+10° - +25°
Nincs front

Még mindig komolyan fenyeget a rákkeltő azbeszt

Európa lakóinak legalább egyharmada lehet kitéve az azbeszt káros hatásainak a munkahelyen és a környezetben - állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss tanulmánya.

A 900 millió európai lakos mintegy harmada él a kontinens olyan régiójában, ahol még nem tiltották be az azbeszt használatának minden formáját, és a korábbi használat következtében széles körben jelenlévő anyag komoly kockázatokat jelent. Az azbeszt ugyanis rákot okozhat a tüdőben, a petefészekben, a gégében, valamint a savós hártyákat megtámadó mesotheliomát és azbesztózist okoz.

Így mérgez az azbeszt

A '90-es évek óta ismert az azbeszt egészségkárosító, rákkeltő hatása, de egészen a '80-as évekig az egyik legelterjedtebb tetőfedési anyag volt az akár 20-32 százalék azbesztet is tartalmazó tetőpala. Érdemes lehet lecserélni a palatetőt? Olvassa el erről szóló cikkünket!

A WHO Európai Regionális Irodája által készített jelentést a minap az izraeli Haifában tartott magas szintű szakmai konferencián mutatták be. A találkozó lezárásaként a résztvevők felkértek minden európai országot, hogy számolja fel az azbeszt által okozott betegségeket. "Nem engedhetjük meg magunknak évente közel 15 ezer emberélet elvesztését Európában, különös a munkásokét, akik az azbesztnek való kitettség miatt betegszenek meg" - idézte Jakab Zsuzsannát, a WHO európai regionális igazgatóját a Jerusalem Post.

A múlt heti találkozón több mint kétszázan képviselték az európai kormányokat és civil szervezeteket, hogy értékeljék a környezetről és az egészségről tartott 2010-es pármai WHO miniszteri konferencia nyilatkozatában foglaltak végrehajtását. Pármában a résztvevők 53 kormány képviseletében vállalták, hogy csökkentik a következő évtizedben a káros egészségügyi hatásokat és a környezeti veszélyeket.

Súlyos betegségeket okozhat az azbeszt

Súlyos betegségeket okozhat az azbeszt


Az egyik első konkrét és mérhető cél, amit elfogadtak a konferencia résztvevői, hogy olyan terveket dolgoznak ki, amelyek segítségével megszüntethetők az azbeszttel kapcsolatos betegségek 2015 végéig. Az 53-ból 37 országban már be is vezették azokat az intézkedéseket, amelyek a cél elérést szolgálják.

Annak ellenére, hogy pozitív lépéseket tettek már, Oroszországban és Kazahsztánban még mindig folyik az azbeszt alapú termékek gyártása. A gyártók állítják, hogy az általuk előállított krizotil azbeszt nem jelent akkora veszélyt, mint az anyag más válfajai, de Srdan Matic, a WHO környezetvédelmi és egészségügyi koordinátora vitatja ezt. A termelés felszámolása nem csak egészségügyi, hanem foglalkoztatási kérdés is, hiszen ezek az üzemek fő munkaadóknak számítanak bizonyos régiókban.

A jelentés szerint az azbesztet a következő országokban használják még mindig: Albánia, Andorra, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Monaco, Moldovai Köztársaság, Orosz Föderáció, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag