Használhatatlan babaholmik helyett Babakötvény-befizetés?

Kövessen minket!

Kiss Verus

2006. január 1-jétől a magyar állam minden megszülető gyermek javára születésének évében meghatározott összegű támogatást biztosít, melynek célja a majdani fiatal felnőtt életkezdésének segítése.

Babakötvény - Start-számla

Az ún. Babakötvényre, Start-számlára, azaz életkezdési támogatásra minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermek jogosult. A szülő választ egy olyan pénzügyi szolgáltatót, ahol Start-számlát vezetnek, utána pedig ő maga és a tágabb rokonság is tud az ott nyitott számlára befizetni.

A Babakötvényhez járó alaptámogatást a születést követően egyszeri alkalommal utalják át, ez jelenleg 42 500 forint (ennek összegét az éves költségvetési törvények határozzák meg).
Fontos, hogy a saját hozzájárulások után minden évben a befizetett összeg 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6000 forint állami támogatás is jár a befizetések mellé. Több befizető és több befizetés esetén gyerekenként legfeljebb évi 120 ezer forint saját befizetésre van mód. Az év végén érdemes áttekinteni, hogy mennyit fizettünk be a Start-számlára, hiszen a megtakarítani szánt pénzünk a támogatással együtt így többet ér.

Tovább is gyarapítható

A Start-számlán felgyűlt összeg csak a gyermek 18. életévének betöltése után használható fel. Természetesen a gyermek dönthet úgy is, hogy későbbi céljai megvalósításához továbbra sem veszi fel, sőt még növeli is megtakarításai összegét, de ehhez már nem társulnak a korábbi kedvezmények.

Mire fordítható?

A Babakötvényen felhalmozott összeg meghatározott célokra (pl. tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtése) használható fel, és csakis a gyermek nyúlhat hozzá. A számlán lévő összeg és hozam a megtakarítás 18. évében mentes lesz mindennemű adó, járulék és illeték alól, beleértve a kamatadót is.

Miért előnyös ez az előtakarékoskodás?

Mert a Babakötvény minden más megtakarítási formánál jobban védi a gyerek érdekeit, akár a szüleivel szemben is. Ők ugyanis egy esetleges válás esetén sem nyúlhatnak a pénzéhez, a számla az ő nevére szól, csak ő használhatja fel. A Start-számlán levő összeg nem fogadható el hitel, kölcsön fedezetéül, nem adható biztosítékul, és nem vonható végrehajtás alá sem.

Mit érdemes még tudni róla?

Jó tudni!

Az aktuális ajánlatokról, a pénzintézetek Babakötvényes szolgáltatásairól összehasonlító táblázatot a PSZÁF honlapján találunk: www.pszaf.hu

A számlát nemcsak a gyermek születésekor, hanem később is meg lehet nyitni. Ekkor a saját számla létrehozásáig a támogatási összeg a kincstári számlán marad, ami után a Magyar Államkincstár évente meghatározott mértékű hozamot ír jóvá. Ha a szülő később megnyitja a Start-számlát, az addig összegyűlt összeget erre átutalja, amely bankbetétbe, állampapírokba, valamint tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegyekbe fektethető. Amennyiben a szülő nem nyit Start-számlát, a gyermek 18 éves korában a kincstári számláról kapja meg az összeget.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt pár órára kisüt a nap, északnyugaton kezdődik erősebb felhősödés, de csapadék még nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag