Nagyot fordul az időjárás (2020.01.22.)

Az előttünk álló napok folyamán átmenetileg kisüthet a nap, ugyanakkor hétvégére ismét visszatér a borult idő. Eközben több településen is veszélyes vagy egészségtelen a levegő minősége a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint ma a kezdeti borult, párás, ködös időt felváltva napközben egyre nagyobb területen felszakadozik a rétegfelhőzet, és északkeleten helyenként hózápor is kialakulhat. Délutántól a Dunántúlon és a középső országrészben az északnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 fok között alakul. Éjszaka változóan felhős időre van kilátás, számottevő csapadék ugyanakkor nem várható. A levegő hőmérséklete késő estére mínusz 3 és plusz 3, hajnalra mínusz hét és 0 fok közé hűl vissza.

Napos, de továbbra is hideg idő várható a hétvégéig
Napos, de továbbra is hideg idő várható a hétvégéig

Csütörtökön az ország nagy részén kevés felhő, sok napsütés várható. Elsősorban a Dunántúl nyugati részén és a Tiszántúlon maradhatnak felhősebb körzetek, de csapadék ezeken a tájakon sem valószínű, valamint a légmozgás is mérsékelt marad. A nappali maximumok plusz 3-7 fok között alakulnak. Hasonló időre számíthatunk pénteken is, szombaton azonban nyugat felől befelhősödik az ég, és főként a nap második felében szórványosan gyenge eső is lehetséges. Vasárnap már erősen felhős vagy borult lesz az ég, napsütéses időszakok csak délen várhatók.

Többfelé romlott a levegőminőség

Egerben és Putnokon veszélyes, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő minősége - tette közzé kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A jelentés szerint kifogásolt a levegőminőség Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Szolnokon és Vácon. Jelentős javulás a levegőminőségben az elkövetkező napok folyamán sem várható.

Az érintett települések lakossága számára azt javasolja az NNK, hogy a gyermekek, az idősek, a várandós kismamák és a krónikus betegségben szenvedők lehetőség szerint ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban. Veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges emberek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció