Hol, milyen gyakran zuhanyoznak?

Újabban egyre nagyobb a tábora a szappan- és samponellenes mozgalmaknak. Miközben a fejlett higiéniát a modern korszak egyik legnagyobb vívmányának, és a betegségmegelőzés egyik legfontosabb eszközének gondoljuk, lehet hogy túlbuzgóságunk felesleges kiadásokba és természetellenes viselkedésbe hajszol minket.

A tisztaság legalább akkora üzlet, mint amennyire fontos a betegségek megelőzésében. Sőt, előbb volt az üzlet, mint a megelőzés. De az is lehet, hogy a fejlett higiénia létre sem jöhetett volna, ha egyesek nem látják meg benne a nagy haszon reményét. A WC-használat utáni kézmosás vagy a szájszag elleni öblítés gyakorlatát az amerikai reklámipar tevékenysége alapozta meg a 20-ik század elején. Elhitették azt is - elsősorban az újonnan kialakult irodában dolgozó osztály tagjaival - hogy a testszag elkerülése érdekében nem heti fürdőre, hanem napi zuhanyzásra van szükség. Az amerikai Tisztasági Intézetet például az Amerikai Szappan- és Gliceringyártók Szövetsége hozta létre, sejthető, hogy miféle alapfilozófiával

Ez a kereskedelmi szövetség azt akarta elérni, s elég sikeres volt ez a törekvés, hogy az amerikaiak a WC-használat után önkéntelenül menjenek kezet mosni, és ugyanezt tegyék evés előtt, s ugorjanak be a fürdőkádba vagy a zuhany alá automatikusan minden nap. A Reddit felmérése nemrég 562 embert kérdezett meg a tisztálkodási szokásairól, és azt találta, hogy a legtöbb férfi naponta lezuhanyozott.  A nők tisztálkodási rítusai sokkal színesebbek, de mintegy 60 százalékuk inkább zuhanyozott heti három, négy vagy öt alkalommal.

zuhany
A napi zuhanyzás modern találmány. Változó trendek

De ez a berögzöttség mintha változóban lenne. Egyre többen választják a száraz samponokat és a No Poo módszer alkalmazását, s hagyják, hogy a bőrüket elborítsák a baktériumok. Egészen az 1800-as évekig azt ajánlották az embereknek, hogy havonta egyszer mossanak hajat. A tisztálkodás később gyakoribbá vált, de ahogy a szintetikus samponok terjedni kezdtek az 1970-es évekre a hajmosás sokaknál már napi gyakorlattá vált. Bár a samponok sokkal kíméletesebbek, mint régebben, de továbbra is gondot okozhat a túl gyakori használatuk. Erre válaszul jelent meg a "No Poo" módszer, amely a hajmosásra sampon helyett olyan alternatív szereket választ, mint a szódabikarbóna, az alma ecet, illetve egyszerűen tiszta vizet használ.

Miközben a WHO szerint a betegségek terjedésének egyik fő oka a rossz higiénia, a világ számos országban, különösen a meleg égövön a zuhanyozás igencsak gyakori szokás. Az Euromonitor felmérése szerint a kínai, brit és japán válaszadók hetente körülbelül ötször állnak a zuhany alá, de közel sem olyan gyakran, mint a brazilok vagy a kolumbiaiak, akik naponta akár többször is letusolnak.

A meleg éghajlat valószínűleg szerepet játszik ebben, de akkor mi a magyarázata a viszonylag ritkább, de habos, balzsamos fürdőzés szokásának például Törökországban és Spanyolországban? Érdekes az is, hogy a legtöbb országban az emberek nem samponoznak minden zuhanyozáskor. A mexikói és a japán emberek állnak a legközelebb ahhoz, hogy teljesen higiénikussá tegyék a hajukat minden egyes alkalommal.


Általánosságban, a világon a nők többet zuhanyoznak, mint a férfiak. Az SCA higiéniai termékekkel kereskedő cég 2008-as felmérése szerint ez alól csak Svédország a kivétel, ahol a férfiak nagyobb valószínűséggel zuhanyoznak minden nap, mint a nők. Ugyanakkor a tanulmány megállapította, hogy az összes vizsgált ország átlagában a válaszadók 84 százaléka szerint az "ideális nő" leborotválja a lábát. Hetven százalék úgy véli, fontos, hogy a nők viseljenek parfümöt, de csak 51 véli, hogy az "ideális férfi" kölnizze magát.

A rendszeres fürdés, zuhanyozás hasznosságáról eltérő elveket vallanak a szakértők: egyesek szerint fontos naponta (akár többször is) megfürdenünk, míg mások úgy gondolják, ez teljesen felesleges. De hogyan hat a rendszeres fürdőzés, zuhanyozás a bőrünkre? Részletek!

Amikor összehasonlították az egyes kultúrák eredményeit, kiderült, hogy az orosz nőknek kell megküzdeniük a legnagyobb követelményekkel. Az ápoltsághoz és szépséghez ott hozzátartoznak olyan attribútumok, mint az ékszerek, a smink és persze a borotvált lábak. A felmérés arra is rámutatott, hogy az orosz nők ezeket a tulajdonságokat a jólétük kimutatásaként értékelik leginkább.

Az Euromonitor bizonyos eligazodást lehetővé tesz a magyar viszonyokról is, hiszen arról számolt be, hogy 2015-ben hét százalékkal emelkedett a fürdő- és zuhanykozmetikumok kiskereskedelmi forgalma, különösen tusfürdőből vettünk többet, amelynek piaci volumene 10 százalékkal, forgalmi értéke 11 százalékkal nőtt. Úgy becsülik, hogy e piaci szegmens forgalma 2020-ra eléri a 36,2 milliárd forintot, ami fejenként nagyjából 3600 forintnak felel meg. Ez pedig egy négytagú családnál elég tetemes összeg, s arra utal, hogy mi is a viszonylag sokat zuhanyozunk vagy mossuk a hajunkat. Ez egy hosszú folyamat végeredménye, amelynek nálunk is vannak friss hajtásai az organikus tisztálkodás és a No Poo irányába.

Forrás: theatlantic.com

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék pedig sehol sem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag