A hipertóniások megyéje?

Újabb állomásához érkezik a Richter Egészségváros rendezvénysorozata, ezúttal Ajkán várják az ingyenes szűrővizsgálatokra a helyieket. Veszprém megyében kiemelkedően magas a hipertóniások, elhízottak aránya.

Magyarországon (mint általánosságban Európában) az elmúlt 35 év legjelentősebb demográfiai változása, hogy a 14 év alattiak számának folyamatos csökken, míg a 60 éven felüliek aránya nő. Ez természetesen meghatározza a legfőbb egészségügyi problémákat. Az egészségügyi ellátórendszernek alapvetően más jellegű problémákkal kell szembesülnie, mint korábban. A fertőző betegségek visszaszorultak, míg a krónikus megbetegedések gyakoribbá váltak. A születéskor várható élettartam Veszprém megyében a férfiaknál 68, a nőknél 76 év. Mint az a statisztikai adatokból kiderült, a megyék között Veszprémben a legalacsonyabb a gyermekvállalási kedv, itt ezer lakosra csak 9 élve születés jut.

Magas a Veszprém megyeiek vérnyomása

A gyermekeknél a leggyakrabban az endokrin rendszert, illetve az anyagcserét érintő, táplálkozási betegségeket diagnosztizáltak. E betegségtípus közül a leggyakrabban a kalóriatöbblet miatti elhízást állapították meg: néhány év alatt közel 25%-kal nőtt a túlsúlyos gyerekek aránya! Gyakori betegség még a gyermekek körében a vér és vérképző szervek megbetegedései közül a vashiányos vérszegénység. A régióban (az elérhető statisztikai adatok szerint) több mint 6000 esetben diagnosztizálták a szem valamely megbetegedését, illetve hasonló számban az asztmát. A deformáló hátgerinc-elváltozások szintén gyakoriak, ez egyrészt egyre több gyereket érint, és az országos átlagnál is magasabb az előfordulás aránya.

A háziorvosokhoz bejelentkezett felnőttek megbetegedései között kiemelkedő a magas vérnyomásban szenvedők aránya. Ráadásul az elmúlt 10 évben közel 11 százalékkal nőtt a diagnosztizált hipertóniások száma. Ez az országos átlaghoz viszonyítva is magasabb. A második leggyakoribb krónikus betegség a diabétesz: ez szintén több veszprém megyeit érint, mint az ország más területein élőt. A cukorbetegek aránya közel 15%-kal nőtt az elmúlt évtizedben. A harmadik helyen a leggyakrabban diagnosztizált problémák közül a csigolyák különböző bántalmai (spondylopathiák) állnak.Kevesebb daganatos beteg

A halálozás főbb halálokok (betegségcsoportok) szerinti megoszlása az országos trendet követi. A halálozások több, mint négyötödét négy betegségcsoport teszi ki: szív-érrendszeri betegségek, daganatok, emésztőszervi betegségek, légzőrendszeri betegségek, ehhez csatlakozik ötödikként a külső tényezők okozta halál (pl. balesetek, mérgezések). A keringési betegségek miatt bekövetkező halálozás aránya kiemelkedően nagy: az összes halálozás fele ennek a betegségcsoportnak a következménye. Ugyanakkor kedvező adat, hogy az országos átlaghoz viszonyítva Veszprém megyében az egyik legalacsonyabb volt a keringési betegségekből, illetve a daganatos betegségekből következő halálozás.

A kardiológiai betegségek közül az ischiémiás szívbetegség a leggyakoribb, és leginkább a 65 év feletti korosztályt érinti. A daganatos megbetegedések leggyakoribb fajtája a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata. A betegségre jellemző, hogy háromszor olyan gyakran fordult elő férfiaknál, és inkább a 40 év fölötti korosztályt érinti.

Sajnos, maguk a betegek sem látják túl kedvezőnek az egészségi állapotukat: egy néhány évvel ezelőtti felmérésből kiderült, hogy a nőknek csupán 34%-a tartotta egészségi állapotát jónak/nagyon jónak, míg a férfiaknál ez az arány 49% volt, ami az országos átlagot nem érte el. Ugyanakkor az eredmények mást bizonyítanak! Ha valaki rendszeresen részt vesz szűrővizsgálatokon, akkor sok, egyébként halálos betegséget időben fel lehet fedezni és természetesen meg is lehet tenni a megelőző lépéseket, legyen szó akár a gyógyszeres kezelés megkezdéséről, akár az életmód megváltoztatásáról. Sokan nincsenek tisztában olyan alapértékeikkel, mint a vérnyomás, a vércukorszint vagy éppen a testtömeg-index, pedig ezek ismeretében többet is meg lehetne tenni az egészség megőrzése érdekében. A szűrővizsgálatok elvégzéséhez nagyszerű alkalom kínálkozik az Egészségvárosban, ráadásul a megjelenéssel a helyi kórházat is támogatják az érdeklődők!

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag