Mutatjuk, meddig marad a borult idő (2019.09.25.)

Borongós, őszi nap áll előttünk, öröm azonban az ürömben, hogy a hétvégére fokozatosan elvonulnak a felhők, és előbújik a Nap.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint ma erősen felhős vagy borult lesz az ég, habár a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén rövidebb periódusokra kisüthet időnként a nap. A csapadékzóna kelet felé távolodik, így délutánra már jórészt a Tiszántúlon is megszűnik a csapadék. Ugyanakkor délután északnyugaton már újabb eső, zápor is előfordulhat, egy-egy zivatar sem kizárt. Napközben a hőmérséklet 18-23 fokig emelkedik, a tartósan borult, csapadékos északkeleti tájakon azonban helyenként csupán 16-17 fokos maximum várható.

Ma és holnap alapvetően borús idő várható
Ma és holnap alapvetően borús idő várható. Fotó: iStock

Éjszaka túlnyomóan borult lesz az ég. Nyugat felől egyre többfelé alakul ki eső, zápor, kezdetben zivatar, majd egyre inkább kelet felé mozdul a csapadékzóna. Hajnalra 10-15 fokig hűl vissza a levegő. Holnap kezdetben még mindig erősen felhős lesz az ég, illetve többfelé kialakulhat eső, zápor. Később nyugat felől elkezd felszakadozni, csökkenni a felhőzet, estére már csak keleten lehet néhol csapadék. Csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet 16-22 fok között alakul.

Ami a hét végét illeti, pénteken és szombaton hosszabb-rövidebb időre már találkozhatunk napfénnyel, bár néhol még továbbra is előfordulhatnak záporok. Vasárnap már csapadékmentes időben lehet részünk, általában gomolyfelhős, de napos idő várható. Ezzel együtt reggelente pára- és ködképződésre kell számítani. A nappali csúcshőmérsékletek többnyire 20-26 fok között változnak majd.

Egyelőre nem kínoz a parlagfű Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén továbbra is az alacsony-közepes tartományban marad, bár helyenként - elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén - még elérheti a magas szintet - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden közzétett pollenjelentésében. A többi nyáron jellemző allergén pollenje már csak alacsony koncentrációban fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma általában közepes-magas szintet ér el.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)