Humánmeteo: szenvedni fogunk a szél miatt (2020.04.24.)

A hidegfront és az akár 70 km/órás szél miatt megterhelő lesz a humánmeteorológiai helyzet, az időjárás-érzékenyek intenzív tüneteket tapasztalhatnak.

Szombaton északnyugat felől hidegfront érkezik térségünkbe, ezért az arra érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi- és izomgörcsök - olvasható a Meteo Klinika előrejelzésében. A szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet.

Az északnyugati irányú szél szinte országszerte megerősödik, sőt viharos erősségű széllökésekre is fel kell készülni. Emiatt a front okozta tünetek fokozódhatnak, továbbá ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.

Akár 70 km/órás széllökések is lehetnek szombaton. Fotó: Getty Images
Akár 70 km/órás széllökések is lehetnek szombaton. Fotó: Getty Images

Egyedül az allergiások fognak örülni

A déli országrészben ezzel szemben napközben még melegfronti hatásra is számítani kell, az itt élők napját migrén, fáradékonyság és tompaság nehezíti. A kialakuló záporok, zivatarok egyes tájakon erősen fülledt időt eredményeznek, az asztmások napját légszomj, nehézlégzés teheti kellemetlenné. Az allergiások most viszont fellélegezhetnek, ugyanis a csapadék és a szél hatására csökken a pollenterhelés. A levegő minősége szintén javul a következő napokon.

Akiknek a kijárási korlátozás és nem túl barátságos időjárás ellenére ki kell mozdulniuk otthonról, fontos információ, hogy a közlekedés során a nedves útszakaszok és a viharos oldalszél növelik a veszélyt. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, a viharos oldalszél ronthat a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartsunk nagyobb követési távolságot és vezessünk a megszokottnál lassabban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció