Mutatjuk, mikor tér vissza a napsütés (2020.01.21.)

Kedden még az ország legnagyobb részén kitart a borult, ködös idő, de jó hír, hogy az előrejelzések alapján rövidesen újra élvezhetjük a téli napsütést.

Az ország nagy részén ma is erősen felhős vagy borult, párás, foltokban ködös idő lesz, csak helyenként (nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati, északnyugati felén és a magasabban fekvő tájakon) süthet ki hosszabb-időre a nap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint számottevő csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban a Kisalföldön a délnyugati szél időnként megélénkül majd. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között, de a naposabb helyeken 5 fok körül alakul.

Éjjel is alapvetően erősen felhős vagy borult lesz az ég, de helyenként szakadozottabb lehet a felhőzet. Párássá válik a levegő, elsősorban az északi megyékben köd, zúzmara képződik. A ködös tájakon szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. A déli, délnyugati szél mérsékelt marad. A késő esti -1, -5 fokról hajnalra -1 és -9 fok közé csökken a hőmérséklet.

A hét második felére végre kitisztul az ég és élvezhetjük a napfényt. Fotó: iStock
A hét második felére végre kitisztul az ég és élvezhetjük a napfényt. Fotó: iStock

Szerda délelőtt fokozatosan javulnak majd a látási viszonyok, de az ország nagy részén marad a szakadozott rétegfelhőzet, több napsütésre délután számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között valószínű. Éjszaka aztán egy hidegfront vonul át, emiatt megvastagszik a felhőzet, és az északkeleti tájakon kisebb csapadék is lehet (hózáporok, esetleg ónos eső). Csütörtökön viszont végre csökken a felhőzet, az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, csak a déli, délnyugati tájakon maradhat felhős az ég. Ekkor már csapadék sem várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 2 és 6 fok között valószínű.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció