Visszatérnek a fagyok (2020.05.20.)

A hét második felében marad a szeszélyes idő, a hétvégén pedig több helyen várható talajmenti fagy is.

Felhős, csapadékos időre számíthatunk szerdán, bár esőre a koradélutáni időszaktól inkább csak az ország déli területein kell készülnünk - olvasható ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A hőmérséklet kora délután 20 és 25, késő este 10 és 15 fok között alakul.

Csütörtökön már többfelé kisüt a nap, viszont az északi, északkeleti szél megélénkül, főként a keleti tájakon, valamint a Dunántúli-középhegységben meg is erősödik. A hőmérséklet napközben 18 és 23 fok között alakul.

Hűvösek lesznek a reggelek. Fotó: Getty Images
Hűvösek lesznek a reggelek. Fotó: Getty Images

Fagyos hajnalok jönnek

A napsütésnek azonban nem örülhetünk sokáig: a levegő csütörtök éjszaka visszahűl, péntekre és szombatra virradóan több helyen talajmenti fagy is lehet - figyelmeztetnek a meteorológusok. A hétvége közeledtével északkelet felől hideg sarkvidéki eredetű légtömeg közelíti meg Magyarországot. Ezeken az éjszakákon nem sok nedvesség lesz az ország fölött, azaz felhő nem, vagy alig lesz az égen, ráadásul a légmozgás sem lesz jelentős. Ezek a paraméterek (pontosabban azok hiánya) pedig kedvező együttállást eredményeznek mind a légköri, mind pedig a talajmenti fagy kialakulása szempontjából. Erre főként az északi völgyekben és a homokhátságon lesz esély - írták.

Ezen felül az ezekre a napokra vonatkozó minimumrekord is jó eséllyel megdőlhet. A jelenlegi péntekre vonatkozó napi minimumrekord mínusz 1,2 fok, amelyet Nagykanizsán mértek 1952-ben. A szombatra vonatkozó minimumrekord mínusz 0,6 fok, amelyet Kékestetőn mértek 1980-ban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés