A tőzsdei megbízások fő típusai

HáziPatika

A befektetők a részvényvásárlás, illetve -eladás során az alapvető adatokon túl többféle paraméter megadásával biztosíthatják, hogy az igényeiknek megfelelő, testre szabott megbízást adjanak. Milyen típusú ajánlatok közül választhatunk befektetőként?

Limit ajánlat

A beadott megbízással meg kell jelölni egy árat (limitár), melynél rosszabb (vételnél magasabb, eladás esetén pedig alacsonyabb) áron az ügylet nem teljesíthető. Az így beadott ajánlatnál az aktuális, illetve a későbbi piaci helyzet függvénye, hogy a megadott árszint mellett az ajánlat teljesül-e egyáltalán valaha, és ha igen, akkor milyen időtávon belül. Az is elképzelhető, hogy nem a teljes részvénycsomagot (mondjuk száz, vagy ötven darab részvényt) sikerül megvenni vagy eladni, hanem csak egy részét: azt, ami megfelelt a limitáras megbízás paramétereinek.

Piaci ajánlat

Ebben az esetben nem kell megadnunk árat. A részvénypiacon ez a megbízási típus az ellenoldalon a rendszerben éppen bent levő vételi ajánlatok közül a legjobb árszinten elhelyezkedők párosításával biztosítja megbízásunk teljesítését. Ezt a típust akkor érdemes alkalmaznunk, ha fontos számunkra az, hogy az adott pillanatban vehessük meg vagy adhassuk el - lehetőségekhez mérten a teljes - részvénymennyiséget.

STOP ajánlat

Ez egy feltételes ajánlat, csak bizonyos feltételek teljesülése esetén, valamikor a későbbiekben eredményezhet ügyletet. A feltételt az adott részvény árának meghatározott mértékű elmozdulása jelenti. Ezt a megbízási típust vételi szándék esetén akkor érdemes használni, ha az adott piaci viszonyok (aktuális árszint) környékén nem akarjuk a kiszemelt részvényünket megvásárolni, de hiszünk abban, hogy egy jelentősebb áremelkedés esetén a részvény árfolyama további szárnyalásnak indul. E megbízási típus alkalmazása megkímél bennünket attól a kényelmetlenségtől, hogy magunk kövessük folyamatosan nyomon a részvény árának alakulását, és amikor az általunk jelentősnek ítélt ármozgás bekövetkezik, akkor lépjünk egy megbízás megadásával. Az ún. aktiválási ár megadásával mi magunk határozhatjuk meg, hogy mit tekintünk olyan jelentős árváltozásnak, melynél életbe lép a vásárlási vagy eladási megbízásunk.

Fókuszban az ajánlat mennyisége

Megbízásunk során különböző fajtájú ajánlatokat tehetünk, melyek az ajánlat mennyiségére vonatkozóan határoznak meg feltételt. Melyek ezek?
 • RÉSZ ajánlat: A megbízáskor meghatározott mennyiség több részletben, adott esetben darabonként is teljesíthető.
 • MIND ajánlat: Akkor alkalmazzunk, ha számunkra csak az elfogadható, ha megbízásunk a teljes mennyiségre vonatkozóan teljesül. Ilyen eset lehet, ha egy nagyobb csomag részvényt kívánunk értékesíteni, és nem szeretnénk, ha csak egy kis töredékét sikerülne eladni - inkább a teljes csomag maradjon nálunk.

Ajánlatok az időbeli hatály szerint

 • MOST ajánlat: Csak az ajánlattétel időpontjában a kereskedési rendszerben az ellenoldalon szereplő ajánlattal párosítható. Ilyen ajánlatot akkor érdemes tennünk, ha úgy véljük, hogy a piaci környezet rövid távon is megváltozhat annyira, hogy a jelenlegi feltételekkel már nem akarnánk üzletet kötni.
 • Szakasz ajánlat: Az adott kereskedési szakasz végéig kívánjuk megbízásunkat fenntartani.
 • Nap ajánlat: Ennél az adott tőzsdenap végéig kívánjuk megbízásunkat fenntartani.
 • Adott dátumig érvényes ajánlat: Ennél legfeljebb a megadott naptári dátumig - amely azonban nem lehet 30 naptári napnál későbbi - marad a kereskedési rendszerben az ajánlatunk.
 • Visszavonásig érvényes ajánlat: Amikor mindaddig érvényes az ajánlatunk, amíg vissza nem vonjuk (vagy teljes mértékig meg nem valósul).
Mielőtt tőzsdézne, olvassa el korábbi pénzügyes cikkeinket is!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával. További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, http://www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Értékelje a cikket!

Hirdetés

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
 • 0-14 évesek
 • 15-34 évesek
 • 35-59 évesek
 • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a zúzmarás köd és a felhőzet helyenként tartósnak bizonyul, emellett napos tájak is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag