Mindent a gépjárműhitelekről

Kiss Verus

Autó vásárlása előtt alaposan fel kell térképezni, milyen lehetőségeink vannak, ha nem áll rendelkezésünkre a megfelelő összeg, vagyis a gépjármű teljes vételára. Az autóhitelezés kiskátéja.

Milyen célra vehető igénybe gépjárműhitel?

A gépjárműhitel új és használt jármű vásárlására is igénybe vehető, a kölcsön fedezetéül maga a jármű szolgál. Nem csupán új és használt személyautók, de kisebb haszongépjárművek (kisteherautók, furgonok) motorkerékpárok, illetve robogók vásárlásához is felhasználható. Használt járművek esetében a pénzintézetek a meghitelezett járműre vonatkozóan bizonyos korlátozó feltételekkel élhetnek (pl. a hitel futamideje végén az autó nem lehet idősebb 10 évesnél).

Akár az autókereskedésben, akár egy pénzügyi szolgáltatónál kötjük meg a hitelszerződést, még ezt megelőzően kérjünk részletes tájékoztatást a szerződési feltételekről, beleértve az esetleges negatív eseményekről szóló információkat (pl. hitelszerződés idő előtti lezárása nemfizetés esetén) is.

Jó tudni!

Lehetőség van a gépjármű lízinggel történő finanszírozására is, amely annyiban tér el a hiteltől, hogy lízing esetén a finanszírozó a tulajdonos, a lízingbe vevő csak használja a járművet. Az autóvásárlások esetében a finanszírozási típusok közül a hitelezés jóval gyakoribb, a lízingtermékek aránya 10% alatti.

A szerződés megkötésekor nézzük meg, hogy melyik finanszírozási típusra kötöttünk szerződést (hitel vagy lízing), mekkora a törlesztőrészlet/lízingdíj összege, és mennyi a gépjármű ára (használt autó esetében állapotának pontos leírása se maradjon el). Deviza alapú konstrukció esetén az alkalmazott árfolyam és közzétételének helye, továbbá azoknak a feltételeknek a pontos meghatározása is fontos, amelyeknek következtében számolni kell a törlesztőrészlet/lízingdíj változásával. Legyünk tisztában jó előre a kamat mértékével, a kamatszámítás módjával, a többletköltségekkel, illetve térképezzük fel, hogy a tartozás és a gépjármű piaci értéke adott időpontban milyen arányban áll egymással!

Mérlegeljünk!

Mielőtt autót vásárolunk, a legfontosabb annak kikalkulálása, hogy egyéni/családi költségvetésünk alapján tudjuk-e vállalni egyéb kiadásaink mellé az autóhitel havi összegét, és az autó egyéb fenntartási költségeit (üzemanyag, biztosítások, gépjármű-adó stb.).

A hitel összegének és futamidejének megválasztásánál fontos arra is figyelni, hogy az autó piaci értéke lehetőleg lefedje a tartozás aktuális mértékét. Így a hitelszerződés futamidő vége előtti esetleges lezárása esetén nem kell a bank számára pótlólagos befizetést teljesíteni. Gépkocsi vásárlás előtt tehát érdemes először előtakarékoskodni, hogy minél nagyobb saját rész ("önerő") mellett vegyük fel a hitelt.

Deviza alapú hitel esetén előfordulhat, hogy a kedvezőtlen árfolyam-ingadozások miatt a törlesztőrészletek összege megnövekedik. Csak olyan mértékben adósodjunk el, hogy a későbbiekben a törlesztők akár több ezer forintos megemelkedése se okozzon anyagi problémát!

Futamidő

Egy autó fedezeti értékét (azaz azt, hogy az autó aktuális piaci értéke milyen arányban fedezi a bankkal szembeni tartozást) nehéz előre megbecsülni. Általában a hosszabb (5-6 éven túli) futamidő második felében az autó piaci értéke már nem nyújt kellő fedezetet a hiteltartozásra.

A hosszabb futamidejű ajánlatok vonzereje abban áll, hogy a hitelt alacsony kezdő törlesztőrészlet mellett vehetjük igénybe: a kisebb kezdőtőkét a hosszú ideig fizetett részletek ellensúlyozzák. Minél több időre vesszük fel a hitelt, annál nagyobb ugyanakkor a kockázata annak, hogy az autó valós értéke nem fedezi a tartozást. Ilyen esetben, ha valamilyen váratlan okból a futamidő alatt fel kell mondani a szerződést, az autó eladásából nem fogjuk tudni kiegyenlíteni a még fennálló tartozást, és amellett, hogy autó nélkül maradunk, még utólagos befizetést is teljesítenünk kell.

2010 márciusától a körültekintő lakossági hitelezésről szóló szabályozás a hitel devizanemétől függően korlátozza a gépjármű értékének arányában a felvehető hitel összegét és futamidejét. Eszerint forint hitelek esetében a felvehető hitel mértéke a fedezetül szolgáló gépjármű értékének maximum 75%-a, euró hitelek esetében maximum 60%-a, egyéb deviza hitelek esetében maximum 45%-a lehet. A felvehető hitel összegét emellett igazolt havi rendszeres jövedelmünk mértéke is befolyásolja. A hitel maximális futamideje 7 év lehet.

A fentiek alapján a legjobb megoldás, ha lehetőségeinkhez képest előzetesen már takarékoskodunk, és minél magasabb kezdő befizetés mellett vásárolunk hitelre autót. Ebben az esetben az alacsonyabb hitelösszeg miatt kevesebb a havi törlesztőrészlet is, és nem nyílik "olló" a jármű értéke és a mögötte lévő tartozás között. A 3-5 éves futamidő belátható, vállalható, és egy öt év körüli autó értéke beáll arra a szintre, aminél további jelentős értékvesztéssel már nem kell számolni.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag