Ételek, melyek elriasztják a szúnyogokat

Mutatjuk, milyen összetevőket kerülnek a vérszívók.

A szúnyogok szaglótávolsága akár 50 méter is lehet: nagyon érzékenyek a test kipárolgásaira, tehát érzik, hogy mit ettünk. Éppen ezért bizonyos ételek fogyasztásával esélyt kapunk rá, hogy elriaszthassuk a moszkitókat.

szunyog
A szúnyogok ellen bizonyos ételek is hatásosak. Fotó: Getty Images

Fokhagyma

Kutatások szerint a fokhagyma szaga segíthet elriasztani a moszkitókat - nem véletlen, hogy jó néhány boltban kapható szúnyogriasztószer összetevőlistáján is szerepel. A benne található, allicin nevű anyag adja azt a szagot, amely a pórusokon átszivárogva tarthatja távol az apró vérszívókat.

Almaecet

Az almaecet erős szaga szintén a segítségünkre lehet, ha a szúnyogokat szeretnénk magunktól távol tartani. Az is segíthet, ha rendszeresen iszunk almaecetes vizet, de az is, ha egy keveset alkalmanként a bőrünkbe dörzsölünk.

B1-vitamint tartalmazó ételek

A B1-vitamin, más néven tiamin szintén segíthet elriasztani a szúnyogokat, bár ezt inkább a szájhagyomány, mint tudományos kutatások igazolják. Ettől függetlenül érdemes lehet az étkezésünkbe napraforgómagot, fekete babot, lencsét, makadámia diót és búzakorpát iktatni, mert lehet, hogy így tényleg kevesebb csípésünk lesz.

Grapefruit

A nootkatone nevű kémiai összetevő adja a grapefruit speciális illatát, és nemcsak a szúnyogokat, hanem egyéb rovarokat, például a kullancsokat, a fejtetűt és az ágyi poloskákat is elriaszthatja. Éppen ezért azt is kipróbálhatjuk, hogy egy kevés grapefruitlével kenjük be magunkat, hiszen még az illata is kellemes. Arra figyeljünk csak, hogy utána ne menjünk ki a napra.

Forrás: care2.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: