Gyanús a por a lakásban

HáziPatika

Egyértelmű tudományos bizonyíték nincs rá, de vannak arra utaló jelek, hogy az elhízásban olyan faktorok is szerepet játszhatnak, amelyeket a tudósok eddig kevésbé vettek figyelembe. Egy új kutatási eredmény az otthoni porcicákra irányítja rá a figyelmet.

A túlsúly kialakulásában elsősorban a mozgáshiány vagy a túlzott élelmiszerfogyasztás játszik szerepet - ezt a német Die Welt online kiadása sem vitatja, ugyanakkor a német lap szerint a kutatók további tényezőket is vizsgálnak, és egy teljesen hétköznapi jelenség is hirtelen gyanússá vált a szemükben. 

A lakásban lévő por, illetve a porcicák elsősorban a földön kúszó-mászó kisgyerekek miatt lehetnek problematikusak. A modern háztartásokban keletkező por ugyanis tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, amelyek esetleg - egyelőre nem bizonyítottan - szerepet játszatnak az elhízásban. A szóban forgó vegyi anyagok aktiválhatják a zsírsejteket, amelyek pedig a zsírtárolást indíthatják be. Minderről amerikai kutatók az Environmental Science & Technology című szaklapban számoltak be. Ugyanakkor ezt a hatást a tudósok csak és kizárólag sejtkultúrákban mutatták ki.

Ráadásul egyféle "sejtvonalat" vizsgáltak, a 3T3-L1-vonalat,  miközben ennél jóval többféle sejtkultúrán kell még a jövőben ellenőrizni a hatásmechanizmust a szakértők szerint. (A többi sejtkultúráról áttekintést ad a Wikipedia szócikke. )

A por tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, amelyek szerepet játszatnak az elhízásban
A portól az elhízásig?

A sejtkultúrák jelentősége, hogy ezekkel a zsírsejtek differenciálódását lehet tanulmányozni. (Így azelhízásokainak tisztázását is segítheti a kutatás.) Mint Pintér Zoltán Szegedi Tudományegyetemen készített doktori disszertációjából kiderül, a "zsírsejtek differenciálódásával kapcsolatos ismereteink ma igen gazdagok", hiszen abban a folyamatban, amelyben az őssejtekből zsírsejtek lesznek, a preadipocita sejtek (elősejtek vagy elkötelezett sejtek a magyar szakirodalomban - ilyenek a már említett 3T3-L1-vonal sejtjei is) fontos köztes lépcsőt jelentenek. Az őssejtből elősejt, az elősejtből pedig zsírsejt alakul ki ugyanis bizonyos hatások - hormonok - nyomán.  

Környezeti hormonok

A mostani amerikai kutatás eredménye azért aggasztó, mert már rendkívül kis mennyiségű por esetén is kimutattak sejtdifferenciálódást befolyásoló hatást. A mostani kísérletben szereplő mennyiségnél az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) szerint a gyermekek szervezete naponta jelentősen nagyobb mennyiségű port vesz fel.

Az amerikai Duke Egyetemen dolgozó Christopher Kassotis és munkatársai most olyan anyagokat vizsgáltak, amelyek az úgynevezett endokrin rombolók közé tartoznak, amelyek a szervezet hormonális szabályozását befolyásolják - többnyire károsan. Ezek rendkívüli módon elterjedt szintetikus vagy természetben is előforduló anyagok, amelyek beavatkoznak a hormon-háztartásunkba. Ezért nevezik ezeket környezeti hormonoknak is.

Olyan anyagokról van szó, amelyek bizonyos - sokszor műanyagból készült -, a mindennapokban gyakran használt tárgyak és csomagolóanyagok rugalmasságát, puhaságát vagy tűzállóságát javítják. Növény-védőszerekben és kozmetikumokban is előfordulhatnak ilyen hormonális hatású adalékok. Környezeti hormonokat százas nagyságrendben ismernek a tudósok, de még messze nem vizsgálták meg az összes emberi testre gyakorolt hatását. Állatkísérletekből korábban már ismert volt, hogy néhánynak van hatása a testsúly növekedésére is.

Aggódjunk-e?

Kassotisék most azt vizsgálták, hogy az ilyen anyagok háztartási porban kimutatható maradványai biológiailag aktívak-e. Tizenegy lakásból, házból gyűjtöttek be pormintákat, és ezután a begyűjtött anyagot az elősejt-kultúrákhoz adták. Ráadásul azt is vizsgálták, hogy a már említett szerves anyagok (lágyságot, rugalmasságot fokozó vegyi anyagok stb.), amelyek a belső terekben gyakran kimutathatóak, a gyógyszerkutatásból ismert szerekhez hasonlóan fejtik-e ki a hatásukat.

A testtömegindex-kalkulátor segítségével megtudhatja, hogy testsúlya ideális, vagy elhízott, esetleg túl sovány-e. Léteznek az elhízás mértékét meghatározó más számítási módok, de a táplálkozási szakemberek jelenleg ezt a számítást tartják az egyik legmegbízhatóbb módszernek. Kattintson és számoljon!

A kísérletekben a szóban forgó vegyi anyagokat a zsírsejtek növekedését aktiváló gyógyszerekkel vetették össze. A sejtkísérletek tanúsága szerint a zsírsejtek érni kezdtek és "készleteket" halmoztak fel. (Azaz az elhízási folyamathoz hasonló jelenség indult be.) A 11 házi porminta közül hét eredményezte, hogy az elősejtek valódi zsírsejtté fejlődtek és triglicerideket - zsírokat - halmoztak fel. Kilenc minta pedig az elősejtek osztódását váltotta ki. Csak egyetlen minta nem keltett semmilyen hatást a sejtkultúrára. A tesztelt 44 szerves kemikália közül 28 fejtett ki hasonló hatást az elkötelezett sejtekre. A kutatók már 3 mikrogramm mennyiségű pornál is kimutattak hatást, amely 16 ezerszer kevesebb, mint amennyit egy kisgyermek szervezete felvesz a porból. (Ez ugyanis 50 milligrammot tesz ki.)

A Die Welt által megkérdezett, a kutatásban részt nem vevő szakértők kérdéseket is megfogalmaztak az új eredmények kapcsán. Egyelőre nem követhető ugyanis pontosan, hogy mi történik a környezeti hormonokkal a szervezetünkbe bekerülve, illetve ha bejutnak az élő szervezetbe, akkor kifejtik-e a kísérletben leírt hatást. A mostani kutatást végző tudósok is hangsúlyozzák, hogy mindezt szintén ki kellene vizsgálni. Éppen ezért egyelőre túlzás lenne kijelenteni, hogy az otthon szálldogáló porcicák vagy a lerakódott por szervezetbe jutása elhízáshoz vezetne.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag