Nagyot változik az időjárás (2020.06.23.)

Kedden az ország több pontján is napos időre számíthatunk, ami miatt magas UV-B sugárzásra figyelmeztetnek a meteorológusok.

Az ez elmúlt napokban megszokott, felhős és csapadékos idő után némi napsütésnek is örülhetünk kedden, főleg a Dunántúlon. A naposabb területeken azonban extrém UV-sugárzás várható - hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Közleményük szerint kedden a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.0-as (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, emiatt a bőrt fokozottan védeni kell a leégés ellen. Ha lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető az alábbi weboldalon. Az előrejelzés szerint kedden napközben 22-27 fokig melegszik a levegő, csapadékra csak a keleti országrészben kell számítani.

A napsütéssel az UV-sugárzás mértéke is megnő. Fotó: Getty Images
A napsütéssel az UV-sugárzás mértéke is megnő. Fotó: Getty Images

Folytatódik a melegedés

Szerdán erősödő gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, főleg délnyugaton, délen várható naposabb idő. Az északi megyékben és a Tiszántúlon elszórtan lehet zápor, főként az Észak-Dunántúlon zivatar is lehet, másutt csak elvétve eshet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul. A hét második felében folytatódik a felmelegedés, csütörtökön a 28, pénteken pedig már a 29 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció