a térd-, illetve csípőkopás. Két éve még Kiskunhalason volt a leghosszabb a csípőprotézisre a várólista: 20 év. Azóta a plusz forrásoknak köszönhetően javult a helyzet, de ma is öt és fél évet kell várni egy ilyen műtétre. Bács-Kiskun megyében ugyanakkor kevésbé jellemzőek az olyan urbánus betegségek, mint a prosztatagyulladás, vagy egyéb urológiai panaszok, illetve a mozgásban gazdag életmódnak köszönhetően a magas koleszterinszint okozta megbetegedések száma sem kirívó.

A Kiskunhalason üzemelő Kiskunhalasi Semmelweis Kórház hány ággyal, illetve hány dolgozóval látja el a betegeket?

Jelenleg 522 aktív és 50 rehabilitációs ágyunk van, krónikus ágyunk nincs. Létrehoztunk azonban egy 25 ágyas gondozási részleget, ám ez önköltséges. Rendszerint teltházzal üzemel, így itt is nagyobb osztályra lenne igény. Kórházunk valamennyi orvosi szakterületet lefedi, egyedül az onkológiát látja el Kecskemét vagy Szeged. Szemészeti és fül-orr-gégészeti osztályunkon nincs fekvőbeteg ellátás, csak egynapos sebészet, ahol kiemelkedően sok szürke hályog műtétet végzünk például. Összesen 752 munkaviszonyban és 95 megbízási jogviszonnyal dolgozó munkatársunk van.

Mekkora területet látnak el?

A fertőzőbeteg osztályunk az egész megyét, körülbelül 550 ezer főt, a reumatológia és a bőrgyógyászat a felét, 220 ezer főt. A többi területen ez a szám 130 és 145 ezer között mozog. A kórház mellett hozzánk tartozik még a keceli és a kiskőrösi szakrendelő is, ezeket is mi működtetjük.Június elsején, szombaton Kiskunhalasra látogat a Richter Egészségváros, amely egy családi nappal egybekötött szűrővizsgálat-sorozat. Mekkora érdeklődésre számít?

Rendkívül nagy az érdeklődés, nem csak a helyiek, de a környékbeli polgármesterek is érdeklődtek a program iránt. Különösen azért, mert a legjobb, európai hírnevű szakembereink is ott lesznek a szűrővizsgálatok elvégzésénél. Ráadásul a kunok konok emberek, ha részvételről és a kórház támogatásáról van szó. Egyetlen visszatartó erő az időjárás lehet, de ha nem fog esni az eső, akkor arra számítok, hogy akár hatezren is ellátogathatnak a programokra.

Az Egészségváros keretén belül a Richter gyógyszercég jelentős adományt ad a helyi kórháznak - minél többen látogatnak ki és minél több vizsgálaton vesznek részt, annál magasabb összeget. Mire költenék a pénzt?

Szeptemberben fejeződik be egy nagy fejlesztésünk, az átépítés jelenleg is zajlik. Ennek keretében szeretnénk kiemeltté tenni a kardiológiai osztályt. Ehhez vásárolnánk három, magas színvonalú defibrillátor készüléket.

Mennyibe kerül egy ilyen gép?

Darabja 7-800 ezer forint, azaz összesen három millió forintból kijönne. Ha ezen felül maradna is a pénzből, azt a gyermekellátásra fordítanánk, CTG készüléket és inkubátort vásárolnánk.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék pedig sehol sem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag