+7° - +22°
Kettős front
Kérdések és válaszok

Gyakran fáj a gyomrom, megy a hasam az idegességtől, pedig egészséges vagyok. Lehetséges, hogy a stressz közvetlen hatással van az emésztésemre?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

Valóban, bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül az immunrendszer egyik legfontosabb bástyáját, a bélrendszerben élő hasznos baktériumtelepeket is érintik a minket érő stresszhatások. A kedélyállapot romlása, a görcsös feszültség, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és az alváshiány, a kimerültség sokféleképpen hat az egész szervezetre: megváltoztatja többek között a belek nyálkahártyáinak kémhatását, rontja az emésztés hatékonyságát. Nyelvi fordulatok tucatjai árulkodnak erről az összefüggésről: "egy görcs a gyomrom", "hasmenésem van az idegességtől", "kiszáradt a torkom, nyelni sem bírok", "ég a gyomrom". Érdekes tény, hogy még az ún. pozitív stressz is ilyen élettani hatást vált ki: például az utazási izgalmak is kiválthatják ezeket a hatásokat, melyek következtében felborul a bélflóra egyensúlya. Hasmenés, székrekedés, gyomorgörcs, puffadás és sok más tünet jelezheti a bajt.

Cikkek

Mennyit tud a probiotikumokról?

Hány baktériumfaj alkotja a bélflórát?

Tippek

Antibiotikumkúra esetén a gyógyszer bevétele után 2-3 órával vegyünk be a probiotikum-tartalmú készítményt! Ellenkező esetben az antibiotikum csökkentheti a probiotikumok hasznosulását.