Humánmeteo: rendkívül megterhelő idő jön (2019.12.21.)

Vasárnap kettősfront érkezik és okoz rendkívül megterhelő élettani helyzetet. A változékony időben gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás és a keringési panaszok is fokozódhatnak.

Vasárnap kettősfront éri el térségünket, folytatódik a humánmeteorológiailag megterhelő időszak - írja előrejelzésében a MeteoKlinika. A front egészen hétfő estig felettünk lesz, ekkor hagyja el térségünket északkelet felé. A hideg és melegfrontérzékenyek egyaránt nehéz napra számíthatnak. A frontérzékenyek körében görcsös fejfájás, izom-és hasigörcsök jelentkezhetnek, emellett migrénes panaszokra is készülni kell. A változékony időjárás további terhelést okoz, a krónikus betegek és az idősek vérnyomás-ingadozást, gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A légmozgás időnként megerősödik, ez pedig intenzív fejfájást, szokatlan stresszt és ingerlékenységet okoz.

görcsös fejfájás
Migrén, vérnyomás-ingadozás, gyakori rosszullét - ezeket hozza a kettősfront vasárnap. Fotó: iStock

Az időjárás a nap nagy részében nem kedvez a szabadtéri programoknak. A csapadékos időben alacsony a hő-és komfortérzet, könnyen megfázhatunk, ha nem vigyázunk. A borús időben mentális panaszok is felléphetnek, gyakori lehet a levertség és a fáradékonyság. A légszennyezettség közepes, de a csapadék várhatóan kimossa a szennyező anyagokat, így átmenetileg javulhat a levegőminőség.

Ekkor lesz csak egy kis szünet az esőben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint szombat este délnyugat felől elvékonyodik, felszakadozik, csökken a felhőzet, de vasárnap hajnalban az északkeleti, keleti megyékben még sok lesz a felhő. Az eső északkeleten csak hajnalra szűnik meg. Nyugaton hajnalra párássá válik a levegő, foltokban köd is képződhet. A délnyugatira forduló szél még többfelé lesz erős, hajnalban viszont jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és plusz 10 fok között alakul, nyugaton az alacsonyabb, keleten a magasabb értékekkel.

Vasárnap délelőtt délnyugat felől ismételt felhőzetnövekedés kezdődik, és délután, estefelé már szinte országszerte újból eshet az eső. Az ország déli felében jelentős mennyiség hullhat. Főleg délen erősödik meg az északira, északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és plusz 10 fok között alakul, nyugaton lesz a hidegebb, keleten a melegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 15 fok között alakul, nyugaton az alacsonyabb, keleten a magasabb értékekkel.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció