Rekordközeli hőséget éltünk át júniusban

Az idei volt a harmadik legmelegebb június az 1901 óta vezetett mérések sorában Magyarországon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A tavalyi év után idén is szokatlanul meleg volt a júniusi hónap, illetve a hónap vége ismét hőséggel telt – olvasható a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán pénteken közzétett bejegyzésben . Mint írják, 22,1 fokos átlaghőmérséklettel zárult az idei június, amivel nem csupán a 2021-es júniust előzi meg a rangsorban, de kettő kivételével az összes többit is a XX. század kezdete óta.

hőség, kánikula, nyár, forróság, meleg időjárás
Az idei volt a valaha mért egyik legforróbb június Magyarországon. Fotó: Getty Images

Kifejezetten nagy volt a meleg a délkeleti országrészben. Mi több, az érintett területeken az elmúlt 122 évben egyszer sem mértek még olyan magas júniusi hőmérsékleti átlagot, mint idén. Az előzetes, automata adatok alapján a délkeleti országrészben, valamint az ország legkeletibb részén 2022 júniusa ráadásul a valaha mért legszárazabb is volt.

A Dunántúlon valamelyest több csapadék hullott ugyan, de az országos átlag még így is mintegy 27 százalékkal elmaradt az 1991–2020-as éghajlati normáltól. Mint azt korábban megírtuk , a téli hidegrekordok eltűnhetnek, téli melegrekordokból viszont egyre több lehet Magyarországon a klímaváltozás hatására. Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus közös cikke szerint az összes évszak melegebbé válik itthon, a természetes környezet vagy a mezőgazdaság alkalmazkodása pedig kérdéses.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)