Én úgy szeretnék egy bozontos kiskutyát!

Én úgy szeretnék egy bozontos kiskutyát! A szülő gyakran nem tudja, mit tegyen, amikor a kicsi kérleli. Talán a mama szívét is könnyebb lenne meglágyítani, ha nagyobb lakásban élnének, vagy legalább a kicsi már idősebb lenne.

Sokan viszont úgy gondolják, kegyetlenség az állatot rabságban tartani. Téves a feltételezés, hiszen a kutya gazdája közelében mindenütt jól érzi magát. Ha mozgásigényét kielégítjük, rendszeresen megfuttatjuk, boldogan elnyúlik a vackán, és megadóan tűri kis gazdája dögönyözését.
Bizonyított, hogy a háziállatok jótékonyan hatnak a kisgyermek értelmi, érzelmi fejlődésére. Felelősségérzete korán kialakul, mert látja, hogy a négylábú "családtag" állandó gondoskodást igényel. Az állat közelségének köszönhetően a kommunikáció és az érzelmek kifejezésének széles skáláját megtanulja. A kutyus vagy cica jelenléte nemcsak szívet melengető látvány, hanem oktató, nevelő célzatú is lehet. A családban, ahol még csak egy gyerek van, a háziállat kiváló játszótárs is.
A számos pozitívum felsorolása közben nem szabad elfelejtenünk, hogy ez együtt jár a korábbi életvitelünk megváltozásával. Vége a vasárnap reggeli lustálkodásnak. A szőrös kis lény már kora hajnalban nyüszítéssel figyelmeztet: neki dolga van!
Az állatvásárlást tanácskozás előzze meg, igazságosan osszuk fel a várható teendőket. Felelőtlenség néhány hónap elteltével megszabadulni kedvencünktől csak azért, mert kiderül: erőnket meghaladó vállalkozásba fogtunk.
Nehéz eldönteni, milyen állatkát válasszunk kisgyermekünknek. Bizonytalanságunkon gyakran átsegít, hogy a kicsi konkrét kívánsággal áll elő.
Jó, ha tudjuk: a kutya szociálisabb, türelmesebb lény, mint a macska. A gyermek napjában többször közeledhet hozzá, barátja egy kis hancúrozásra mindig készen áll. A rendkívül kommunikatív állat szeméből értelem és szeretet sugárzik, nevének puszta hallatára megrezdül és lesi kis gazdája kívánságait.
A macskát határozott jellemű lényként ismerik, "aki egyedül jár, és akinek minden hely egyformán jó". Egyéni hangulata szabja meg lustálkodáshoz vagy játékhoz való kedvét. Ha jó kedvében van, hívatlanul is a kisgyermek nyomába szegődik, zsákmányszerző ösztönétől vezérelve puha léptekkel lopakodik a lakásban. Órákig hajlandó eljátszani az előtte görgetett pamutgombolyaggal anélkül, hogy megunná.
Gyakran félelmet kelt a felnőttekben, ha a hízelkedő kutyus, cica megnyalja a kisgyermek kezét és arcát. Az egészséges, állatorvos által rendszeresen ellenőrzött állat szőre és nyála nem terjeszt fertőző betegségeket. Nem kell megijednünk, ha a kutya a kisgyermek ölébe fúrja a fejét. Természetesen nem szabad megfeledkezni a kötelező védőoltásokról, vitaminokról, helyes táplálásáról. A napi sétáltatás, etetési kötelezettség, az állat simogatása utáni elmaradhatatlan kézmosás már zsenge korban kialakítja a gyermek rendszeretetét, felelősségérzetét, következetességét.

Ha sokszor hallja tőlünk: "Nézd csak, a Bundás tányérja üres. Gyere, hozzunk neki vizet!", akkor legközelebb maga is észreveszi, hogy szomjas a kutyus.
Az állatokon keresztül barátságok is szövődnek. A szomszéd kisfiú, akinek még beteljesületlen álma egy saját cica, szívesen átjön, hogy megsimogassa a miénket. Ha gyermekünk naponta látja, hogy ember és állat jól megfér együtt a családban, bízhatunk abban, hogy felnőve ez csak a javára válik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag