Hasfájós a gyerek? A probiotikum segíthet!

Nemcsak a felnőttek bélflórája érzékeny a különféle hatásokra, a kisebbek egészségét is veszélyezteti számos tényező. Már a születéstől érdemes a kicsik emésztőrendszerének egyensúlyára tudatosan ügyelnie a szülőknek.

Az anyaméhben még mindenkinek steril, azaz védtelen a bélflórája, és csak akkor találkozik először a bélflórát képező jótékony baktériumokkal, ha áthalad a szülőcsatornán. A belek benépesülése innentől a helyes életmódtól és a megfelelő táplálástól függ.

A szoptatás fontossága

Az anyatejes táplálás mellett hosszú-hosszú érvek sorakoznak, ezek közül pedig fontos kiemelni az anyatejnek a bél baktériumflórájára gyakorolt hatását. Annak a csecsemőnek ugyanis, akit anyatejjel táplálnak, főként bifidus- és lactobacillus-flóra kolonizálódik a beleiben, hozzájuk képest a tápszereseknél pedig vegyes flóra alakul ki, emellett esetükben nagyobb számban fordulnak elő a kártékony baktériumok.

A hozzátáplálással, majd közösséggel kezdődik

Amikor már a hozzátáplálás is elkezdődik, akkor van igazán veszélyben a bélflóra egyensúlya, hiszen az emésztőrendszer sok új hatással, eltérő mikroorganizmusokkal találkozik, akárcsak a bölcsődébe, óvodába való bekerüléskor. Nem csoda hát, hogy a kisgyermekek sokkal fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben, hiszen az immunrendszer állapota nagyban függ a bélflóra egyensúlyától.

A gyermekkorban jelentkező hasfájásos, puffadásos, hasmenéses panaszokért sok tényező lehet felelős: az antibiotikumos kezelések mellett egy-egy bölcsődében, óvodában végigsöprő vírusfertőzés, esetleg valamilyen táplálkozási zavar, vagy akár a szorongás is kiválthatja a kellemetlen panaszokat. Ilyenkor a gyermekorvos is csak annyit állapít meg, hogy az emésztés egyensúlya megbomlott, és ez rendkívüli módon kihat a kicsik közérzetére.

A probiotikumok áldásos tevékenysége

A fentebb felsorolt panaszok, tünetek esetén természetes segítséget jelentenek a probiotikumos készítmények vagy a probiotikumokban gazdag élelmiszerek, amelyek megfelelő számban tartalmaznak élő, speciálisan kiválasztott, a bél szempontjából hasznos mikroorganizmusokat.

Egyensúlyőrzés

Az American Academy of Pediatrics című folyóiratban 2010-ben közzétett tanulmány szerint a probiotikumok hatásosak lehetnek a csecsemőkorban gyakran jelentkező hasfájásos panaszok (infantilis kólika) esetén. A szóban forgó tanulmány felméréseinek eredményei azt támasztották alá, hogy a jótékony baktériumok hatására a csecsemők sokkal kevesebbet sírtak, de a székelés gyakoriságát nem befolyásolta a probiotikumok adagolása.A fentiek ismeretében mindenki elismeri, hogy a szülők felelőssége óriási, így az anyukáké különösen, akik már a várandósság ideje alatt is a helyes életmóddal tehetik a legtöbbet gyermekük immunrendszeréért. Az anya által elfogyasztott anyagok ugyanis a bélfalon felszívódva jutnak a véráramba, ahonnan pedig az anyatejbe is kiválasztódnak.

A gyerekkori hasfájások és szorulásos panaszok is megelőzhetők: mérsékeljük a gyermek életében a stresszt, tisztázzuk az esetleges szorongások eredetét, kíméljük gyomrukat a fűszeres, csípős ételektől, a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása során pedig figyeljünk arra, hogy alaposan megmossuk azokat. Nyáron fordítsunk kiemelt figyelmet mindenféle tojásos és tejes étel elkészítésére, a fagylaltok fogyasztására!

Ha már bekövetkezett a baj, akkor körültekintéssel válasszunk probiotikus készítményeket, ha tehetjük, ezekből is a gyermekek számára készülteket. Az antibiotikum mellé se felejtsük el adagolni, ha a gyermekorvos nem hívná fel figyelmünket rá!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: