Így drágult az élet egy öttagú családnak 2021-ben

Egy háromgyermekes család két évig rögzítette a háztartással kapcsolatos költéseit. Az jött ki, hogy 20 százalékkal nőtt tavaly a kiadásuk.

Egy öttagú, budapesti családnak 20 százalékkal nőtt a családi kiadása 2021-ben az infláció miatt. A családfő két évig vezette a költéseiket, és elküldte a 24.hu -nak a táblázatokat. Ebből az derül ki, hogy a vásárlásaik legnagyobb részét, 45 százalékát az élelmiszerek tették ki.

család
Egy budapesti családnak 20 százalékkal többe került a megélhetés 2021-ben. Fotó: Getty Images

Jellemzően a Tesco, a Lidl és a Coop üzleteit választották. Friss árut, hétköznapi vacsorát, reggelit naponta, kétnaponta vásároltak, a nagyobb tételek (vegyi áru, tartós élelem stb.) vásárlását havonta egyszer intézték leginkább. Két év alatt bő 140 ezer forint ment el tejre, 220 ezernél többet költöttek pékárura, 245 ezernél többet fordítottak gyümölcsre (főként banánra, görögdinnyére és őszibarackra) és gyümölcskészítményekre. Csaknem 300 ezer forintot költöttek zöldségekre, 300 ezer forintnál többet adtak ki húsra. Az üzemanyag 688 ezer forintnál is többe került nekik. Az öttagú család ellátásához átlagosan havi bő 284 ezer forintot hagytak ott a boltokban, ami napi átlag 9,5 ezer forint kiadásnak felelt meg. A megvásárolt termék majdnem 85 százaléka kevesebbe került, mint ezer forint. A havi költések 193 ezer forint és 561 ezer forint között mozogtak - utóbbi tavaly júliusban volt, amikor az egyik gyerek számítógépet kapott, ahhoz több számítástechnikai eszközt vettek, azért volt kiugró a cech. Az akciós újságokat kevésbé nézték, ám a kuponokat annál inkább figyelembe vették - két év alatt százezer forintot meghaladó kedvezményt értek el különböző kuponokkal, összességében pedig több mint 240 ezer forintnyit spóroltak meg valamilyen elérhető engedménnyel.

Az öttagú család 43 pár lábbelit vásárolt csaknem 250 ezer forint értékben, több mint 150 különböző ruházati terméket összességében 410 ezer forintért, 120-nál több gyógyszert, illetve gyógyhatású készítményt mintegy 245 ezer forintért. Viszonylag sokat költöttek különféle édes és sós nasikra – gyakran került például tejcsokis Balaton-szelet, Dörmi tejes szelet, 12 darabos gofri, Győri édes kakaós keksz és háztartási keksz a kosárba, amelyeknél mind drágulást tapasztaltak, az egyik kedvenc chipsük viszont kicsit olcsóbb lett összességében éves szinten.

A családfő gyűjtése szerint ezeknél a termékeknél érzékeltek leginkább drágulást: étolaj, pékárú, üzemanyag, gyümölcs, zöldség, tojás. Kissé távolabbról nézve pedig - az öt-hat évvel korábbi helyzethez képest - annyit tapasztalt, hogy a napi kisebb vásárlások összege a 2-4 ezer forintról 4-5 ezer forintra emelkedett.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)