Én úgy szeretnék egy bozontos kiskutyát!

Én úgy szeretnék egy bozontos kiskutyát! A szülő gyakran nem tudja, mit tegyen, amikor a kicsi kérleli. Talán a mama szívét is könnyebb lenne meglágyítani, ha nagyobb lakásban élnének, vagy legalább a kicsi már idősebb lenne.

Sokan viszont úgy gondolják, kegyetlenség az állatot rabságban tartani. Téves a feltételezés, hiszen a kutya gazdája közelében mindenütt jól érzi magát. Ha mozgásigényét kielégítjük, rendszeresen megfuttatjuk, boldogan elnyúlik a vackán, és megadóan tűri kis gazdája dögönyözését.
Bizonyított, hogy a háziállatok jótékonyan hatnak a kisgyermek értelmi, érzelmi fejlődésére. Felelősségérzete korán kialakul, mert látja, hogy a négylábú "családtag" állandó gondoskodást igényel. Az állat közelségének köszönhetően a kommunikáció és az érzelmek kifejezésének széles skáláját megtanulja. A kutyus vagy cica jelenléte nemcsak szívet melengető látvány, hanem oktató, nevelő célzatú is lehet. A családban, ahol még csak egy gyerek van, a háziállat kiváló játszótárs is.
A számos pozitívum felsorolása közben nem szabad elfelejtenünk, hogy ez együtt jár a korábbi életvitelünk megváltozásával. Vége a vasárnap reggeli lustálkodásnak. A szőrös kis lény már kora hajnalban nyüszítéssel figyelmeztet: neki dolga van!
Az állatvásárlást tanácskozás előzze meg, igazságosan osszuk fel a várható teendőket. Felelőtlenség néhány hónap elteltével megszabadulni kedvencünktől csak azért, mert kiderül: erőnket meghaladó vállalkozásba fogtunk.
Nehéz eldönteni, milyen állatkát válasszunk kisgyermekünknek. Bizonytalanságunkon gyakran átsegít, hogy a kicsi konkrét kívánsággal áll elő.
Jó, ha tudjuk: a kutya szociálisabb, türelmesebb lény, mint a macska. A gyermek napjában többször közeledhet hozzá, barátja egy kis hancúrozásra mindig készen áll. A rendkívül kommunikatív állat szeméből értelem és szeretet sugárzik, nevének puszta hallatára megrezdül és lesi kis gazdája kívánságait.
A macskát határozott jellemű lényként ismerik, "aki egyedül jár, és akinek minden hely egyformán jó". Egyéni hangulata szabja meg lustálkodáshoz vagy játékhoz való kedvét. Ha jó kedvében van, hívatlanul is a kisgyermek nyomába szegődik, zsákmányszerző ösztönétől vezérelve puha léptekkel lopakodik a lakásban. Órákig hajlandó eljátszani az előtte görgetett pamutgombolyaggal anélkül, hogy megunná.
Gyakran félelmet kelt a felnőttekben, ha a hízelkedő kutyus, cica megnyalja a kisgyermek kezét és arcát. Az egészséges, állatorvos által rendszeresen ellenőrzött állat szőre és nyála nem terjeszt fertőző betegségeket. Nem kell megijednünk, ha a kutya a kisgyermek ölébe fúrja a fejét. Természetesen nem szabad megfeledkezni a kötelező védőoltásokról, vitaminokról, helyes táplálásáról. A napi sétáltatás, etetési kötelezettség, az állat simogatása utáni elmaradhatatlan kézmosás már zsenge korban kialakítja a gyermek rendszeretetét, felelősségérzetét, következetességét.

Ha sokszor hallja tőlünk: "Nézd csak, a Bundás tányérja üres. Gyere, hozzunk neki vizet!", akkor legközelebb maga is észreveszi, hogy szomjas a kutyus.
Az állatokon keresztül barátságok is szövődnek. A szomszéd kisfiú, akinek még beteljesületlen álma egy saját cica, szívesen átjön, hogy megsimogassa a miénket. Ha gyermekünk naponta látja, hogy ember és állat jól megfér együtt a családban, bízhatunk abban, hogy felnőve ez csak a javára válik.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből számottevő csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag