Humánmeteo: szomorú vasárnapunk lesz (2020.11.14.)

Vasárnap nem érkezik front a térségünkbe, a párás levegő és a borús idő miatt azonban ízületi fájdalmakat és fáradékonyságot tapasztalhatunk.

Vasárnap is elkerülik a frontok a Kárpát-medence térségét, a reggeli hideg, párás, nyirkos levegő azonban ronthat az ízületi bántalmakkal élők panaszain. A tünetek nehezen szűnnek majd meg, egyeseknél akár egész nap is fennállhatnak. Emellett továbbra is kedveznek a feltételek a kórokozók terjedésének. A fertőzésveszélyről itt tájékoztat a Meteo Klinika.

humánmeteorológia, hétvégi időjárás, borús idő, fáradékonyság, levegőminőség
A borús idő miatt fáradékonyak és rosszkedvűek lehetünk. Fotó: Getty Images

Szomorú vasárnap jön

A tartósan borús, szürke idő miatt álmosságérzet, fáradékonyság és rosszkedv jelentkezhet. Ilyenkor csökken a teljesítőképesség, tehát nehezebben megy a munka is. Ebben az időszakban azonban különösen fontos gondoskodni immunrendszerünk folyamatos erősítéséről: fogyasszunk sok zöldséget és savanyúságot, valamint az italok közül is a magasabb vitamintartalmúakat részesítsük előnyben.

Tovább romlik a levegő minősége

A levegőminőségben romlás várható, különösen a keleti, északkeleti országrészben. A szálló por légköri koncentrációja többfelé elérheti az egészségügyi határértéket, de a nitrogén-oxidok mennyisége is növekedhet a forgalmasabb városokban. A kisgyerekek különösen érzékenyek a levegőminőségre, így őket csak rövid ideig ajánlott kiengedni a szabadba. A lakás szellőztetését pedig lehetőleg inkább a kora délutáni órákra időzítsük.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)