Lehetőség a bajba jutott devizahiteleseknek - az árfolyamfixálásról

Kiss Verus

Nem minden bajba jutott adós felel meg a törvényi előírásoknak a fix árfolyamon történő végtörlesztés vagy a forinthitelre történő átváltás feltételeinek, így érdemes a hitelt nyújtó pénzügyi szolgáltatónál érdeklődni az egyéb megoldásokról.

Nincs akkor sem veszve semmi, ha a törvényi előírásoknak nem felelünk meg - már ami a végtörlesztést illeti például -, hiszen így is marad mentőövünk. Ilyen esetekben jelenthetnek megoldást ugyanis az egyéb, törvény által biztosított megoldások - például az árfolyamfixálás.

2011. augusztus 12. napjától - jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén -lehetőség van arra, hogy a devizahitelesek maximum három évig, de legkésőbb 2014. december 31-ig előre rögzített árfolyamon fizethessék havi törlesztőrészleteiket devizahitelük után. Igény esetén a banknak az adós számára ezt díjmenetesen kell biztosítania.

Mire vonatkozik az árfolyamfixálás?

Fontos, hogy az árfolyamrögzítés lehetőségét - egyéb feltételek teljesítése esetén - csak akkor vehetjük igénybe, ha a rögzített árfolyamon történő fizetés indulásáig nem halmozunk fel 90 napot meghaladó fizetési késedelmet!

A rögzített árfolyam az EUR, CHF és JPY alapú hitelekre vonatkozik. A rögzítés mértéke euro hitelek esetén 250 forint/euro, svájci frank hitelek esetén 180 forint/ svájci frank és japán jenben fennálló hiteleknél 200 forint/100 jen. Akik tehát a programban részt vesznek, hiteleiket ezen az árfolyamon törlesztik három évig.

Mi az a gyűjtőszámla?

Az árfolyamrögzítés időszaka alatt a törlesztőrészletnek a tényleges árfolyamon számolt és a rögzített árfolyamon fizetett különbözetét a bankok gyűjtőszámlán tartják nyilván. Ennek alapján a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg a piaci árfolyam és a rögzített árfolyam különbségének megfelelően alakul.

Jól jegyezzük meg!

Az árfolyamrögzítő programban való részvétel lényegében új hitelfelvételt jelent, azaz a lehetőség igénybe vételét érdemes megfontolni, ha jelenleg komoly törlesztési gondok fenyegetnek bennünket, de anyagi helyzetünk, pénzügyi lehetőségeink egy-három éven belül várhatóan kedvezőbben alakulnak, és a jelentkező többletterheket később nagyobb biztonsággal tudjuk vállalni. Rizikós továbbá az is, hogy ha késedelembe esünk, a 91. napon a banknak joga van felmondani a szerződésünket, ezáltal egy összegben esedékes lesz a tartozás!

A tervezésbe azt is bele kell kalkulálni, hogy árfolyamfixálás esetén 2015 januárjától viszont már két hitelt kell párhuzamosan törlesztenünk, az eredeti devizakölcsönt a tényleges törlesztési árfolyamon, illetve a forint alapú gyűjtőszámlán összegyűlt hiteltartozást.

A fizetési nehézségek rendezésének egyik formája lehet az ingatlan értékesítése is, és egy kisebb lakásba költözés. A rögzítés hároméves futamideje ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy az ingatlant megfelelő áron értékesítse, helyette egy szerényebb lakásba költözzön, és tartozásait kiegyenlítse.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag