Jön a felmelegedés (2019.12.13.)

Mielőtt még beköszöntene a jövő heti tavaszias időjárás, a hétvégén csapadékra és lehűlésre készülhetünk, a dunántúli hegyekben még havas eső is előfordulhat szombaton.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a Dunántúlon kisebb körzetekben és a Dél-Alföldön átmenetileg csökkenhet a felhőzet, kis eséllyel a nap is kisüthet pénteken - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében. Mint írják, a csapadékzóna (eső, az északi hegyekben havas eső, hó) kelet felé helyeződik, délután elhagyja az országot, eközben azonban a Dunántúl nyugati, északnyugati tájain ismét elered az eső. A szél délire fordul és főként a Dunántúlon megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 2 és 10 fok között várható, délkeleten a magasabb értékekkel. Késő estére plusz 1-6 fok közé hűl le a levegő.

Havas eső a hegyekben

Erősen felhős illetve borult lesz az ég, és nyugat felől ismét egyre többfelé elered az eső: hajnalig a Tiszántúlon még száraz idő várható, ezzel szemben főként a Dél-Dunántúlon jelentős mennyiség is eshet. Havas eső csak a dunántúli hegyekben fordulhat elő. Az Alföldön a délkeleti, a Dunántúlon az északi szél lesz élénk, néhol erős. A késő esti plusz 1-6 fokról hajnalra csak 0 és plusz 5 fokig hűl le a levegő.

eső, időjárás
A hétvégén még érdemes magunkkal vinni az esernyőt. Fotó: iStock

Szombat éjszaka borult lesz az ég, majd reggel nyugaton, délelőtt a Dunántúl nagy részén, estére keleten is csökken a a felhőzet. Nyugaton reggelre, a középső tájakon a déli órákra, a keleti határvidéken estefelé szűnik meg az eső. A nyugatira, délnyugatira forduló szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 2 és 8 fok között várható.

Akár plusz 15 fok is lehet

Vasárnap változóan felhős időre számíthatunk, az ország nagy részén többórás napsütéssel, inkább csak északon lehet több a felhő. Csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szelet többfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet plusz 2 és mínusz 3, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 6 és 11 fok között várható.

Hétfőn gyengén és erősebben felhős időszakok és területek váltakoznak, főként éjjel, reggel foltokban ködre kell számítani. Csapadék nem várható. A déli, délnyugati szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és plusz 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 7 és 15 fok között valószínű, délnyugat felé haladva lesz egyre melegebb.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: