Felsősök, gimnazisták: figyeljen oda az egészségükre!

Kiss Verus

A felsőbe lépő diák előtt új világ nyílik, életritmusa, teste is megváltozik, tombolnak benne a hormonok, és ez a tendencia a középiskolás évek végégig tetten érhető. Szülőként - ha másra nem is engedik - de talán egészségükre igyekezzünk odafigyelni!

A gerinc

A gyermekek gyorsan nőnek, rohamosan változnak testarányaik, ám izmaik fejlődése nem mindig követi a hirtelen magasságváltozást. Nagyjából 10 éves kor körül figyelhetünk fel először a hanyag tartásra, mely azonban kezelhető tornával, úszással. Fontosabb azonban, hogy időben kiszűrjék a súlyosabb gerincdeformitásokat, például a gerincferdülést, valamint a hát felső részén és az ágyéki szakaszon kialakult fokozott görbületet. Erre sor kerülhet az iskolaorvosi ellenőrzésen és a házi gyermekorvosnál, illetve szakrendelésen is.

Lúdtalp

A gyermekek lábboltozata a járás során fejlődik és veszi fel a végleges alakját. Ha a szalagok és izmok gyengesége miatt a boltozatos szerkezet sérül, lúdtalp alakul ki. Ezt szűri az iskolaorvos is. Hogy megelőzzük a jelenséget, hagyjuk, hogy gyermekünk minél többet járjon mezítláb természetes talajon, és végezessünk vele speciális ügyességi gyakorlatokat, melyek edzik a lábboltozatot (vegyen fel a lábával egy ceruzát, ecsetet, szalvétát).

Szemproblémák

Látásproblémák (rövid- vagy távollátás jellemzően) ugyan bármelyik életkorban előfordulhatnak, de a felsősök és a gimnazisták körében különösen sok esetben szűrik ki a szemproblémákat és értesítik a szülőket. Ennek jellemzően a nem megfelelő világítás és a gyakori számítógép-használat az oka. A kivizsgáláson jó mihamarabb túllenni, hiszen az is lehet, hogy a kamasz fejfájásai is emiatt jelentkeznek olyan gyakran.

Alvás

A legfrissebb kutatási eredmények szerint minél többet alszik egy tinédzser, annál kisebb az esélye annak, hogy túlsúlyos lesz.A szülő felelőssége is a kamasz megfelelő alváshigiéniájának kialakítása, az alvásigény kielégítése, ami egyénenként változó - ha gyermekünk frissen ébred és kipihentnek érzi magát, akkor elegendőnek bizonyult számára az alvásra fordított idő, és az alvás minősége is kielégítő volt. Így tud teljesíteni napközben az iskolában is.Testsúly

A kamaszok súlya hirtelen meglódul, megnőnek a végtagok, a lányok "kipárnázottabbak". Az ideális testsúlynak ilyen korban egy titka van: a magasság- és súlynövekedés közben is meg kell találni a csontok, a zsír és az izmok helyes arányát. Ebben segíthet a házi gyermekorvos, aki rendszeresen figyelemmel követi gyermekünk paramétereit, és szükség esetén javaslatot tesz megfelelő intenzitású és gyakoriságú sportra, illetve olyan étrendre, ami segíthet az ideális súlyt beállítani. És nézzünk szembe a számokkal, miért olyan fontos felelősséget vállalnunk: ma a diákok mintegy 18 százaléka kórosan sovány, és minden harmadik gyermek elhízottnak számít. A nagyobb baj, hogy a gyermekkorukban plusz kilókkal küzdőknek 40-85 százaléka azonban túlsúlyos marad felnőtt korában is.

Pattanások, mitesszerek

Az akne és a pattanás a tinik leggyakoribb bőrpanasza. Ez előbbi nem fertőző, hanem olyan bőrprobléma, mely a pubertással kezdődik és általában néhány év múlva magától gyógyul. Néha, a menstruáció előtt pár nappal, futólag ismét jelentkezhet a nőknél. Kamaszként a pattanás nem az ápolatlanság vagy a tisztálkodás hiányát jelzi, hanem a kor természetes velejárója. Megfelelő készítmények és rendszeres bőrápolás szükséges ahhoz, hogy a panaszok kordában tarthatók legyenek. Ha kezelhetetlen a probléma, a bőrgyógyász segít: vizsgálatai során feltérképezi, hogy csupán kozmetikusi, orvosi segítségre vagy mindkettőre szükség van-e.

Káros szenvedélyek

A Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés (Global Youth Tobacco Survey) legfrissebb adatai szerint a 13-15 éves fiatalok 27 százaléka cigarettázik Magyarországon, ami óriási szám. Hasonlóan sokkoló, hogy ma a fiatalok 20-70 százaléka fogyasztott már drogot, és a drogok kipróbálásának a legkritikusabb időszaka a 12-18 év. Mindezeket megelőzendő a szülői példa és a szülőktől kapott törődés, odafigyelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag