Ne menjen a gyomrára az idegeskedés!

A vizsga előtti hasmenés sokak számára ismerős, akárcsak a feszült munkahelyi légkör okozta hasfájás. A stressz ugyanis az egészséges bélflórára is nagy hatással van. Lássuk, mit tehetünk azért, hogy az idegeskedés ne okozzon nagyobb problémákat.

Kinek ne lenne egy mókás sztorija arról, hogy egy fontos vizsga előtt napokig ült a vécén, vagy egy nagy megbeszélés előtt napokig nem tudott enni? Az idegeskedés, a stressz egyértelműen hatással van az emésztőszerveinkre is: hasmenést, szorulást, puffadást, hasi görcsöket, fájdalmakat okozhat.

A csontoknak is jót tesznek a probiotikumok.

A stressz több oldalról is támadhatja az egészséges, kiegyensúlyozott bélflórát: a krónikus, hosszú ideig tartó felfokozott állapot bizonyítottan szerepet játszik például az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy más hasmenéses betegségek kialakulásában. Ez pedig a bélbaktériumok fokozott kiürülésével, pusztulásával járhat együtt. Egy másik ok a stresszel együtt járó egészségtelen szokásokban keresendő.

Egy idegeskedős időszakban hajlamosak lehetünk elhanyagolni a rendszeres mozgást, azt esszük, ami a kezünk ügyébe kerül (és ez általában valamilyen egészségtelen gyorséttermi fogás, édesség vagy nassolnivaló), többet dohányzunk vagy kávézunk, egy hosszú nap után pedig talán többet is iszunk a kelleténél; azalváspedig közel sem megy úgy, ahogy kellene. Ezek együttesen szintén hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának felborulásához. Amerikai szakértők pedig azt állítják, hogy a stresszes életmód kifejezetten serkentő hatással van a patogén baktériumokra, így azok még agresszívabbakká válhatnak, könnyebben szaporodnak el a beleinkben, további betegségeket okozva.

Az idegeskedést gyakran a gyomrunk bánja
Az idegeskedést gyakran a gyomrunk bánja

Az is sokak számára ismert, hogy a stresszes életet élőket jobban veszélyeztetik a betegségek, fertőzések. Ennek egyik oka éppen a bélflóra egyensúlyának felborulása, hiszen ezen a területen található az immunrendszerünk egy fontos része! A betegségek ellen pedig gyakran antibiotikumokkal vesszük fel a küzdelmet, ami tovább károsítja a bélflórát - az ördögi kört pedig igen nehéz megtörni.

Nyugtató probiotikumok?

Brit és francia kutatási eredmények szerint nemcsak a stressz van hatással a bélflórára, de a belekben megtelepedett jótékony baktériumok kedvező hatással lehetnek a hangulatunkra is, és csökkenthetik a szorongást, javíthatják a hangulatunkat, sőt segíthetnek azalvászavaroklegyőzésében is. Ennek hátterében az emésztőszervek és az idegrendszer, illetve a bélflóra és a hormonrendszer közötti szoros kapcsolat áll. A kutatások során bebizonyították, hogy azoknál a kísérleti alanyoknál, akik egy hónapig probiotikum-készítményt kaptak, javult az alvás minősége és nem idegeskedtek annyit, mint akik csak placebót kaptak.

Egymilliárd harcostárs a stressz tünetei ellen

A felfokozott szellemi vagy fizikai kihívások előtt állóknak, a vizsgára készülőknek, a stresszes életmódot folytatóknak tehát mindenképpen érdemes rendszeresen pótolniuk a probiotikumokat. Ezzel nemcsak megakadályozhatják a súlyosabb betegségek, krónikus hasmenés, bőrproblémák vagy allergiák kialakulását, de javíthatják az immunrendszerük működését is - így még hatékonyabban vehetik fel a harcot a fertőzésekkel szemben. A kiegyensúlyozott bélflóra pedig a lelki, szellemi egészséghez is hozzájárul, erre pedig szintén szüksége lehet a stressznek kitett egyéneknek. A lelki kiegyensúlyozottság, az elegendő és jó minőségű alvás, a motiváció és az optimizmus ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a kihívásokkal.

A jótékony hatású baktériumokhoz - így például a bélrendszerünk leggyakoribb lakóit jelentő lactobacillus és bifidobaktériumokhoz - hozzájuthatunk probiotikum-készítményekből és élelmiszerekből egyaránt. Bár az előbbi praktikusabb megoldás lehet (hiszen elég egy-két kapszulát bevenni naponta), a megfelelő étrend összeállítása nemcsak a bélflóra szempontjából fontos! Ha pedig mellőzzük a dohányzást és kevesebb kávét iszunk, még többet tehetünk az egészséges bélflóráért, így az immunrendszerünkért és a testi-lelki jólétünkért is!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció