Védje bélflórájának egészségét!

Egészsége védelmében parányi segítők egész hadserege áll készenlétben: a bélrendszer lakói, a hasznos baktériumok. Jó tudni, milyen káros hatások gyengíthetik le a bélflórát, hiszen vele együtt szervezetünk immunvédelme is károsodik.

Jó és rossz harca? Ez nem mese... A bélrendszerünkben található baktériumtelepek összesen 1,5-2 kilogramm tömeget tesznek ki. Ez az irdatlan mennyiségű baktérium (összefoglaló nevén a bélflóra) sokfajta törzsből áll össze, vannak közöttük kórokozók, vagyis patogének, és jóval nagyobb számban olyanok is, amelyek épp ellenkezőleg: jó szolgálatot tesznek a szervezetnek. Az ártalmas mikrobák egy része feltételesen patogén, vagyis az egészséges szervezetet nem betegíti meg, csak akkor, ha azt valamilyen egyéb körülmény (zsenge vagy éppen előrehaladott életkor, betegség, stb.) megfosztotta a védekezőképessége egy részétől. Az egészséges bélflórában többségben vannak a jó, az emberi test számára hasznos, a védekezőképességét növelő baktériumok. Az arány jó esetben körülbelül 85-15 százalék a javukra. Ha azonban a "jó" baktériumok (a probiotikumok) pusztulásnak indulnak, a számuk lecsökken, akkor ez az arány felborul. Ez legelőször az emésztőrendszeri zavarokban nyilvánul meg, például hasmenés, puffadás, gázképződés, székrekedés,mérgezéses tünetek és elégtelen tápanyag-felszívódás is jelentkezhet. Nézzük, milyen káros hatások miatt indulhat pusztulásnak, mitől károsodhat a bélflóra!

Nézzen a tányérba! A legtöbb hibát mi magunk követjük el a bélflóránk, egyben az immunrendszerünk egészsége ellen. Kezdjük a legegyszerűbb dologgal: nem mindegy, hogy mi kerül a tányérunkra. A táplálkozás közvetlenül hat a bélflórára, hiszen a rosszul megválasztott, egyoldalú, egészségtelen ételek nem nyújtanak megfelelő életfeltételeket a bélrendszerben élő baktériumok számára.

A kevés zöldség-gyümölcs fogyasztása, vagyis a vitaminban és rostban szegény táplálkozás a modern életvitel egyik legáltalánosabb hibája. Ugyanis például egyes nem emészthető, vízben oldódó rostok egyáltalán nem feleslegesek az emberi szervezet számára: ezek az ún. prebiotikumok az emésztőrendszer felső szakaszában változatlan formában haladnak végig, de a bélrendszer alsó szakaszán megtelepedő hasznos baktériumok, a probiotikumok számára tápanyagot biztosítanak, elősegítik szaporodásukat. Árt a bélflóra összetételének a finomított szénhidrátok (fehérliszt, cukor, hántolt rizs) túlzott fogyasztása is. Ha aránytalanul sok fehérjét és húst tartalmaz az étrend, az a coli baktériumok elszaporodását segíti elő. Más hibákat is elkövethetünk: ilyen például az elégtelen folyadékbevitel, amely lecsökkenti a keringő vér mennyiségét, vele akadályozza az immunsejtek mozgását, működését is.

Az élelmiszeripari készítményekben lévő adalékanyagok, ízfokozók, állagjavítók, tartósítószerek stb. óvatlan fogyasztása pedig új kihívások elé állítja az immunvédelmet, mivel ezek a vegyi anyagok növelik az allergiás reakciók számát és pusztítják az egészséges bélflórát. Ez utóbbi veszélyt növelik az élelmiszerekben visszamaradt növényvédőszer-maradványok illetve antibiotikumok is.

Gyógyító szerek, pusztító mellékhatások Az orvostudomány csodálatos eredménye, hogy ma a legtöbb bakteriális fertőzésre van speciális, "célzott", illetve széles hatáskörű antibiotikum. Ugyanakkor ezek a gyógyszerek nemcsak a patogén mikrobákra vannak hatással, hanem az emberi szervezet immunrendszeréhez, egészségéhez feltétlenül szükséges, jótékony baktériumokra is.Ezért az antibiotikumok alkalmazásakor mindenképpen ajánlatos betartani néhány alapszabályt. A legfontosabb, hogy csak az orvos által, az adott alkalomra és fertőzésre rendelt antibiotikumot használja gyógykezelésre, vagyis se az esetleg egy korábbi betegségből megmaradt, se a valaki más számára rendelt (ismerőstől, családtagtól kapott) baktériumellenes szert ne alkalmazzon.

Már a kúra idején érdemes elkezdeni a probiotikumok visszatelepítését, egyrészt olyan élelmiszerek étrendbe iktatásával, amelyekben természetes módon vannak jó baktériumok (például az élőflórás tejtermékekben lactobacillusok), másrészt olyan étrend-kiegészítők fogyasztásával, amelyek többfajta probiotikumot tartalmaznak. Nemcsak az antibiotikumok, hanem több más gyógyszerek alkalmazásánál is gondolni kell azok baktériumölő hatására. Így például a fogamzásgátló és az egyéb hormonális jellegű gyógyszerek, a szteroid gyulladáscsökkentők, valamint az emésztés javítására szedett savlekötő szerek is ártalmasak a bélflórára.

Káros szenvedélyek Nincs jó hírünk azok számára sem, akik egyes életviteli szenvedélyeknek hódolnak. Az élvezeti szerek közül még a legártalmatlanabbnak ismert kávézás is káros hatással van a bélflórára, már egy-egy adag is kimutatható arányban pusztítja a probiotikumokat. Hasonlóképpen a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is olyan anyagokat juttat a szervezetbe, amelyek gyengítik, pusztítják a bélflórát.

Jaj, az a stressz! Egyre többet tudunk manapság arról, hogy a modern életforma legpusztítóbb tényezője az a folyamatos feszültség, ideges nyugtalanság, már-már állandósult stressz, amelyben élünk. Számos betegség hátterében áll ez a nehezen elkerülhető civilizációs ártalom.Bizony, bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül az immunrendszer egyik legfontosabb bástyáját, a bélrendszerben élő hasznos baktériumtelepeket is érinti az illetőt ért stresszhatások. A kedélyállapot romlása, a görcsös feszültség, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és alváshiány, a kimerültség sokféleképpen hat az egész szervezetre: megváltoztatja többek között a belek nyálkahártyáinak kémhatását, rontja az emésztés hatékonyságát. Nyelvi fordulatok tucatjai árulkodnak erről az összefüggésről: "egy görcs a gyomrom", "hasmenésem van az idegességtől", "kiszáradt a torkom, nyelni sem bírok", "ég a gyomrom", stb. Érdekes tény, hogy még az ún. pozitív stressz is ilyen élettani hatást vált ki: például az utazási izgalmak is kiválthatják ezeket a hatásokat, melyek következtében felborul a bélflóra egyensúlya. Hasmenés, székrekedés, gyomorgörcs, puffadás és sok más tünet jelezheti a bajt - a kiváltott tünetekről és a lehetséges teendőkről a kapcsolódó cikkeinkben olvashatnak részletesebben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció