A gyerekeseknél csak a munkanélküliek szegényebbek

A gyerektelen, aktív háztartások élnek ma legjobban Magyarországon, a gyerek 40 százalékkal veti vissza az életszínvonalat - többek között ez derül ki a KSH háztartási monitor-jelentéséből.

Ma Magyarországon a gyerek a jelentés alapján növeli a szegénységi fenyegetettséget. A gyerekes családok közül ugyanis minden harmadikat, a gyerektelenek közül pedig "csak" minden negyediket fenyeget az elszegényedés. Az egyszülős háztartásoknak 61,5 százaléka tarthat a súlyos deprivációtól - olvasható a hvg.hu-n.
Ha az egy főre jutó fogyasztást nézzük, ma Magyarországon a gyermektelen, aktív háztartásokban a legmagasabb az érték (1 millió 33 ezer forint évente), őket követik a nyugdíjasok, majd az aktív családok, ezt követően jönnek a gyermekes háztartások (fejenként 650 ezer forint), végül a nem nyugdíjas inaktív háztartások. Ma tehát a gyermekesek minden adókedvezmény dacára 40 százalékkal kevesebb pénzből jönnek ki fejenként, ami jelentős különbség.

A gyerekesek az egyik legszegényebb csoport

A gyerekesek az egyik legszegényebb csoport


A legszegényebb jövedelmi csoportba tartozók több kenyeret és állati zsiradékot esznek, mint a leggazdagabbak, akik viszont hétszer több gyümölcsöt, kétszer annyi tejet és zöldséget és százzal több tojást fogyasztanak fejenként.

Pénz kérdése

A szegény embereknek átlagosan nyolccal kevesebb foguk van, mint azoknak, akik jómódban élnek - állapította meg nemrégiben egy brit tanulmány. Hogyan javítható a szájhigiénés helyzet? - ide kattintva elolvashatja!

A fogyasztás tekintetében a lakásfenntartási és energiaköltségek (fejenként évente 196 ezer Ft), az élelmiszervásárlás (fejenként évente 200 ezer Ft) és a közlekedés (fejenként évente 101 ezer Ft) a három legsúlyosabb tétel, ezek viszik el a háztartások kiadásainak 60 százalékát. 2012 és '13 között főleg a zöldségek ára drágult: 12,3 százalékkal kerültek többe egy év alatt, a burgonya pedig a legjobb befektetések közé került, hisz 60 százalékkal nőtt az ára - vissza is esett a fogyasztása, fejenként évi 2,3 kg-mal kevesebbet eszünk belőle.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a jövedelmi szegénység (a munkával-rendszeres jövedelemmel rendelkezőkről van szó) csökkentésében kiemelkedő szerepe van a társadalmi juttatásoknak, más néven a társadalmi transzfereknek. Ezen jóléti ellátások nélkül ugyanis minden második ember a jelenlegi szegénységi küszöb alatt élne.

A hvg.hu számításai szerint, ha ezt a megállapítást korrigáljuk a nyugdíjjal, vagyis a 65 éven felüliekkel, akkor is riasztó értékeket találunk: a 0-17 éves korúak 50 százaléka, a 18-65 éves korosztály 40,5 százaléka élne szegénységben a társadalmi transzferek nélkül.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag