Nem sok jót ígér hosszú hétvégére az időjárás (2020.05.29.)

Bár a pünkösd általában a nyár és strandszezon kezdetét szokta jelenteni, a következő napok időjárása miatt gyakrabban fog előkerülni az esernyő, mint a fürdőruha.

Pénteken a szórványos napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés - olvasható az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzésében. Több helyen fordulhat elő zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a késő délelőtti óráktól az esti órákig terjedő időszakban. Az északi szél napközben többfelé megerősödik, de zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos széllökések. Emiatt az egész országra érvényes figyelmeztetést adtak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

Késő estére 10 és 15 fok közé hűl majd le a levegő. A záporok, zivatarok viszont megszűnnek, és az éjszaka folyamán változó mennyiségű felhőzetre számíthatunk. A Dunántúl egyes részein és az északkeleti megyékben néhol élénk marad az északi szél. A hőmérséklet hajnalban 5 és 13 fok között valószínű.

A gyerekek valószínűleg örülni fognak a pocsolyáknak. Fotó: Getty Images
A gyerekek valószínűleg örülni fognak a pocsolyáknak. Fotó: Getty Images

Esős és borult lesz a pünkösd

Szombaton a gyakorta megnövekvő gomolyfelhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható, elszórtan fordulhat elő záporeső, egy-egy zivatar. Az északnyugati, északi szél megélénkül, néhol meg is erősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között valószínű.

Vasárnap északkelet felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre több helyen lehet számítani esőre, záporesőre. A csapadék várható mennyiségében még nagy a bizonytalanság. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 15 és 20 fok között valószínű, de a tartósabban felhős északi tájakon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Pünkösdhétfőn is felhős idő valószínű, inkább csak kevés napsütés lehet. Több helyen is számíthatunk esőre, záporesőre, néhol zivatarra. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, elsősorban zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 17 és 22 fok között valószínű, de vasárnaphoz hasonlóan a tartósan felhős tájakon ennél hidegebb is lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció