Daganatokkal teli Tolna megye

Újabb állomásához érkezik a Richter Egészségváros rendezvénysorozata, ezúttal Dombóváron várják az ingyenes szűrővizsgálatokra a helyieket. Tolna megyében sok a daganatos beteg, különösen a férfiak körében.

Tolna megyére, illetve az egész régióra az alacsony népsűrűség a jellemző. A lakosság közel 16 százaléka 65 éven felüli, vagyis ezt a megyét is érinti az egész országra, illetve az egész Európai Unióra jellemző demográfiai változás. Az elöregedő társadalomban ráadásul a 14 éven aluliak aránya folyamatosan csökken. Ez az egészségügyi helyzetet és a leggyakoribb egészségügyi problémákat is meghatározza: a fertőző betegségek ritkábban jelentkeznek, míg a krónikus megbetegedések gyakoribbá váltak. A születéskor várható élettartam Tolna megyében a férfiaknál 68, a nőknél 76 év, ez nagyjából megfelel az országos átlagnak, ám az európai átlagtól messze elmarad.

Nagyon sok a daganatos beteg

A halálozás főbb halálokok (betegségcsoportok) szerinti megoszlása az országos trendet követi. A leggyakoribbak a keringési rendszer betegségei, ezt követik a daganatos megbetegedések, az emésztőrendszer, illetve a légzőrendszer megbetegedései. A szív- és érrendszeri betegségek és az onkológiai kórképek közé ékelődik be a külső okok miatt bekövetkező halálozás, mely tulajdonképpen a baleseteket, idegenkezűséget, öngyilkosságot, mérgezéseket stb. foglalják magukban. A keringési betegségek miatt bekövetkező halálozás aránya kiemelkedően nagy: az összes halálozás közel fele ennek a betegségcsoportnak a következménye. A daganatos betegségek aránya azonban az országos átlag felett van, különösen a férfiaknál diagnosztizálnak egyre több onkológiai betegséget. "Megnyugtató" azonban az adat, mely szerint a külső okokra visszavezethető halálozás folyamatos csökkenést mutat.

Tolna-megyében sok a hátfájós gyerek

Tolna-megyében sok a hátfájós gyerek


A kardiológiai betegségek közül az ischiémiás szívbetegség a leggyakoribb, és leginkább a 65 év feletti korosztályt érinti. Az országos átlagnál több a magas vérnyomással küzdők aránya, és többi agyi érkatasztrófát diagnosztizálnak, mint hazánk egyéb részein. A daganatos megbetegedések leggyakoribb fajtája a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata. A betegségre jellemző, hogy háromszor olyan gyakran fordult elő férfiaknál, és inkább a 40 év fölötti korosztályt érinti. A megyében sajnos meghatározó jelentőségű a krónikus májbetegségek és májzsugor okozta halálozás. A krónikus, de halálhoz csak közvetve vezető betegségek közül a leggyakoribb a diabétesz.

Elhízott, hátfájós gyerekek

A gyerekek egészségügyi helyzeténél egyrészt a fertőző betegségeket kell vizsgálni, másrészt a veleszületett vagy krónikus betegségeket, melyekkel a leggyakrabban a házi gyermekorvosokhoz fordultak. A fertőző betegségeknél "természetesen" a nátha és influenza a leggyakoribbak. A krónikus betegségeknél szoros összefüggés van a helytelen életmódból származó túlsúly és elhízás és a krónikus betegségek között. Gyakori betegség még a gyermekek körében a vér és vérképző szervek megbetegedései közül a vashiányos vérszegénység. Szintén viszonylag gyakori az asztma, több ezer esetben állapították meg a szem valamely megbetegedését, és a gerinc elváltozásait is.

Nem figyelnek az egészségükre a Tolna megyeiek

A megyében az országos átlagnál jóval több a rendszeresen alkoholt fogyasztók és a dohányzók aránya. Elhízottból és túlsúlyosból is több van, mint az ország más tájain. Pedig megelőzéssel sok komoly betegséget meg lehetne előzni! Ha valaki rendszeresen részt vesz szűrővizsgálatokon, akkor sok, egyébként halálos betegséget időben fel lehet fedezni és természetesen meg is lehet tenni a megelőző lépéseket, legyen szó akár a gyógyszeres kezelés megkezdéséről, akár az életmód megváltoztatásáról. Sokan nincsenek tisztában olyan alapértékeikkel, mint a vérnyomás, a vércukorszint vagy éppen a testtömeg-index, pedig ezek ismeretében többet is meg lehetne tenni az egészség megőrzése érdekében. A szűrővizsgálatok elvégzéséhez nagyszerű alkalom kínálkozik az Egészségvárosban, ráadásul a megjelenéssel a helyi kórházat is támogatják az érdeklődők!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag